Bilginin Adresi Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Yaşama Dair > Eğitim Dünyası > Ödevler
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - van de graaff
  SSS SSS  Forumu Ara   Events   Kayıt Ol Kayıt Ol  GiriÅŸ GiriÅŸ

van de graaff

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
inanagyuz Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt Tarihi: 12-11-2007
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 0
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı inanagyuz Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: van de graaff
    Gönderim Zamanı: 12-11-2007 Saat 01:38

van de graaff jenaratörü arıyorum arıyorum paylasırsanız sevinirim

Yukarı Dön
hackers_kral Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman
Simge

Kayıt Tarihi: 07-03-2006
Status: Aktif DeÄŸil
Points: 676
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Thanks (0) Thanks(0)   Alıntı hackers_kral Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12-11-2007 Saat 04:43
 

VAN DE GRAAFF JENERATÖRÜ, milyonlarca voltluk gerilimler oluşturabilen elektrostatik jeneratör. Esas olarak dikey hareket eden, kumaştan yapılmış ve yalıtılmış sonsuz bir kayıştan oluşur. Alttaki kasnakta kayışa sivri uçlar aracılığıyla 100 kilovolta kadarlık yükler verilir ve kayış bu yükü, büyük (çapı 15 metre kadar) bir boş küre içinde bulunan üstteki kasnağa doğru taşır. Yükler üstteki kasnağa gelmeden, küreye bağlı toplayıcı fırçalarla alınır ve (kürenin içinde kalamayacaklarından) yükler kürenin dış yüzeyinde birikir. Böylece kürenin potansiyeli giderek artar. Bu jeneratörü ilk kez gerçekleştiren, ABD’li fizikçi R. J. Van de Graaff’tır (1901-1967). Bu türden jeneratörler, daha sonra kumaş kayış yerine, yalıtkan iplerle bağlanmış bir dizi metal boncuk kullanılarak yapılmıştır. Pelletron adı verilen bu sistemle, iki jeneratörün seri olarak kullanılması hâlinde, 30 milyon voltluk gerilimlere ulaşılmıştır. Van de Graaff jeneratörü, parçacık hızlandırıcısı olarak çeşitli biçimlerde kullanılır.

 
Farklı bir tanım
 
Fig. 4 Drawing of the Van de Graaff generator at Round Hill (South Darmouth, Mass.) From Heilbron, Seidel, op. cit. note 4)
 

Van de Graaff Jeneratörü :

      İçinde bulunan bir plastik kayışın metal bir küreye sürtünmesi ile kürenin elektron kaybederek pozitif elektrik yükü ile yüklenir. Biriken elektrik miktarı yaklaşık 500.000 Volt'tur. Bu miktar, havada yaklaşık 50 cm uzunluğunda kıvılcımların (elektron arkı) oluşmasına neden olur. Havada 1 mm uzunluğunda böylesi bir kıvılcım oluşması için 1000 Volt'luk bir potansiyel farkın olması gerektiği, bilimsel deneyler sonucu bulunmuştur.

 
İngilizce kaynak ve resim
 
 
 


Düzenleyen hackers_kral - 12-11-2007 Saat 04:47
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör



Bu Sayfa 0.158 Saniyede Yüklendi.