Her eve İnternet müjdesi
Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Haberler
Forum Adı: Bilim ve Teknoloji
Forum Tanımlaması: Bilimsel veriler, uzay bilimleri, bilgisayar teknolojilerindeki yeni gelişmeler, yeni çıkan dijital ürünler, yeni icat ve buluşlar... ve dahasına bu bölümden ulaşabilirsiniz.
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=908
Tarih: 23-11-2024 Saat 19:31
Konu: Her eve İnternet müjdesi
Mesajı Yazan: Hawk
Konu: Her eve İnternet müjdesi
Mesaj Tarihi: 14-04-2006 Saat 18:51
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''İnternet işi iyi iş, herkese lazım. Pazara gittiğinizde satıcılar, 'Çaya çorbaya limon' diye bağırıyorlar. Demek ki bundan sonraki slogan; her eve, herkese internet'' dedi. İnternet Haftası nedeniyle, İnternet Medyası Derneği ve Haliç Üniversitesi'nce düzenlenen ''İnternetin Günlük Yaşamdaki Etkileri'' konulu panel, Haliç Üniversitesi'nin Mecidiyeköy'deki yerleşkesinde yapıldı.
Bulgaristan'dan Türkiye'ye geç döndüğü için panele yaklaşık 1.5 saat gecikmeyle katılan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, iletişim ve bilişim teknolojisinin sadece kendi sektörüyle sınırlı olmadığını, tüm sektörleri kapsadığını söyledi. Yıldırım, dünyada internet kullanımının 1995 yılı sonu itibariyle 16 milyon olduğunu, bu sayının 2006'da 1 milyarı aştığını belirterek, Türkiye'de de buna benzer bir durumun yaşandığını kaydetti. Daha önce ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin milli gelir, okur-yazarlık oranı gibi göstergelerle ölçüldüğünü hatırlatan Yıldırım, Türkiye'de düzenlenen okur-yazarlık seferberliğiyle belli bir noktaya gelindiğini anlattı. Yıldırım, şimdi önlerinde bilgisayar okur-yazarlığı gibi yeni bir kıstas bulunduğunu belirterek, ''Bu konuda gidecek çok yolumuz var. Nasıl okur-yazarlıkta yüzde 90'ın üzerine çıktıysak, bilgisayar okur-yazarlığında da aynı oranları yakalamamız gerekir'' diye konuştu.
'SİNSİ PROJE' İnternet kullanımının bir alışkanlık olduğunu, bu alışkanlıkları değiştirecek mekanizmaların bulunması gerektiğini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti: ''Bizim okullardaki hızlı, geniş internet projemizin esası, gerek eğitimde, gerekse halkın genelinde bilgisayar okur-yazarlığını artırmaya yönelik çok sinsi bir projedir. Sinsi diyorum, çünkü önce öğrencilerimiz okulda başlayacak, sonra eve gelecek, anne ve babalarını, bizleri zorlayacak. Biz de bu işin içine gireceğiz. Ortaöğretimde okulların yüzde 90'ı, yani 25 bin okul geniş bant internete ulaştı. Diğer yüzde 10 da tamamlanacak.'' Türk Telekom özelleştirilmeden önce çıkardıkları ''Evrensel Hizmet Kanunu'' gereğince oluşturulan fonda 350 milyon YTL'lik ciddi bir kaynak biriktiğini açıklayan Yıldırım, ''Okullardaki bağlantı ücretlerini bu fondan karşılayacağız'' dedi.
ELEKTRONİK İMZA Elektronik İmza Yasası'nın çıkartıldığını, bu yasanın tam olarak uygulanmasıyla klasik mühür, ıslak imza ve bürokrasi saltanatının sona ereceğini ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti: ''Burada da ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Devletin en büyük gücü sarsılıyor. Kim sarsıyor? İnternet denen şey sarsıyor. Bu bizim için ciddi bir sorun. Bununla yaşamaya alışmamız lazım. Islak imza işinde kağıt, işlemler, bürokrasi kalkıyor. Yıllardan beri her şeyi eleştiriyoruz. Şimdi eleştirme devri bitti, e'leştirme devri başladı. İnternet öyle garip bir şey ki biz politikacıları da çok büyük sıkıntıya sokuyor. 'Niye?' derseniz, bir yerde bir konuşma yapıyorsunuz, millet toplanmış hamasi nutuklar çekiyorsunuz., dinleyicilerin arasındaki gençler 'Ne palavralar sıkıyor, internete baktım doğru değil' diyor. Anında görüntü... Yanlışı anında öğrenip yüzünüze vuruyor. Nasıl siyaset yapacaksınız? Doğru şeyleri söylemek mecburiyetindesiniz.''
E-DEVLET PROJESİ E-devlet çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Yıldırım, ''Vatandaşa bu yılın sonunda e-devlet kapısında 19 hizmeti verebilecek hale geleceğiz'' dedi. Yıldırım, bu alanda da sıkıntılar yaşandığını anlatarak, ''Burada zihniyet ve mevzuatın değişmesi gerekiyor. İşin özü, yaşayarak öğreniyoruz'' diye konuştu. ''E-Dönüşüm Türkiye Projesi''ni kaynak israfını önlemek için başlattıklarını, bu proje kapsamında bilgi ve iletişimde Türkiye'nin 2010 yılına ilişkin hedeflerinin bulunduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti: ''Kamu hizmetlerinin yüzde 70'i elektronik ortamda yapılır hale gelecek. İhaleler, yolsuzluk ve şeffaflık toplumumuzun en çok konuştuğu, en hassas olduğu alanlardan bir tanesi. Siyasi iktidarlar ya bununla geliyor ya bununla gidiyor. Kamu, belediye, bakanlık alımlarının hepsinin bu ortamda yapılması halinde, bu şeffaflık tam anlamıyla sağlanacak. Bu konuda da yolsuzluk algılaması ortadan kalkacak. Bunu bile başarsak hepsine bedeldir. Batı ülkelerinde bütün sektörlere, işlere göre firmalara endeks numarası vermişler. Endeks numarasıyla herkes teklifini oraya veriyor. Bilgisayar kendisi tasnif ediyor, filan numaralı firma kazandı diyor. Ne insan eli değiyor ne de yolsuzluk iddiası oluşuyor. Bu biraz zaman alacak.'' Bakan Binali Yıldırım, e-imzayla ilgili Maliye Bakanlığı'nın harekete geçmesini eleştirerek, ''e imzalı belgelerden de damga vergisi almamız lazım diyor. Yahu kağıt yok, kalem yok, imza yok, pul yok. Nereden çıktı bu vergi'' dedi. Yıldırım, vatandaşın devlete ulaşmasının tek noktadan olması gerektiğini, bu sayede vatandaşın işlerinin kolaylaşacağını söyledi.
KULLANICI SAYISI ''İnternet işi iyi iş, herkese lazım. Pazara gittiğinizde satıcılar, çaya çorbaya limon diye bağırıyorlar. Demek ki bundan sonraki slogan; her eve, herkese İnternet'' diyen Yıldırım, bu konuda gençlere büyük iş düştüğünü bildirdi. Yıldırım, geniş bant internet erişiminin hızla artmaya devam edeceğini dile getirerek, ''Şu anda 1 milyon 900 bin internet kullanıcısına ulaştık. Bir yıl içerisinde bu iki katına çıkacak'' diye konuştu. Salonda panelist olarak bulunan gazeteci-yazar Mehmet Ali Birand'a espri yapan yıldırım, ''Bizi rahat bırakmayın, biz zaten bu işe gönülsüzüz. Şimdi bir de internet medyası çıktı başımıza. Ne siyasetin ne gazeteciliğin tadı tuzu kalmadı. İnternet icat oldu her şey değişti'' dedi.
İNTERNET SUÇLARI Yıldırım, internet suçlarıyla ilgili Adalet, Maliye ve Ulaştırma bakanlıklarının çalışmalarının devam ettiğini söyledi. İnternet fiyatlarının adım adım ucuzladığını ifade eden Yıldırım, ''Daha fazla da ucuzlayacak. Ucuzlama süreci başladı ama gittikçe ucuzlayacak. Hedef artık rekabet. Eskiden Türk Telekom vardı, şimdi herkes var. Rekabetle ve biraz da önümüzdeki yıllarda vergi yükünü hafifletmek suretiyle internet daha da ucuzlayacak, kalitesi de artacak. İnternette pahalı ülkeler arasında değiliz.'' Cep telefonlarından alınan iletişim vergisinin sıfırlanmayacağını da açıklayan Yıldırım, ''Vergilerde iyileştirme yapmak için bir çalışma içerisindeyiz. Maliye ve genel bütçe dengesiyle ilgili bir konu'' dedi. Yıldırım, vergi iyileştirmelerinin, başarılabilirse önümüzdeki bütçe yılında gerçekleştirileceğini bildirdi.
'HALİÇ'İ NASIL UNUTTUM, ONU DA ANLAYAMADIM' Konuşmasının sonunda paneli düzenleyenlere teşekkür etmek isteyen Yıldırım'ın, Haliç Üniversitesi yerine Kadir Has Üniversitesi demesi üzerine salonda gülüşmeler oldu. Bunun üzerine Yıldırım, şunları kaydetti: ''Hepsi üniversitemiz, ne olacak. Ona da teşekkür ediyoruz, size de teşekkür ediyoruz. Yani şimdiye kadar yaptığımız konuşma güme mi gitti? Haliç Üniversitesi ya... Ben Haliç mektebinde okudum. Yıllarca Haliç Tersanesi'nde çalıştım. Kasımpaşa'da büyüdüm. Haliç'i nasıl unuttum, onu da anlayamadım. Şimdi Haliç Üniversitesi Haliç'te olur kardeşim. Mecidiyeköy'de Haliç Üniversitesi olursa, biz de karıştırdık kardeşim. Haliç Üniversitesi'ne bir kez daha teşekkür ediyorum.''
PANEL İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık da Türkiye'de her ne kadar anlaşılmasa da internetin demokrasinin bir aracı olduğunu söyledi. Panelde konuşan Kanal D Grup Başkanı gazeteci-yazar Mehmet Ali Birand da bilişim sektöründe muazzam bir devrim yaşandığını ifade ederek, büyük televizyonların internette görüntülü olarak yayına tam olarak başlamasıyla birlikte arşivlerin açılacağını, programların izleyicilerin talepleri doğrultusunda gerçekleşeceğini kaydetti. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise internetteki hizmetlerine ilişkin bilgi verdi.
-------------
|
|