Yabani bitkiler demir zengini |
Yanıt Yaz |
Yazar | |
hackers_kral
Uzman Kayıt Tarihi: 07-03-2006 Status: Aktif Değil Points: 676 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı hackers_kral
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
Gönderim Zamanı: 22-03-2008 Saat 22:57 |
Yabani bitkiler demir zengini ORDU (İHA) - Karadeniz Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani
bitkilerin, kırmızı kan hücrelerinin yapımında görev alan ve eksikliğinde
anemiye neden olan demir içeriği bakımından oldukça zengin olduğu
belirlendi.
Ordu Üniversitesi'nin (ODÜ) yaptığı araştırmaya göre, Ordu ve yöresinde
sebze olarak yetişen yabani bitkilerin besin değeri yönünden incelendiği çalışma
sonucunda, yörede doğadan toplanarak tüketilen bu bitkilerin protein oranı ve
mineral yönünden oldukça zengin olduğu tespit edildi. Sakarcanın kuru madde
oranı; melocanın bakır konsantrasyonu; hoşkıran bitkisinin ise kül oranı, demir
ve çinko konsantrasyonu yönünden en yüksek değerlere sahip olduğu bulundu.
Çalışmada ele alınan bitkilerden ısırganın, sabit yağ, protein, azot,
manganez, C vitamini bakımından en zengin bitkisi olduğu tespit edildi. Galdirik
ve baldıran bitkilerinin ise diğer bitkilere oranla daha düşük değerlere sahip
olduğu belirlendi. Araştırmada yörede sebze olarak tüketilen bu bitkilerin her
ne kadar mineral madde içerikleri yönünden zengin olsalar da bitkilerin kullanım
alışkanlıkları ve pişirme şekillerinin besin değeri üzerine etkili olduğu
bilgilerine yer verildi.
Çinko konsantrasyonu bakımından en yüksek değerler melocan ve hoşkıran
bitkilerinde, en düşük değer ise sakarca bitkisinde ortaya çıktı. Sağlıklı bir
yaşam için günlük çinko ihtiyacının 11 mg olduğu hatırlatılan araştırmada şöyle
denildi:
"Günlük beslenmede çinko et, balık, süt, peynir ve yumurta gibi hayvansal
kaynaklı gıdalardan temin edilmekte olup, doğadan toplanan bu bitkilerin çinko
konsantrasyonlarının yeterli düzeyde olması yöre halkı açısından olumlu bir
sonuçtur. C vitamini içeriği bakımından en yüksek değerler 16.07 ve 14.55 mg. kg
ile melocan ve ısırgan bitkilerinde, en düşük değer ise 2.87 mg. kg ile galdirik
bitkisinde bulunmuştur. C vitamini suda çözünebilen bir vitamin olup, insan
bünyesinde çok önemli fonksiyonları bulunmaktadır. Meyve ve sebzeler iyi birer C
vitamini kaynağı olup, özellikle organik tarım usullerine göre yetiştirilen
ürünlerin ve yabani bitkilerin daha fazla C vitamini içerdiği çeşitli
çalışmalarda tespit edilmiştir. Yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı
60 mg olup, bu vitamin demir ve kalsiyumun yarayışlılığını da artırmaktadır.
Çalışmaya konu olan bitkilerin C vitamini yönünden düşük değerler içerdiği
görülmektedir."
Kaynak Düzenleyen hackers_kral - 22-03-2008 Saat 22:57 |
|
|
|
Yanıt Yaz | |
Tweet |
Forum Atla | Forum İzinleri Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |