Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

BALIK ve DENİZ ÜRÜNLERİ YEMEKLERİ

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaşama Dair
Forum Adı: Yemek Tarifleri
Forum Tanımlaması: Yemekler, Restaurant'lar İçecekler Damak KEyfine Dair Herşey...
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=264
Tarih: 21-11-2024 Saat 20:51


Konu: BALIK ve DENİZ ÜRÜNLERİ YEMEKLERİ
Mesajı Yazan: kral
Konu: BALIK ve DENİZ ÜRÜNLERİ YEMEKLERİ
Mesaj Tarihi: 11-03-2006 Saat 01:44

FIRINDA SEBZELİ ALABALIK

 

 

Malzemeler ; 4 kişi için

Alabalıkların pullarını temizleyip, fileto halinde hazırlayın. Hiçbir kılçık kalmamasını kontrol edin. 

Sarımsak, limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırın ve bu karışımı filetoların her yerine sürün.

Fırını 200º ısıtın. Tavaya tereyağ ve 1 kaşık sıvı yağ koyup, pırasaları sote edin. İçine kekiği de ilave ederek 5 dakika pişirin. Üzerine halka halka kesilmiş biberleri koyun ve 2-3 dakika daha pişirin. Üstüne ince ince kesilmiş pazı ya da ıspanakları ekleyin 6-7 dakika daha pişirin. Üstüne ufalanmış ekmekleri katın, karıştırıp ateşten indirin.

Balık filetolarını ikişer ikişer ayırın. Yağlanmış fırın kabına önce bir fileto koyup üstüne kaşıkla malzemeyi koyup, sonra diğer bir parçayı üstüne koyun. Kalan yağı da balıkların üstüne sürün.

Fırında 25-30 dakika kadar pişirin.  

1 Kg Alabalık Balık

1 adet Pırasa

1 adet Dolmalık Biber (mümkünse kırmızı ya da sarı) 

200 gr Pazı (ya da Ispanak)

2 ekmek diliminin içi

2 diş Sarımsak

2 yemek kaşığı Limon Suyu

2 yemek kaşığı Tereyağ

2 yemek kaşığı Sıvı Yağ

Tuz, Karabiber, Kekik

Sıcak servis yapın

Afiyet olsun......



-------------
“Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.



Cevaplar:
Mesajı Yazan: kral
Mesaj Tarihi: 26-03-2008 Saat 17:56

ASMA YAPRAĞINDA BARBUNYA

 

 

Malzemeler ; 4 kişi için

Temizlenmiş barbunyaları yıkayıp kurulayınız. 

Sos malzemelerinin hepsini karıştırınız. Hazırladığınız karışımı hafif çukur bir tabağa koyup, balıkların her iki tarafını sırasıyla bu karışıma bulayınız. Tabağın üstünü örtüp balıkları 1 saat kadar bekletiniz.

Sonra balıkları 2şer asma yaprağına sarınız ve camdan bir fırın tepsisine yerleştiriniz. Kalan sosu balıkların üstüne sürünüz.

Cam tepsiyi, 200º ısıtılmış fırına koyarak, 5 dakika bir tarafını daha sonra 5 dakika öbür tarafını pişiriniz. 

1 Kg Balık (4 adet)

8 Asma Yaprağı

1 adet Limon

SOSU

2 yemek kaşığı Limon Suyu

1 yemek kaşığı Zeytinyağ

10-15 sap kıyılmış Maydanoz

10-15 sap kıyılmış Dereotu

Tuz, Karabiber

Servis yaparken, limonlu 4'e bölerek servis tabağında balığın yanına ilave ediniz.

Afiyet olsun......

 


 

BALIK BUĞULAMA

 

 

Malzemeler ; 4 kişi için

Temizlenmiş balıklar düz bir tencerenin dibine sıralanır. Üzerlerine zeytinyağ, tuz ve su konur. İnce ince doğranmış maydanozlar serpilir. Hepsinin üstüne ince ince dilimlenmiş maydanoz konur.

Tencerenin kapağı kapatılıp 10-15 dakika kadar pişirilir.

1 Kg Balık

1 çay bardağı ZeytinYağ

1 adet Limon

1 çay bardağı Su

1 demet maydanoz

Tuz

Buğulama Uskumru, Tekir, Hamsi ya da Sardalya balıklarından yapılabilir. 

Afiyet olsun......

 


 

BALIK ÇORBASI

 

 

Malzemeler ; 6 kişi için

Büyük bir tencereye, balık ve küçük küçük kesilmiş soğanlar, kereviz sapları, havuç, limon suyu, pırasa, sarımsak (isteğe bağlı) konulur ve 10 bardak su ilave edilerek orta ateşte bir taşım kaynatılır.  Kaynayınca altını kısıp, üstte oluşan köpükleri delikli bir kepçe ile toplayınız.

Daha sonra kekik, defne yaprağı, maydanoz, tuz ve karabiberi katarak 20 dakika kadar daha kaynatınız. 

Tencereyi ateşten alıp, Suyu süzünüz. 

Bir tencereye yağ konularak, un kavrulur. Üzerine 6 bardak balık suyu ilave edilir. 

Bu karışıma arzu edilirse yağda kavrulmuş Domates ya da Salça ilave edilir. 

Kılçıkları ayıklanmış balık etleri didiklenerek ilave edilir.

Bu çorbaya arzuya göre pirinç ya da patates parçaları ilave edilebilir. Terbiye de yapılabilir.

Balık etleri fazla kaynatıldığında, lezzetini kaybeder. Bu nedenle, balık kılçıkları, baş ve kuyrukları kaynatılarak balık suyu elde edilebilir. Ancak hatırlanması gereken yağlı etli balıkların kılçıkları ağır bir koku bırakır. Bu nedenle yağsız etli balıkların kılçığını kullanmak daha iyidir.

1 Kg Balık (beyaz etli bir balık, İskorpit ya da Kefal olabilir)

2 Kereviz Sapı

2 büyükçe Kuru Soğan

1 adet Havuç

1 sap Pırasa

2 çorba kaşığı Limon Suyu

3 diş Sarımsak (isteğe bağlı)

10 su bardağı Su

10 sap Maydanoz

1 kahve fincanı Un

3 adet Domates ya da 1/2 yemek kaşığı Salça (isteğe bağlı)

1/2 kahve fincanı Zeytinyağ

1 tatlı kaşığı Kekik

1 adet Defne Yaprağı

Tuz, Kara Biber

 

Afiyet olsun......

 

BALIK FIRINDA

Kefal, Palamut

 

Malzemeler ; 4 kişi için

Pulları kazınmış, içi temizlenmiş balıklar 2 cm kalınlığında halkalar şeklinde kesilir ve fırın tepsisine sıralanır.

Tavaya, ince yarımay şeklinde kesilmiş soğanlar konularak, ½ fincan zeytinyağında hafifçe pembeleştirilir. Üstüne küçük küçük doğranmış domatesler ilave edilir. 5 dakika kadar kavrulduktan sonra üzerine su, sarımsak, karabiber, tuz, yarım limonun suyu ve kalan 1 fincan zeytinyağ konularak 15-20 dakika kadar daha pişirilir.

Bu karışım, tepsideki balıkların üstüne ilave edilir. Üstüne ince kıyılmış maydanoz ve ince ince kesilmiş yarım limon dilimleri yerleştirilir ve kızgın fırında 25-30 dakika pişirilir.  

1 Kg Balık

1,5 kahve fincanı ZeytinYağ

1 adet Limon

2 orta boy Kuru Soğan

3 orta boy Domates

3 diş Sarımsak

1 bardak Su

1 demet maydanoz

Tuz, Karabiber

Soğuduktan sonra servis yapılır. 

Afiyet olsun......

 

BALIK KÖFTESİ

 

 

Malzemeler ;

Temizlenmiş balıklar 1 adet soğanla birlikte haşlanır.

Balıklar sudan alınıp, etleri ayıklanır. Buna ıslatılıp, suyu sıkılmış ekmek içi, rendelenmiş 1 adet soğan, ince kıyılmış maydanoz, 1 yumurta, tuz ve karabiber eklenerek, yoğrulur. Yuvarlak köfteler halinde şekillendirilir.

Yuvarlak koöfteler önce una sonra da çırpılımış iki adet yumurtaya bulanır. Sonra tavada kızartılır. 

2 Palamut ya da 1 Torik Balığı

2 adet Kuru Soğan

2 dilim bayat Ekmek içi

3 adet Yumurta

10 sap Maydanoz

2 fincan Yağ

1 çay bardağı Un

Tuz, Karabiber

Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun......

HAMSİLİ PİLAV

 

 

Malzemeler ; 6 kişi için

Hamsileri kılçıklarını çıkarıp ayıklayarak yıkayın, süzülmeye bırakın.
Tencerede tereyağını eritin, dolmalık fıstıkları ve incecik kıyılmış soğanları bu yağda kavurun. İyice yıkadığınız pirinçleri ekleyin biraz daha kavurun. Üzerine iki bardak sıcak suyu koyup tuz, yenibahar, kuşüzümü ve pulbiberi ekleyin. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın pilav pişedursun, o arada suyu iyice süzülen hamsilerin yarısını yağlanmış tepsiye sırtları tepsiye gelecek şekilde sıra sıra dizin.

Dizerken ortadan başlayın ki hamsiler güneş gibi dizilsin ve görüntü güzel olsun. Pilav pişince iyice karıştırın, hamsilerin üzerine yayın. Kalan hamsileri de aynı şekilde pilavın üzerine dizin. 180-200 dereceli önceden ısıtılmış fırında hamsiler pembeleşene kadar kızartın.

750 gr hamsi,

1 ½ Su Bardağı Pirinç

2 tane kuru soğan,

1 yemek kaşığı Tereyağ (yada sıvı yağ isteğe göre),

2 Su Bardağı Su

1 yemek kaşığı Kuş Üzümü,

1 yemek kaşığı Dolmalık Fıstık,

Yani Bahar, Tuz, Pul Biber

Sıcakken Servis Yapın

Afiyet olsun......

 

MARİNİYER USUL BALIK

 

 

Malzemeler ; 4 kişi için

Bir tencereye 1 Kg temizlenmiş beyaz etli balık, 2,5 bardak su, 1 soğan, maydanoz ya da dereotu, tuz konularak ½ saat kadar kaynatılır (köpükler kepçe ile alınır).

Pişirilen balıkların deri ve kılçıkları alınır. Servis tabağının ortasına konularak soğan, ince ince kıyılmış sarımsak, hazırladığımız balıksosu, limon, maydanoz ve dereotu ile süslenir.

Servis soğuk olarak yapılır.

1 Kg Beyaz etli balık

2,5 bardak Su

1 adet Soğan

Maydanoz ya da Dereotu

Tuz

http://Bal%C3%84%C2%B1k%20Sosu - -

SÜSLEMEK İÇİN

1 adet Kuru Soğan

4-5 diş Sarımsak

Maydanoz ve Dereotu

Limon

(Levrek, Kefal, Mercan, İskorpit, Kırlangıç gibi balıklardan yapılabilir)

Afiyet olsun......

 



-------------
“Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.


Mesajı Yazan: kral
Mesaj Tarihi: 26-03-2008 Saat 17:56

MERCAN BALIĞI DOLMASI

 

 

Malzemeler ; 4 kişi

Tüm malzeme karıştırılır.   Mercan Balıklarının açılmış olan kasırn kısmına eşitt bir şekilde doldurulur.

Balıkların üstüne ayrıca zeytinyağ sürülür. Yağlı kağıda sarılarak Orta ısıda fırında 30 dakika pişirilir.

4 adet Mercan Balığı

2 adet Havuç

5 diş Sarımsak

2-3 yemek kaşığı Zeytinyağ

10 sap ince kıyılmış Maydanoz

2 Limonun Suyu

Tuz, Karabiber, Kimyon, Kırmızı Biber

Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun......

 


 

SOSLU DİL BALIĞI

 

 

Malzemeler ; 4 kişi için

Temizlenmiş 4 adet Dil Balığını tuzlayıp 1 saat kadar bekletin.

1 saat sonra unlayarak, az yağda kızartın.

Balığın Sosunu hazırlamak için, 3-4 yeşil soğanı, küçük küçük kesip 2 kaşık tereyağında sote edin. Üzerine 1 adet limonun suyunu ekleyin. Suyunu biraz çekince, kırmızı biberi ve ince ince kesilmiş maydanozu ekleyip, altını söndürün.

Balıkları servis tabağına yerleştirin.  Üstüne  hazırladığınız sosu yayarak ekleyin. En üstüne de isteğe bağlı olarak, hafifçe erittiğiniz tereyağını dökerseniz, güzel bir koku verir.

4 adet orta boy Dil Balığı

3-4 adet Taze Yeşil Soğan

kızartmak için Sıvıyağ

3 yemek kaşığı Tereyağ

1 çorba kaşığı Limon Suyu

5-10 sap Maydanoz

Tuz, Kırmızı Biber

Balıkları servis tabağına yerleştirirken, yanlarına tere ya da yeşillik, domates ile süsleme yapabilirsiniz.

Afiyet olsun......

 

TERE SOSLU BALIK SUFLESİ

Sufle puf böreği gibi şişerek pişen şeylere verilen addır.

 

Malzemeler ; 6 kişi için

Balık filetolarını yıkayıp kurulayın. Yumurta sarıları ve krema ile karıştırın.  Mikserden geçirin. Üstüne limon suyunu, maydanozları, tuz ve biberi katın. 

Yumurta aklarını mikserle çırpıp, kar köpüğü haline getirin. Bu köpüğü bir kaşık ile yavaş yavaş karışıma yedirin. 

Bir cam tepsi ya da küçük 6 güveci yağlayın, içine bu karışımı koyun. 180-200º fırında 25-30 dakika kadar pişirin.

Hazırlık : 20 dak. Pişirme : 25 dak.

200 gr beyaz etli balık filetosu

4 Yumurta

6 yemek kaşığı Krema

2 tatlı kaşığı Limon Suyu

10 sap Maydanoz

Tere sosu

Tuz, Karabiber

Balık suflesini Tere sosu ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun......

USKUMRU DOLMASI

 

 

Malzemeler ; 6 kişi için

Uskumruları temizleyerek iyice yıkayınız. Boyuna keserek sivri bir bıçakla içindeki kılçıkları tamamıyla ayıklayınız. Küçük bir kaşık ya da spatula ile derisini kazıyarak bir kenara koyunuz.

Harcı için, bir tavaya zeytinyağ koyarak çentilmiş soğanı hafif ateşte çam fıstığı ile hafifçe pembeleşene kadar çevirin. Daha sonra üstüne yenibahar, kuşüzümü, kazınmış balık derisi 2 parça kesmeşekeri ve tarçını, tuzu, karabiberi ekleyiniz. Ateşte 5 dakika kadar karıştırmaya devam ediniz. Harcı ateşten alarak üzerine ince ince doğranmış dereotu ve dövülmüş ceviz ekleyiniz.

Kenara koyduğunuz balıkların içine bu harcı doldurunuz. Borcam tepsiyi yağlayıp, içine sıralayarak 220 derecede 15 dakika pişiriniz. 

6 tane ortaboy Uskumru

4 yemek kaşığı ZeytinYağ

1 kahve kaşığı Yeni Bahar

½ kahve kaşığı Tarçın

1 demet Dereotu

1 paket Kuş Üzümü

100 gr dövülmüş Ceviz

1 paket Çam (dolma) Fıstığı 

2 adet Kesme Şeker

Tuz, Karabiber

Soğuk Servis yapılır.

Afiyet olsun......

BALIK SOSU

 

 

Malzemeler ;

Bir tavaya zeytinyağ ve unu koyarak hafifçe kavurun. Buna balık suyunu, tuz ve biberi ilave edip, boza kıvamına gelinceye kadar pişirmeli, sonra ateşten almalı.

1 ¼ su bardağı Balık Suyu

1/3 kahve fincanı Zeytinyağ

1 yemek kaşığı silme Un

Tuz, Kırmızı Biber

 

Afiyet olsun......

 

-------------
“Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat