PÝLAVLAR
Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Yemek Tarifleri
Forum Tanımlaması: Yemekler, Restaurant'lar Ýçecekler Damak KEyfine Dair Herþey...
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=265
Tarih: 24-11-2024 Saat 04:13
Konu: PÝLAVLAR
Mesajı Yazan: kral
Konu: PÝLAVLAR
Mesaj Tarihi: 11-03-2006 Saat 01:54
ACEM PÝLAVI |
|
|
Malzemeler ; 4 kiþi için |
Pirinç ýlýk, tuzlu suya konur ve bekletilir.
Koyun eti yaðda kavrulur. Soðanlar da ayrý bir yerde kavrulur. Her ikisi birlikte pilavýn piþirileceði tencerenin dibine dizilir. Arzu edilirse, dolma fýstýðý, kuþ üzümü, tarçýn, kakule eklenebilir.
Hepsinin üstüne pirinçler konur. Tuz ve Su ilave edilir. Kapaðýn kenarlarý, buharýn çýkmasýný önlemek için hamurla kapatýlýr.
Piþtikten sonra üstüne 1-2 kaþýk katý yað konur. Bir tepsiye ters yüz edilir. |
2 su bardaðý Pilavlýk Pirinç |
200 gr Yað |
300 gr Kuþbaþý Koyun Eti |
4 su bardaðý Su ya da Et Suyu |
2 adet Kuru Soðan |
Tuz, isteðe baðlý Baharatlar |
Bu tarifi tavuk eti ile de yapabilirsiniz. |
Afiyet olsun...... |
BUHARA PÝLAVI |
|
|
Malzemeler ; 6 kiþi için |
Tavuk göðsünü haþlayýp etini kemiklerinden ayýrýp didikleyin. Pirinci tuzlu sýcak suda bir, iki saat ýslatýn.
Çukur bir tencerenin tabanýna önce didiklenmiþ tavuk etlerini yayýn. Üzerine sýrayla havucu ve bezelyeyi yerleþtirip bastýrýn. Biraz tuz ve karabiber gezdirin.
Diðer tarafta baþka bir tencerede tereyaðý ile iyice yýkanmýþ pirinçleri ve dolmalýk fýstýklarý kavurun. Tuz ekleyin. Kavrulmuþ pirinci bezelyelerin üzerine yayýp bastýrýn. Kaynamakta olan bir buçuk kase tavuk suyunu yavaþça pirinçlerin üzerine ekleyin. Kýsýk ateþte suyunu çekene kadar piþirin.
Demlendikten sonra uygun bir tabaðý tencerenin üzerine kapatýp tencereyi ters çevirin. |
1 kase Pirinç |
1 tavuðun göðsü |
1 kase Konserve ya da haþlanmýþ Bezelye |
½ kase haþlanmýþ ve küp küp doðranmýþ Havuç |
1 ½ kase Tavuk Suyu |
2 yemek kaþýðý tereyað |
Tuz, Kara Biber |
Sýcakken Servis Yapýn. |
Afiyet olsun...... |
HAMSÝLÝ PÝLAV |
|
|
Malzemeler ; 6 kiþi için |
Hamsileri kýlçýklarýný çýkarýp ayýklayarak yýkayýn, süzülmeye býrakýn. Tencerede tereyaðýný eritin, dolmalýk fýstýklarý ve incecik kýyýlmýþ soðanlarý bu yaðda kavurun. Ýyice yýkadýðýnýz pirinçleri ekleyin biraz daha kavurun. Üzerine iki bardak sýcak suyu koyup tuz, yenibahar, kuþüzümü ve pulbiberi ekleyin. Kaynamaya baþlayýnca ateþi kýsýn pilav piþedursun, o arada suyu iyice süzülen hamsilerin yarýsýný yaðlanmýþ tepsiye sýrtlarý tepsiye gelecek þekilde sýra sýra dizin.
Dizerken ortadan baþlayýn ki hamsiler güneþ gibi dizilsin ve görüntü güzel olsun. Pilav piþince iyice karýþtýrýn, hamsilerin üzerine yayýn. Kalan hamsileri de ayný þekilde pilavýn üzerine dizin. 180-200 dereceli önceden ýsýtýlmýþ fýrýnda hamsiler pembeleþene kadar kýzartýn. |
750 gr hamsi, |
1 ½ Su Bardaðý Pirinç |
2 tane kuru soðan, |
1 yemek kaþýðý Tereyað (yada sývý yað isteðe göre), |
2 Su Bardaðý Su |
1 yemek kaþýðý Kuþ Üzümü, |
1 yemek kaþýðý Dolmalýk Fýstýk, |
Yani Bahar, Tuz, Pul Biber |
Sýcakken Servis Yapýn |
Afiyet olsun...... |
|
|
KESTANELÝ PÝLAV |
|
|
Malzemeler ; 6 kiþi için |
Kestaneyi daðýlmayacak þekilde haþlayýn. Dýþ ve iç kabuklarýný soyun Fýndýk büyülüðünde bölün.
Ýki bardak pirinç, dört bardak tavuk ya da etsuyu ve iki kaþýk tereyað ile pilav piþirin. Piþtikten sonra,kestaneleri ekleyip,birlikte demlendirin. Bir iki defa karýþtýrýp, servis yapýn. |
2 su bardaðý Pirinç |
250 gr Kestane |
4 su bardaðý Tavuk yada Et Suyu |
2 yemek kaþýðý Tereyað |
Tuz |
BU yemek Yýlbaþý Sofrasý için tavsiye olunur. |
Afiyet olsun...... |
KOLAY PERDE PÝLAV |
|
|
Malzemeler ; 4 kiþi için |
Bir kase pirinci bol tuzlu sýcak suda ýslatarak en az bir saat bekletin. Tencereye iki kaþýk tereyaðýný koyarak eritin. 1.5 kase tavuk suyunu ya da suyu ekleyip bulyonlayýn. Su kaynayýnca iyice yýkadýðýnýz pirinci tencereye alýn. Yýkama suyundan pilav tenceresine kaçýrmamaya dikkat edin. Kýsýk ateþte pilavý piþirip demlendirin.
Diðer tarafta çukur bir kabý eritilmiþ tereyað ile yaðlayýn.Yufkalarý 2'þer santimlik þeritler halinde keserek yaðlanmýþ çukur kabýn içine sýra ile kafes oluþturacak þekilde dizin. Þeritlerin iki ucu dýþarda kalsýn. Pilav demlenince, dolmalýk üzümlerive didiklenmiþ tavuk etini pilava karýþtýrýn. Hepsini yufkadan yapýlmýþ kafesin üzerine yavaþça yerleþtirin. Kenardan sarkan yufkalarý pilavýn üzerine kapatýn.
Perde pilavýnýzý bozmadan ters çevirerek bir fýrýn tepsisine alýn. Yufkalarýn üzerini isterseniz soyulmuþ badem ile süsleyebilirsiniz. 180 derece sýcaklýktaki fýrýnda yufkalar pembeleþene kadar kýzartýn.
Fýrýndan çýkarýnca üzerine yarým kase tavuk suyunu serperek hafifçe ýslanmasýný saðlayýn. Dilim dilim keserek servis yapýn |
1 kase pirinç |
1,5 kase Tavuksuyu yada Tavuk Bulyon |
1 kase didiklenmiþ Tavuk Eti |
1 tane Yufka |
2 yemek kaþýðý Tereyað |
1 fincan Dolmalýk Üzüm |
Tuz, Karabiber |
Sýcakken servis yapýnýz |
Afiyet olsun...... |
MERCÝMEKLÝ BULGUR PÝLAVI |
|
|
Malzemeler ; 6 kiþi için |
Mercimeði ayýklayýp yýkayýp bol suda haþlayýn. Siyah suyunu döküp, bekletin.
Diðer tarafta tencereye yaðý ve doðranmýþ soðaný koyup soðanlarý hafifçe kavurun. Dört bardak suyu ya da etsuyunu ekleyip kaynatýn. Kaynamakta olan suya mercimeði ve bulguru koyup kýsýk ateþte suyunu çekene kadar piþirin. On, onbeþ dakika demlendikten sonra karýþtýrýp servis yapýn. |
2 Bardak Bulgur |
1 Soðan |
1 çay bardaðý Yeþil Mercimek |
4 Bardak su (et yada tavuk suyu) |
2 yemek kaþýðý tereyað |
Tuz, Kara Biber |
Sýcakken Servis Yapýn. |
Afiyet olsun...... |
PATLICANLI PÝLAV |
|
|
Malzemeler ; 6 kiþi için |
1 adet Patlýcan alacalý soyulur, ufak ufak doðranýr. Tuzlu suda yarým saat kadar bekletilir. Sularý süzüldükten sonra, yaðda hafifçe pembeleþinceye kadar çevrilir.
Üzerine 3 bardak su ya da etsuyu ve tuz konularak, kaynamaya býrakýlýr.
Kaynamakta olan suya 2 bardak pirinç ilave edilir. Ateþ kýsýlarak kaynamaya býrakýlýr. Suyunu çekinceye kadar piþirilir. Ateþten alýnarak yarým saat kadar demlenmesi için býrakýlýr. |
1 bardak Pirinç |
5 kaþýk Yað |
3 bardak SU ya da Et Suyu |
1 adet Patlýcan |
Tuz, Kara Biber |
Ýsteðe baðlý olarak, pilav ateþten indirildikten sonra üzerinde kýzgýn yað gezdirilebilir. |
Afiyet olsun...... |
ÞEHRÝYELÝ PÝLAVI |
|
|
Malzemeler ; 4 kiþi için |
Pirinç ayýklanýr. Yýkanýr ve süzülür.
3 kaþýk yað, tencerede kýzdýrýlýr. Ýçine þehriyeler katýlarak pembemsi renk alana kadar çevrilir. Üzerine 4 bardak Su (et ya da tavuk suyu olur) katýlýr. Tuzu ilave edilir. Kaynamaya býrakýlýr. Kaynayýnca pirinçler içine konur.
Suyunu çekince ateþten alýnýr. Geri kalan yað kýzdýrýlarak üstüne dökülür. Kapaðý kapatýlarak, demlenmeye býrakýlýr. 20 dakika sonra bir servis kaþýðý ile iyice karýþtýrýlýr. 5 dakika daha bekletilir. Sonra servis yapýlýr. |
2 su bardaðý Pilavlýk Pirinç |
5 yemek kaþýðý Yað |
4 su bardaðý Su ya da Et Suyu |
1 kahve fincaný Þehriye (arpa, tel ya da yildiz) |
Tuz |
Sýcakken Servis Yapýn. Üzerine karabiber konursa lezzetli olur. |
Afiyet olsun...... |
SIÐIR ETLÝ ARPA ÞEHRÝYE PÝLAVI |
|
|
Malzemeler ; 4 kiþi için |
Eti küçük küçük doðrayýp, kavurun. Doðranmýþ domates ve soðanlarý ilave edin. En son ezdiðiniz sarýmsaklarý ilave edip, 5 dakika daha piþirin. Su ilave edip, kekik, tuz, biber de katarak 1 saat daha piþirin. Ara sýra karýþtýrmayý unutmayýn. Daha sonra þehriye, su ve maydanozlarý ekleyin. 15-20 dakika piþirin. |
700 gr sýðýr eti |
500 gr domates |
250 gr kuru soðan, |
Zeytinyað |
3 diþ Sarýmsak |
Salça |
Maydanoz |
Su |
Tuz, Kara Biber, Kekik |
Üzerini Maydanozla süsleyebilirsiniz. |
Afiyet olsun...... |
------------- “Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaþtýracaktýr.
|
|