Kan bağışı tarihe mi karışıyor?

Sağlıklı yaşam ve Sağlık hakkında bilgiler
Cevapla
CASPER
Mesajlar: 0
Kayıt: Sal Şub 24, 2026 11:29 am
İletişim:

Kan bağışı tarihe mi karışıyor?

Mesaj gönderen CASPER »

Kan bağışı tarihe mi karışıyor?

Laboratuvarda sınırsız kırmızı kan hücreleri üretimi konusunda önemli bir mesafe alındı. Toplu kan üretimi gündemde...  
 
Kan bağışı, laboratuvar ortamında sınırsız kırmızı kan hücrelerinin üretimiyle bir gün tarihe karışabilir.

Bir Amerikalı uzman grubu, yaptığı araştırmayla, insan embriyonu kök hücrelerini, fonksiyonel oksijen taşıyıcı kırmızı kan hücrelerine döndürmenin yolunu buldu.

Blood dergisinde yayımlanan araştırma, Worcester Massachussetts'teki Advanced Cell Technology (İleri Hücre Teknolojisi) ile Mayo Klinik ve Illionis Üniversitesi'nin işbirliğiyle yapıldı.

Bu araştırma ilk kez, oksijen taşıma kapasitesine sahip bu kan hücrelerinin, normal kan nakilleriyle mukayese edilebileceğini gösterdi ve bu yolla üretilen kandan hastalık bulaşma olasılığını ortadan kaldırmayı da kolaylaştırdı.

Advanced Cell Technology kurumundan araştırmayı yürüten doktor Robert Lanza, kan takviyelerindeki sınırlamaların, çok kan kaybeden hastaların hayatlarını tehlikeye atacak sonuçlarının bulunduğunu hatırlattı. Embriyonik kök hücrelerinin, insan tedavisi için gerekli kırmızı kan hücreleri sağlayacak şekilde sınırsız miktarda üretilebilecek yeni bir hücre kaynağını temsil ettiğini belirten doktor Lanza, şu anda tek bir kök hücresi grubuyla 10 ile 100 milyar kırmızı kan hücresi üretebildiklerini söyledi.

Doktor Lanza, bu yeni yolla, genel verici "0 RH negatif" kan grubunun toplu üretimi ihtimalinin de gündeme geldiğini bildirdi.

Araştırma grubunun ayrıca, hastaların kendilerinden kök hücre üretmek için embriyon kullanılmayan yeni bir yöntem üzerinde çalıştıkları belirtildi. 

http://www.veteknoloji.com/resimler/haberler/20080821123916_kan.jpg

 

kaynak
yks
Mesajlar: 0
Kayıt: Sal Şub 24, 2026 11:30 am
İletişim:

Kan bağışı tarihe mi karışıyor?

Mesaj gönderen yks »

Hiç sanmıyorum olsada bizim türkieyde bunu  uygulamazlar
sky-2008-08-21 05:06:46
Cevapla

“Sağlık” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir