Yabani bitkiler demir zengini
ORDU (ÝHA) - Karadeniz Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen yabani
bitkilerin, kýrmýzý kan hücrelerinin yapýmýnda görev alan ve eksikliðinde
anemiye neden olan demir içeriði bakýmýndan oldukça zengin olduðu
belirlendi.
Ordu Üniversitesi'nin (ODÜ) yaptýðý araþtýrmaya göre, Ordu ve yöresinde
sebze olarak yetiþen yabani bitkilerin besin deðeri yönünden incelendiði çalýþma
sonucunda, yörede doðadan toplanarak tüketilen bu bitkilerin protein oraný ve
mineral yönünden oldukça zengin olduðu tespit edildi. Sakarcanýn kuru madde
oraný; melocanýn bakýr konsantrasyonu; hoþkýran bitkisinin ise kül oraný, demir
ve çinko konsantrasyonu yönünden en yüksek deðerlere sahip olduðu bulundu.
Çalýþmada ele alýnan bitkilerden ýsýrganýn, sabit yað, protein, azot,
manganez, C vitamini bakýmýndan en zengin bitkisi olduðu tespit edildi. Galdirik
ve baldýran bitkilerinin ise diðer bitkilere oranla daha düþük deðerlere sahip
olduðu belirlendi. Araþtýrmada yörede sebze olarak tüketilen bu bitkilerin her
ne kadar mineral madde içerikleri yönünden zengin olsalar da bitkilerin kullaným
alýþkanlýklarý ve piþirme þekillerinin besin deðeri üzerine etkili olduðu
bilgilerine yer verildi.
Çinko konsantrasyonu bakýmýndan en yüksek deðerler melocan ve hoþkýran
bitkilerinde, en düþük deðer ise sakarca bitkisinde ortaya çýktý. Saðlýklý bir
yaþam için günlük çinko ihtiyacýnýn 11 mg olduðu hatýrlatýlan araþtýrmada þöyle
denildi:
"Günlük beslenmede çinko et, balýk, süt, peynir ve yumurta gibi hayvansal
kaynaklý gýdalardan temin edilmekte olup, doðadan toplanan bu bitkilerin çinko
konsantrasyonlarýnýn yeterli düzeyde olmasý yöre halký açýsýndan olumlu bir
sonuçtur. C vitamini içeriði bakýmýndan en yüksek deðerler 16.07 ve 14.55 mg. kg
ile melocan ve ýsýrgan bitkilerinde, en düþük deðer ise 2.87 mg. kg ile galdirik
bitkisinde bulunmuþtur. C vitamini suda çözünebilen bir vitamin olup, insan
bünyesinde çok önemli fonksiyonlarý bulunmaktadýr. Meyve ve sebzeler iyi birer C
vitamini kaynaðý olup, özellikle organik tarým usullerine göre yetiþtirilen
ürünlerin ve yabani bitkilerin daha fazla C vitamini içerdiði çeþitli
çalýþmalarda tespit edilmiþtir. Yetiþkin bir insanýn günlük C vitamini ihtiyacý
60 mg olup, bu vitamin demir ve kalsiyumun yarayýþlýlýðýný da artýrmaktadýr.
Çalýþmaya konu olan bitkilerin C vitamini yönünden düþük deðerler içerdiði
görülmektedir." http://haber.mynet.com/detay/saglik/Yabani-bitkiler-demir-zengini/21Mart2008/X1206092295890 - Kaynak
-------------
|