ACEM PİLAVI |
|
|
Malzemeler ; 4 kişi için |
Pirinç ılık, tuzlu suya konur ve bekletilir.
Koyun eti yağda kavrulur. Soğanlar da ayrı bir yerde kavrulur. Her ikisi birlikte pilavın pişirileceği tencerenin dibine dizilir. Arzu edilirse, dolma fıstığı, kuş üzümü, tarçın, kakule eklenebilir.
Hepsinin üstüne pirinçler konur. Tuz ve Su ilave edilir. Kapağın kenarları, buharın çıkmasını önlemek için hamurla kapatılır.
Piştikten sonra üstüne 1-2 kaşık katı yağ konur. Bir tepsiye ters yüz edilir. |
2 su bardağı Pilavlık Pirinç |
200 gr Yağ |
300 gr Kuşbaşı Koyun Eti |
4 su bardağı Su ya da Et Suyu |
2 adet Kuru Soğan |
Tuz, isteğe bağlı Baharatlar |
Bu tarifi tavuk eti ile de yapabilirsiniz. |
Afiyet olsun...... |
BUHARA PİLAVI |
|
|
Malzemeler ; 6 kişi için |
Tavuk göğsünü haşlayıp etini kemiklerinden ayırıp didikleyin. Pirinci tuzlu sıcak suda bir, iki saat ıslatın.
Çukur bir tencerenin tabanına önce didiklenmiş tavuk etlerini yayın. Üzerine sırayla havucu ve bezelyeyi yerleştirip bastırın. Biraz tuz ve karabiber gezdirin.
Diğer tarafta başka bir tencerede tereyağı ile iyice yıkanmış pirinçleri ve dolmalık fıstıkları kavurun. Tuz ekleyin. Kavrulmuş pirinci bezelyelerin üzerine yayıp bastırın. Kaynamakta olan bir buçuk kase tavuk suyunu yavaşça pirinçlerin üzerine ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Demlendikten sonra uygun bir tabağı tencerenin üzerine kapatıp tencereyi ters çevirin. |
1 kase Pirinç |
1 tavuğun göğsü |
1 kase Konserve ya da haşlanmış Bezelye |
½ kase haşlanmış ve küp küp doğranmış Havuç |
1 ½ kase Tavuk Suyu |
2 yemek kaşığı tereyağ |
Tuz, Kara Biber |
Sıcakken Servis Yapın. |
Afiyet olsun...... |
HAMSİLİ PİLAV |
|
|
Malzemeler ; 6 kişi için |
Hamsileri kılçıklarını çıkarıp ayıklayarak yıkayın, süzülmeye bırakın. Tencerede tereyağını eritin, dolmalık fıstıkları ve incecik kıyılmış soğanları bu yağda kavurun. İyice yıkadığınız pirinçleri ekleyin biraz daha kavurun. Üzerine iki bardak sıcak suyu koyup tuz, yenibahar, kuşüzümü ve pulbiberi ekleyin. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın pilav pişedursun, o arada suyu iyice süzülen hamsilerin yarısını yağlanmış tepsiye sırtları tepsiye gelecek şekilde sıra sıra dizin.
Dizerken ortadan başlayın ki hamsiler güneş gibi dizilsin ve görüntü güzel olsun. Pilav pişince iyice karıştırın, hamsilerin üzerine yayın. Kalan hamsileri de aynı şekilde pilavın üzerine dizin. 180-200 dereceli önceden ısıtılmış fırında hamsiler pembeleşene kadar kızartın. |
750 gr hamsi, |
1 ½ Su Bardağı Pirinç |
2 tane kuru soğan, |
1 yemek kaşığı Tereyağ (yada sıvı yağ isteğe göre), |
2 Su Bardağı Su |
1 yemek kaşığı Kuş Üzümü, |
1 yemek kaşığı Dolmalık Fıstık, |
Yani Bahar, Tuz, Pul Biber |
Sıcakken Servis Yapın |
Afiyet olsun...... |
|
|
KESTANELİ PİLAV |
|
|
Malzemeler ; 6 kişi için |
Kestaneyi dağılmayacak şekilde haşlayın. Dış ve iç kabuklarını soyun Fındık büyülüğünde bölün.
İki bardak pirinç, dört bardak tavuk ya da etsuyu ve iki kaşık tereyağ ile pilav pişirin. Piştikten sonra,kestaneleri ekleyip,birlikte demlendirin. Bir iki defa karıştırıp, servis yapın. |
2 su bardağı Pirinç |
250 gr Kestane |
4 su bardağı Tavuk yada Et Suyu |
2 yemek kaşığı Tereyağ |
Tuz |
BU yemek Yılbaşı Sofrası için tavsiye olunur. |
Afiyet olsun...... |
KOLAY PERDE PİLAV |
|
|
Malzemeler ; 4 kişi için |
Bir kase pirinci bol tuzlu sıcak suda ıslatarak en az bir saat bekletin. Tencereye iki kaşık tereyağını koyarak eritin. 1.5 kase tavuk suyunu ya da suyu ekleyip bulyonlayın. Su kaynayınca iyice yıkadığınız pirinci tencereye alın. Yıkama suyundan pilav tenceresine kaçırmamaya dikkat edin. Kısık ateşte pilavı pişirip demlendirin.
Diğer tarafta çukur bir kabı eritilmiş tereyağ ile yağlayın.Yufkaları 2'şer santimlik şeritler halinde keserek yağlanmış çukur kabın içine sıra ile kafes oluşturacak şekilde dizin. Şeritlerin iki ucu dışarda kalsın. Pilav demlenince, dolmalık üzümlerive didiklenmiş tavuk etini pilava karıştırın. Hepsini yufkadan yapılmış kafesin üzerine yavaşça yerleştirin. Kenardan sarkan yufkaları pilavın üzerine kapatın.
Perde pilavınızı bozmadan ters çevirerek bir fırın tepsisine alın. Yufkaların üzerini isterseniz soyulmuş badem ile süsleyebilirsiniz. 180 derece sıcaklıktaki fırında yufkalar pembeleşene kadar kızartın.
Fırından çıkarınca üzerine yarım kase tavuk suyunu serperek hafifçe ıslanmasını sağlayın. Dilim dilim keserek servis yapın |
1 kase pirinç |
1,5 kase Tavuksuyu yada Tavuk Bulyon |
1 kase didiklenmiş Tavuk Eti |
1 tane Yufka |
2 yemek kaşığı Tereyağ |
1 fincan Dolmalık Üzüm |
Tuz, Karabiber |
Sıcakken servis yapınız |
Afiyet olsun...... |
MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI |
|
|
Malzemeler ; 6 kişi için |
Mercimeği ayıklayıp yıkayıp bol suda haşlayın. Siyah suyunu döküp, bekletin.
Diğer tarafta tencereye yağı ve doğranmış soğanı koyup soğanları hafifçe kavurun. Dört bardak suyu ya da etsuyunu ekleyip kaynatın. Kaynamakta olan suya mercimeği ve bulguru koyup kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. On, onbeş dakika demlendikten sonra karıştırıp servis yapın. |
2 Bardak Bulgur |
1 Soğan |
1 çay bardağı Yeşil Mercimek |
4 Bardak su (et yada tavuk suyu) |
2 yemek kaşığı tereyağ |
Tuz, Kara Biber |
Sıcakken Servis Yapın. |
Afiyet olsun...... |
PATLICANLI PİLAV |
|
|
Malzemeler ; 6 kişi için |
1 adet Patlıcan alacalı soyulur, ufak ufak doğranır. Tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir. Suları süzüldükten sonra, yağda hafifçe pembeleşinceye kadar çevrilir.
Üzerine 3 bardak su ya da etsuyu ve tuz konularak, kaynamaya bırakılır.
Kaynamakta olan suya 2 bardak pirinç ilave edilir. Ateş kısılarak kaynamaya bırakılır. Suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ateşten alınarak yarım saat kadar demlenmesi için bırakılır. |
1 bardak Pirinç |
5 kaşık Yağ |
3 bardak SU ya da Et Suyu |
1 adet Patlıcan |
Tuz, Kara Biber |
İsteğe bağlı olarak, pilav ateşten indirildikten sonra üzerinde kızgın yağ gezdirilebilir. |
Afiyet olsun...... |
ŞEHRİYELİ PİLAVI |
|
|
Malzemeler ; 4 kişi için |
Pirinç ayıklanır. Yıkanır ve süzülür.
3 kaşık yağ, tencerede kızdırılır. İçine şehriyeler katılarak pembemsi renk alana kadar çevrilir. Üzerine 4 bardak Su (et ya da tavuk suyu olur) katılır. Tuzu ilave edilir. Kaynamaya bırakılır. Kaynayınca pirinçler içine konur.
Suyunu çekince ateşten alınır. Geri kalan yağ kızdırılarak üstüne dökülür. Kapağı kapatılarak, demlenmeye bırakılır. 20 dakika sonra bir servis kaşığı ile iyice karıştırılır. 5 dakika daha bekletilir. Sonra servis yapılır. |
2 su bardağı Pilavlık Pirinç |
5 yemek kaşığı Yağ |
4 su bardağı Su ya da Et Suyu |
1 kahve fincanı Şehriye (arpa, tel ya da yildiz) |
Tuz |
Sıcakken Servis Yapın. Üzerine karabiber konursa lezzetli olur. |
Afiyet olsun...... |
SIĞIR ETLİ ARPA ŞEHRİYE PİLAVI |
|
|
Malzemeler ; 4 kişi için |
Eti küçük küçük doğrayıp, kavurun. Doğranmış domates ve soğanları ilave edin. En son ezdiğiniz sarımsakları ilave edip, 5 dakika daha pişirin. Su ilave edip, kekik, tuz, biber de katarak 1 saat daha pişirin. Ara sıra karıştırmayı unutmayın. Daha sonra şehriye, su ve maydanozları ekleyin. 15-20 dakika pişirin. |
700 gr sığır eti |
500 gr domates |
250 gr kuru soğan, |
Zeytinyağ |
3 diş Sarımsak |
Salça |
Maydanoz |
Su |
Tuz, Kara Biber, Kekik |
Üzerini Maydanozla süsleyebilirsiniz. |
Afiyet olsun...... |
Düzenleyen kral - 26-03-2008 Saat 17:14
|