ASMA YAPRAĞINDA
BARBUNYA |
|
|
Malzemeler ; 4 kişi için |
Temizlenmiş barbunyaları yıkayıp
kurulayınız.
Sos malzemelerinin hepsini karıştırınız. Hazırladığınız
karışımı hafif çukur bir tabağa koyup, balıkların her iki tarafını sırasıyla bu
karışıma bulayınız. Tabağın üstünü örtüp balıkları 1 saat kadar
bekletiniz.
Sonra balıkları 2şer asma yaprağına sarınız ve camdan bir
fırın tepsisine yerleştiriniz. Kalan sosu balıkların üstüne
sürünüz.
Cam tepsiyi, 200º ısıtılmış fırına koyarak, 5 dakika bir
tarafını daha sonra 5 dakika öbür tarafını
pişiriniz. |
1 Kg Balık (4 adet) |
8 Asma Yaprağı |
1 adet Limon |
SOSU |
2 yemek kaşığı Limon Suyu |
1 yemek kaşığı Zeytinyağ |
10-15 sap kıyılmış Maydanoz |
10-15 sap kıyılmış Dereotu |
Tuz, Karabiber |
Servis yaparken, limonlu 4'e
bölerek servis tabağında balığın yanına ilave
ediniz. |
Afiyet
olsun...... |
|
|
BALIK BUĞULAMA |
|
|
Malzemeler ; 4 kişi için |
Temizlenmiş balıklar düz bir tencerenin dibine sıralanır.
Üzerlerine zeytinyağ, tuz ve su konur. İnce ince doğranmış maydanozlar serpilir.
Hepsinin üstüne ince ince dilimlenmiş maydanoz konur.
Tencerenin kapağı kapatılıp 10-15 dakika kadar
pişirilir. |
1 Kg Balık |
1 çay bardağı ZeytinYağ |
1 adet Limon |
1 çay bardağı Su |
1 demet maydanoz |
Tuz |
Buğulama
Uskumru, Tekir,
Hamsi ya da Sardalya balıklarından
yapılabilir. |
Afiyet
olsun...... |
|
|
BALIK ÇORBASI |
|
|
Malzemeler ; 6 kişi için |
Büyük bir tencereye, balık ve küçük küçük kesilmiş soğanlar,
kereviz sapları, havuç, limon suyu, pırasa, sarımsak (isteğe bağlı) konulur ve
10 bardak su ilave edilerek orta ateşte bir taşım kaynatılır. Kaynayınca altını
kısıp, üstte oluşan köpükleri delikli bir kepçe ile
toplayınız.
Daha sonra kekik, defne yaprağı, maydanoz, tuz ve karabiberi
katarak 20 dakika kadar daha kaynatınız.
Tencereyi ateşten alıp, Suyu süzünüz.
Bir tencereye yağ konularak, un kavrulur. Üzerine 6 bardak balık
suyu ilave edilir.
Bu karışıma arzu edilirse yağda kavrulmuş Domates ya da Salça
ilave edilir.
Kılçıkları ayıklanmış balık etleri didiklenerek ilave
edilir.
Bu çorbaya arzuya göre pirinç ya da patates parçaları ilave
edilebilir. Terbiye de yapılabilir.
Balık etleri fazla kaynatıldığında, lezzetini kaybeder. Bu
nedenle, balık kılçıkları, baş ve kuyrukları kaynatılarak balık suyu elde
edilebilir. Ancak hatırlanması gereken yağlı etli balıkların kılçıkları ağır bir
koku bırakır. Bu nedenle yağsız etli balıkların kılçığını kullanmak daha
iyidir. |
1 Kg Balık (beyaz etli bir balık, İskorpit ya da Kefal
olabilir) |
2 Kereviz Sapı |
2 büyükçe Kuru Soğan |
1 adet Havuç |
1 sap Pırasa |
2 çorba kaşığı Limon Suyu |
3 diş Sarımsak (isteğe bağlı) |
10 su bardağı Su |
10 sap Maydanoz |
1 kahve fincanı Un |
3 adet Domates ya da 1/2 yemek kaşığı Salça (isteğe
bağlı) |
1/2 kahve fincanı Zeytinyağ |
1 tatlı kaşığı Kekik |
1 adet Defne Yaprağı |
Tuz, Kara Biber |
|
Afiyet
olsun...... |
BALIK FIRINDA |
Kefal, Palamut |
|
Malzemeler ; 4 kişi için |
Pulları kazınmış, içi temizlenmiş balıklar 2 cm kalınlığında
halkalar şeklinde kesilir ve fırın tepsisine sıralanır.
Tavaya, ince yarımay şeklinde kesilmiş soğanlar konularak, ½
fincan zeytinyağında hafifçe pembeleştirilir. Üstüne küçük küçük doğranmış
domatesler ilave edilir. 5 dakika kadar kavrulduktan sonra üzerine su, sarımsak,
karabiber, tuz, yarım limonun suyu ve kalan 1 fincan zeytinyağ konularak 15-20
dakika kadar daha pişirilir.
Bu karışım, tepsideki balıkların üstüne ilave edilir. Üstüne ince
kıyılmış maydanoz ve ince ince kesilmiş yarım limon dilimleri yerleştirilir ve
kızgın fırında 25-30 dakika pişirilir. |
1 Kg Balık |
1,5 kahve fincanı ZeytinYağ |
1 adet Limon |
2 orta boy Kuru Soğan |
3 orta boy Domates |
3 diş Sarımsak |
1 bardak Su |
1 demet maydanoz |
Tuz, Karabiber |
Soğuduktan sonra servis yapılır. |
Afiyet
olsun...... |
BALIK KÖFTESİ |
|
|
Malzemeler ; |
Temizlenmiş balıklar 1 adet soğanla birlikte
haşlanır.
Balıklar
sudan alınıp, etleri ayıklanır. Buna ıslatılıp, suyu sıkılmış ekmek içi,
rendelenmiş 1 adet soğan, ince kıyılmış maydanoz, 1 yumurta, tuz ve karabiber
eklenerek, yoğrulur. Yuvarlak köfteler halinde şekillendirilir.
Yuvarlak koöfteler önce una sonra da çırpılımış iki adet
yumurtaya bulanır. Sonra tavada kızartılır. |
2 Palamut ya da 1 Torik Balığı |
2 adet Kuru Soğan |
2 dilim bayat Ekmek içi |
3 adet Yumurta |
10 sap Maydanoz |
2 fincan Yağ |
1 çay bardağı Un |
Tuz, Karabiber |
Sıcak olarak servis yapılır. |
Afiyet
olsun...... |
HAMSİLİ PİLAV |
|
|
Malzemeler ; 6 kişi için |
Hamsileri kılçıklarını çıkarıp ayıklayarak yıkayın, süzülmeye
bırakın. Tencerede tereyağını eritin, dolmalık fıstıkları ve incecik kıyılmış
soğanları bu yağda kavurun. İyice yıkadığınız pirinçleri ekleyin biraz daha
kavurun. Üzerine iki bardak sıcak suyu koyup tuz, yenibahar, kuşüzümü ve
pulbiberi ekleyin. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın pilav pişedursun, o arada
suyu iyice süzülen hamsilerin yarısını yağlanmış tepsiye sırtları tepsiye
gelecek şekilde sıra sıra dizin.
Dizerken ortadan başlayın ki hamsiler güneş gibi dizilsin ve
görüntü güzel olsun. Pilav pişince iyice karıştırın, hamsilerin üzerine yayın.
Kalan hamsileri de aynı şekilde pilavın üzerine dizin. 180-200 dereceli önceden
ısıtılmış fırında hamsiler pembeleşene kadar
kızartın. |
750 gr hamsi, |
1 ½ Su Bardağı Pirinç |
2 tane kuru soğan, |
1 yemek kaşığı Tereyağ (yada sıvı yağ isteğe
göre), |
2 Su Bardağı Su |
1 yemek kaşığı Kuş Üzümü, |
1 yemek kaşığı Dolmalık Fıstık, |
Yani Bahar, Tuz, Pul Biber |
Sıcakken Servis Yapın |
Afiyet
olsun...... |
MARİNİYER USUL BALIK |
|
|
Malzemeler ; 4 kişi için |
Bir tencereye 1 Kg temizlenmiş beyaz etli balık, 2,5 bardak
su, 1 soğan, maydanoz ya da dereotu, tuz konularak ½ saat kadar kaynatılır
(köpükler kepçe ile alınır).
Pişirilen
balıkların deri ve kılçıkları alınır. Servis tabağının ortasına konularak soğan,
ince ince kıyılmış sarımsak, hazırladığımız balıksosu,
limon, maydanoz ve dereotu ile süslenir.
Servis soğuk olarak yapılır. |
1 Kg Beyaz etli balık |
2,5 bardak Su |
1 adet Soğan |
Maydanoz ya da Dereotu |
Tuz |
Balık
Sosu |
SÜSLEMEK İÇİN |
1 adet Kuru Soğan |
4-5 diş Sarımsak |
Maydanoz ve Dereotu |
Limon |
(Levrek, Kefal, Mercan, İskorpit, Kırlangıç gibi
balıklardan yapılabilir) |
Afiyet
olsun...... |
Düzenleyen kral - 26-03-2008 Saat 17:59
|
MERCAN BALIĞI DOLMASI |
|
|
Malzemeler ; 4 kişi |
Tüm malzeme karıştırılır. Mercan Balıklarının açılmış
olan kasırn kısmına eşitt bir şekilde doldurulur.
Balıkların üstüne ayrıca zeytinyağ sürülür. Yağlı kağıda
sarılarak Orta ısıda fırında 30 dakika pişirilir. |
4 adet Mercan Balığı |
2 adet Havuç |
5 diş Sarımsak |
2-3 yemek kaşığı Zeytinyağ |
10 sap ince kıyılmış Maydanoz |
2 Limonun Suyu |
Tuz, Karabiber, Kimyon, Kırmızı
Biber |
Sıcak olarak servis yapılır. |
Afiyet
olsun...... |
|
|
SOSLU DİL BALIĞI |
|
|
Malzemeler ; 4 kişi için |
Temizlenmiş 4 adet Dil Balığını tuzlayıp 1 saat kadar
bekletin.
1 saat sonra unlayarak, az yağda kızartın.
Balığın Sosunu hazırlamak için, 3-4 yeşil soğanı, küçük küçük
kesip 2 kaşık tereyağında sote edin. Üzerine 1 adet limonun suyunu ekleyin.
Suyunu biraz çekince, kırmızı biberi ve ince ince kesilmiş maydanozu ekleyip,
altını söndürün.
Balıkları servis tabağına yerleştirin. Üstüne hazırladığınız
sosu yayarak ekleyin. En üstüne de isteğe bağlı olarak, hafifçe erittiğiniz
tereyağını dökerseniz, güzel bir koku verir. |
4 adet orta boy Dil Balığı |
3-4 adet Taze Yeşil Soğan |
kızartmak için Sıvıyağ |
3 yemek kaşığı Tereyağ |
1 çorba kaşığı Limon Suyu |
5-10 sap Maydanoz |
Tuz, Kırmızı Biber |
Balıkları servis tabağına yerleştirirken, yanlarına tere ya da
yeşillik, domates ile süsleme yapabilirsiniz. |
Afiyet
olsun...... |
TERE SOSLU BALIK
SUFLESİ |
Sufle puf böreği gibi şişerek pişen şeylere verilen
addır. |
|
Malzemeler ; 6 kişi için |
Balık filetolarını yıkayıp kurulayın. Yumurta sarıları ve
krema ile karıştırın. Mikserden geçirin. Üstüne limon suyunu, maydanozları, tuz
ve biberi katın.
Yumurta aklarını mikserle çırpıp, kar köpüğü haline
getirin. Bu köpüğü bir kaşık ile yavaş yavaş karışıma
yedirin.
Bir cam tepsi ya da küçük 6 güveci yağlayın, içine bu
karışımı koyun. 180-200º fırında 25-30 dakika kadar
pişirin. |
Hazırlık : 20 dak. Pişirme : 25
dak. |
200 gr beyaz etli balık
filetosu |
4 Yumurta |
6 yemek kaşığı Krema |
2 tatlı kaşığı Limon Suyu |
10 sap Maydanoz |
Tere
sosu |
Tuz, Karabiber |
Balık
suflesini Tere
sosu
ile
servis yapabilirsiniz. |
Afiyet
olsun...... |
USKUMRU DOLMASI |
|
|
Malzemeler ; 6 kişi için |
Uskumruları temizleyerek iyice yıkayınız. Boyuna keserek sivri bir
bıçakla içindeki kılçıkları tamamıyla ayıklayınız. Küçük bir kaşık ya da spatula
ile derisini kazıyarak bir kenara koyunuz.
Harcı için, bir tavaya zeytinyağ koyarak çentilmiş soğanı hafif
ateşte çam fıstığı ile hafifçe pembeleşene kadar çevirin. Daha sonra üstüne
yenibahar, kuşüzümü, kazınmış balık derisi 2 parça kesmeşekeri ve tarçını, tuzu,
karabiberi ekleyiniz. Ateşte 5 dakika kadar karıştırmaya devam ediniz. Harcı
ateşten alarak üzerine ince ince doğranmış dereotu ve dövülmüş ceviz
ekleyiniz.
Kenara koyduğunuz balıkların içine bu harcı doldurunuz. Borcam
tepsiyi yağlayıp, içine sıralayarak 220 derecede 15 dakika
pişiriniz. |
6 tane ortaboy Uskumru |
4 yemek kaşığı ZeytinYağ |
1 kahve kaşığı Yeni Bahar |
½ kahve kaşığı Tarçın |
1 demet Dereotu |
1 paket Kuş Üzümü |
100 gr dövülmüş Ceviz |
1 paket Çam (dolma) Fıstığı |
2 adet Kesme Şeker |
Tuz, Karabiber |
Soğuk Servis yapılır. |
Afiyet
olsun...... |
BALIK SOSU |
|
|
Malzemeler ; |
Bir tavaya zeytinyağ ve unu koyarak hafifçe kavurun. Buna
balık suyunu, tuz ve biberi ilave edip, boza kıvamına gelinceye kadar pişirmeli,
sonra ateşten almalı. |
1 ¼ su bardağı Balık Suyu |
1/3 kahve fincanı Zeytinyağ |
1 yemek kaşığı silme Un |
Tuz, Kırmızı Biber |
|
Afiyet
olsun...... |
|