Windows XPde Remote Desktop
Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar
Forum Adı: Windows Ýþletim Sistemleri
Forum Tanımlaması: Windows ve diðer iþletim sistemleri ile ilgili püf noktalar, sorularýnýz ve önerilerileriniz...
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=910
Tarih: 22-11-2024 Saat 09:20
Konu: Windows XPde Remote Desktop
Mesajı Yazan: Hawk
Konu: Windows XPde Remote Desktop
Mesaj Tarihi: 14-04-2006 Saat 18:55
Windows XP Professional yüklü bir bilgisayarýn masaüstüne að üzerinden, internet'ten veya direkt modem baðlantýsý ile eriþebilir ve sanki o bilgisayarýn baþýnda oturuyormuþçasýna kontrol edebilirsiniz. Bunun XP'de nasýl yapýldýðýna geçmeden önce isterseniz sistemin nasýl çalýþtýðýna ve böyle bir þey'e neden ihtiyaç olabileceðine bir göz atalým.
Uzak mesafeli baðlantýlardaki hýz problemi ve çözüm yöntemleri A bilgisayarý üzerinde bir program var, B bilgisayarýndaki kullanýcý bu programý kullanmak istiyor. Eðer bu iki bilgisayar ayný yerel að üzerinde ise problem yok, bildiðimiz yöntemlerle B, A'ya baðlanýp bu programý çalýþtýrabilir. Peki bu iki bilgisayar ayný yerel að üzerinde deðil, ayný binada, ayný þehirde hatta ayný ülke veya kýta üzerinde deðilse(kaç yýl sonra bu cümleye gezegen kelimesini de ekleyeceðiz sizce??) bu iþ nasýl olur?
Hemen direkt modemle baðlanýrlar veya internet üzerinden baðlanýrlar dediðinizi duyar gibi oluyorum. Ancak uzak mesafeli baðlantýlarýn yerel aðlara göre en büyük farký ve dezavantajý, baðlantý hýzlarýndaki büyük faklýlýktýr. Yerel að'da saniyede 10.000.000 bit (10MBs) veri aktarýmý mümkünken, modemle yapýlan baðlantýda bu hýz 56.000 bit'e düþüyor.
Eðer kullanýlacak program, yüksek miktarda veri aktarýmý gerektiren bir programsa, yerel að üzerinden kullanýrken 1-2 saniyede açýlan program penceresi, uzak baðlantýda belkide 10-20 dakika sürecektir.
Þöyle bir örnek verelim, elimizde adres defteri ya da ona benzer salak bir veritabaný programý olsun. Bu program kabaca iki modülden oluþuyor. Birincisi program kýsmý, yani çalýþtýrdýðýmýz adresdefteri.exe dosyasý, bu dosyanýn 3 Mega Byte olduðunu varsayalým. Ýkinci modül ise verilerin tutulduðu, veri.mdb isimli bir dosya, bu dosya da 10 Mega Byte olsun.
Program A bilgisayarý üzerinde yüklü, B bilgisayarý yerel aðdan, A'ya eriþiyor, B bilgisayarý üzerinde çalýþan kullanýcý, adresdefteri.exe üzerine týkladýðý anda, önce bu 3 MB'lýk exe dosya að üzerinde B'nin belleðine aktarýlýyor ve sonra program çalýþýyor. Yerel að'dan bahsettiðimiz için 3 MB'lýk dosya 3-5 saniyede aktarýlýyor ve kullanýcý kýsa bir beklemeden sonra program ekranýný görüyor. Daha sonra program, yine að üzerinden veri.mdb dosyasýný açýyor(burda tüm dosyanýn A'dan B'ye aktarýlmasý gerekmiyor) ve kullanýcý kayýtlar arasýnda dolaþtýkça veri.mdb içideki veri gerektikçe B'ye gidiyor.
Örneðin bu adres defterinde 50 bin kiþi kayýtlý ise, B üzerindeki kullanýcý "bana Hulusi Arman'ýn kaydýný bul" komutunu verdiðinde, program tüm kayýtlarý inceleyip bu kaydý bulmaya çalýþýyor.
Her ne kadar veri.mdb'nin tamamýnýn B'ye aktarýmý gerekmese de, ilk baþta exe'nin aktarýmý, sonrasýnda veri dosyasýnýn açýlma iþlemi büyük bir veri aktarýmýný gerektiriyor. Hele ki çeþitli sorgulamalar yapýldýðýnda, tüm veri dosyasýnýn aktarýmý veya server üzerindeki koca dosyanýn taranmasý gerekebiliyor. Ve unutmayýn bir çok program bu örnektekinden daha karmaþýk yapýya sahiptir, birden fazla veri dosyasý kullanýr. Yerel að'da sýkýntý yaratmayan bu iþleyiþ, uzak mesafeli baðlantýlarda imkansýz hale geliyor.
Bu probleme karþý geliþtirilen bir kaç çözüm var. Bunlardan birincisi, þu anki konumuzla alakalý deðil, ama kýsaca deðinelim. Client-Server programlar diye adlandýrýlan yapýdan bahsediyorum.
Buradaki Client-Server kelimelerini hiç kafanýza takmayýn, sistem þöyle iþliyor: Yukarýdaki örnekte, exe dosyamýz sabit bir dosya. Yani bu dosya hep ayný kalýyor, hiç deðiþmiyor. Eðer bu program uzak mesafeli baðlantýyla kullanýlacaksa, bir defalýk bu exe dosyasýný uzaktaki kullanýcýya ulaþtýrýrýz. Veri dosyasýna gelince, iþin inceliði de o noktada. Server tarafýnda, yani verinin tutulduðu yerde, artýk tek bir veri dosyasý söz konusu deðil. Onun yerine bir veri tabaný yönetim sistemi -DBMS(data base management system)- çalýþýyor. Bu piyasada isim yapmýþ bir kaç programa örnek olarak ORACLE, MS SQL Server verilebilir.
Kullanýcý bir kayda ulaþmak veya birden fazla kaydý içeren bir sorgulama yapmak istediðinde server'daki tek bir dosyanýn içinde bunu kendi bulmaya çalýþmaktansa, server'a yapýlacak iþlemi belirten kýsa bir kod yolluyor. Az önceki örnek için (select * where ad="hulusi" soyad="arman") gibi çok kýsa bir kodu server'a yollamasý yeterli oluyor. Server kendi üzerindeki data'dan bu kritere uyan kayýtlarý bulup, sadece bu bulunan kayýtlarý client'a, yani uzaktaki kullanýcýya yolluyor. Böylece mümkün olan en az veri aktarýmý ile iþlem gerçekleþmiþ oluyor.
Peki elimizdeki program client-server yapýda bir program deðilse ne olacak? Ýþte o zaman karþýmýza terminal emülasyonu programlar çýkýyor.
Soldaki bilgisayar uzaktan eriþen bilgisayarý, saðdaki ise programý üzerinde barýndýran bilgisayarý temsil ediyor.
Uzaktan baðlanan bilgisayar, karþý tarafýn ekran görüntüsünü alýyor, kendi klavye ve mouse hareketlerini karþý tarafa yolluyor. Böylece çalýþtýrýlan program hiçbir yere gitmiyor, kendi üzerinde bulunduðu bilgisayarda çalýþýyor, ama ekran görüntüsü uzaktaki kullanýcýya gidiyor. Böylece kullanýlan program ne kadar büyük veri aktarýmý gerektirirse gerektirsin, farketmiyor.
XP'nin uzaktan baðlantý özelliði ile yapýlabilecek bir kaç örnek uygulama Örnek 1 Gün boyunca þirketin muhasebe programýnda çalýþtýnýz. Akþam oldu evinize gitmeniz gerekiyor. XP yüklü bilgisayarýnýzý açýk býrakýn. Eve gidince, evdeki XP yüklü bilgisayarýnýzla, iþ yerindeki bilgisayara modem ile baðlanýn. XP uzaktan baðlantý (Remote Desktop Access) özelliði sayesinde, artýk evinizdeki bilgisayarda, iþ yerindeki bilgisayarýn ekran görüntüsü var. Klavye ve mouse ile verdiðiniz komutlar ise, iþ yerindeki bilgisayarda yerine getiriliyor. Ýstediðiniz gibi çalýþabilirsiniz. Dikkat ederseniz, iþ yerinde kurulu sistem, programýn özelliði vs. hiçbirþey bizi ilgilendirmiyor. Eðer iþ yerindeki bilgisayarda bir program çalýþýyorsa, siz evden de onu kullanabiliyorsunuz.
Örnek 2 Bilgisayarýnýzda bir problem var, þirketinizdeki veya sistem destek aldýðýnýz yerdeki teknisyenden rica ediyorsunuz, ayný yöntemle bilgisayarýnýza baðlanýyor ve sanki gelip sizin koltuðunuza oturmuþ gibi bilgisayarýnýzý kullanýyor ve problemi çözüyor.
Unutmayýn Remote Desktop baðlantýlarý hem yerel að üzerinden hem de internet üzerinden yapýlabiliyor.
Remote Desktop Access'in Windows XP Pro üzerinde kurulumu
Control-Panel>System Veya My Computer üzerine sað týk>Properties
tab : Remote
Üstte Remote Assistance seçeneðini görüyoruz. Bu hem Home hemd Pro versiyonunda mevcut.
Bizim ilgilendiðimiz Remote Desktop ise sadece Pro versiyonunda bulunuyor.
Ýlk baþta bu özellik kapalý durumda, Administrator yetkisinde bir kullanýcý ile login olmuþsak Allow users to connect remotely to this computer seçeneðinin yanýna bir tik koyalým..
Bu uyarý penceresinde iki önemli bilgi var;
Remote desktop baðlantýsý yaparken elbette bu bilgisayar üzerinde tanýmlý bir kullanýcý adý kullanýlacak, bu kullanýcýnýn muhakkak þifresi olmalý Eðer internet veya WAN üzerinden baðlanýlacaksa, ve að'da firewall varsa(dial-up baðlantýnýn firewall'ý mesela) Remote desktop'un kullandýðý port'lar açýk olmalý
Þimdi de bu bilgisayara uzaktan baðlanacak kullanýcýlarý seçmemiz gerekiyor.
Select Remote Users
Administrator yetkisindeki tüm kullanýcýlar bu listede olmasalar bile baðlanabiliyorlar. Administrator olmadýðý halde baðlanacak bir kullanýcý varsa Add ile ekleyin
Baðlanacak sistemin kurulumu Bir XP Pro bilgisayarýna Remote Desktop ile baðlanmak için illaki XP Pro kullanmanýz gerekmiyor. Windows95, 98, ME, NT4, 2000 ile de baðlanabilirsiniz. Ancak bu versiyonlarda Remote desktop client programýný yüklemeniz gerekiyor. Windows XP Home ve Windows XP Pro varsa, Remote desktop client zaten yüklü durumdadýr.
Þimdi Windows95, 98, ME, NT4, 2000 için bu Remote desktop client'i nerden ve nasýl yükleyeceðimize bakalým.
Remote desktop client'ý yüklemek istediðiniz bilgisayara (W9x, me, 2000) XP kurulum CD'sini takýn.
CD otomatik çalýþacaktýr. Açýlan menüden Perform additional tasks üzerine týklayýn.
Set up Remote Desktop Connection
Kurulumu devam ettirin ve tamamlayýn
Þimdi Start>Accessories>Communications altýnda Remote Desktop Connection çýkacaktýr. Bizde týklayalým.
Baðlanmak istediðiniz Windows XP Pro'nun IP adresini girin.
Options >> ile de bazý ayarlar yapacaðýz.
Tab : General
Bu ekranda baðlanacaðýnýz XP Pro için kullanýcý adý ve þifreyi girebilirsiniz. Girmezseniz, baðlanýrken soracaktýr.
Bu baðlantý ayarlarýný Save As.. ile kaydedip sonra tekrar kullanmanýz da münkün.
tab : Display
Eðe yerel að üzerinden baðlanýyorsanýz bu ayarlar ayný kalabilir, ama modem baðlantýsýnda, çözünürlüðü ve renk derinliðini düþürmek performansý arttýrýr.
tab : Local Resources
Remote computer sound Burada da baðlanýlan bilgisayardaki sesli uyarýlarýn aktarýmýný ayarlýyoruz.
Local devices Baðlantýðýnýz bilgisayarýn disk, yazýcý ve seri portuna da baðlanýlýp baðlanýlmayacaðý.
tab : Experience
Baðlantý þeklinizi seçin.
-------------
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: Hawk
Mesaj Tarihi: 14-04-2006 Saat 18:56
Ayrýca Wallpaper, animation gibi öðeler seçilmemiþ olmalý. Daha Sonra Connect Baðlan Diyoruz..
Bu uyarý ekranýnda baðlandýðýnýz bilgisayarýn disk ve seri portlarýna eriþim saðlanabileceðini söylüyor.
Eðer kullanýcý adý ve þifre önceki ekranda girilmediyse þimdi girelim.
Uyarý
Baðlantý kurulduðu anda, baðlanýlan bilgisayar kullanýma kapanýr.
Baðlantý kurulunca, bir pencere içinde baðlandýðýmýz sistemin masaüstünü görmeye ve kullanmaya baþlýyoruz
My Computer'a girersek, önce o bilgisayarýn(baðlanýlan) disk, cd-rom'unu görüyoruz. Bunlarýn altýnda da baðlanan -yeni bizim þu anda kullanmakta olduðumuz- bilgisayarýn disk sürücüleri görünüyor (A, B, C, D, E on Helmig).
Not: Evet, hem baðlanan, hemde baðlanýlan bilgisayarýn diskleri burada görünüyor. Ama unutmayýn bu diskler arasýnda yapýlacak bir dosya kopyalama iþlemi, aradaki baðlantýnýn hýzýyla sýnýrlý olacaktýr.
Ýþimiz bitince, Start>Disconnect ile baðlantýyý kesebilirsiniz.
-------------
|
|