Genel telekomunikasyon altyapisini kullanarak, 'tunneling protocol' ve guvenlik prosedurleri araciligi ile guvenli ve ozel data aktarimini saglayan sanal ozel ag teknolojisine VPN adi verilir.
VPN aglarini bir sirket tarafindan sahiplenilmis veya kiralanmis ozel hatlar olarak dusunebilriz. VPN uygulamasinin temel amaci bir firmaya ozel bir hat tahsis edilmesi yerine firmanin ayni hizmeti daha dusuk fiyata herkes tarafindan paylasilan altyapidan temin etmesidir. Telefon sirketleri ses mesajlari icin daha onceden paylasimli guvenli hatlar icin yatirim yapmislardir. Bir VPN agi, ayni sekilde guvenli ortak paylasimi, data transferinin gerceklestirilmesi icin izin verir. Gunumuzde sirketler VPN teknolojisini hem extranetlerde, hem de genis intranet uygulamalarinda tercih etmektedirler.
Sanal ozel ag teknolojisinde datanin herkese acik hatlar uzerinden gonderilmesinden once sifrelenmesi, sonrasinda da ulastigi tarafta desifre edilmesi soz konusudur. Bunun disinda sadece iletilen datanin degil, gonderinin ve alanin network adreslerinin sifrelenmesi ile extra guvenlik saglanabilir. Microsoft, 3com ve birkac diger firma PPTP teknolojisini gelistirmis, daha sonra bu protokol Microsoft tarafindan Windows NT isletim sisteminde desteklenmistir. VPN yazilimlari tipik olarak firewall'un bir parcasi olarak kurulup servis verirler
Saygýlar.
------------- WHÝTE HAT
BEYAZ ÞAPKA (BÝLGÝ NEFERÝ)
|