Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Adýmda Daha Az Enerji Tüketen Bir PC

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8907
Tarih: 28-09-2024 Saat 17:27


Konu: Adýmda Daha Az Enerji Tüketen Bir PC
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Adýmda Daha Az Enerji Tüketen Bir PC
Mesaj Tarihi: 25-03-2011 Saat 16:02
Dünya genelindeki insan nüfusunun hýzla artmasýyla birlikte tüketim oraný da bu artýþa paralel olarak ciddi bir yükseliþ eðilimine girmiþ durumda. Özellikle elektrik faturalarýnýn sýkça zamlandýðý ülkelerde elektriðin en etkin ve tasarruflu þekilde kullanýmý da büyük önem arz ediyor.

Bilgisayar kullanýcýlarý her ne kadar elektrik tüketimine pek dikkat etmeseler de, milyonlarca bilgisayar kullanýcýsý dikkate alýndýðýnda elektrik tüketiminin akýl almaz boyutlara vardýðý kolayca anlaþýlabilir. Oysa izlenecek birkaç basit yöntemle enerjinizi daha etkin bir þekilde kullanabilmek mümkün.

Bilgisayar kullanýcýlarýný aþaðýda belirtilen 5 adým sayesinde bilgisayarýnýn güç tüketimini azaltabilecek.

Google'ý Siyah Kullanýn

Ýnternetin bir numaralý ismi olan ve her gün milyonlarca kiþinin ziyaret ettiði Google'ýn da güç tüketiminin düþürülmesi konusunda bilgisayar kullanýcýlarýna yardýmý dokunabilir.

Blackle isimli web sitesi, Google'ý temel alan bir arama sitesi. Tamamen Google'ýn arama motoruna baðlý olan Blackle'ýn yaratýlmasýnýn tek nedeni ise kullanýcýlarýn bu site sayesinde güç tasarrufu yapabilmeleri. Ancak akla elbette þu soru gelebilir: Bir web sitesi güç tüketimini nasýl düþürebilir?

Bu sorunun oldukça mantýklý bir cevabý var aslýnda: Monitörlere yansýyan beyaz ve açýk renkli görüntülerin siyah renge göre daha fazla güç tüketimine neden olduðunu biliyor muydunuz? Blackle da bu renk ayrýmýnýn farkýnda olduðundan, beyaz arka planý kullanan Google'ý siyah renkle bezeyerek yeni bir web sitesiyle kullanýcýlarýn karþýsýna çýkmýþ.

Hatta sitenin arama çubuðunun altýnda bu siteyi kullananlarýn sitede kaldýklarý süre baz alýnarak toplamda ne kadar güç tasarrufun yapýlabildiði rakamlarla ifade ediliyor. Kýsacasý monitörünüzün daha az elektrik tüketmesi için Google'a girmek yerine Blackle'ý deneyebilirsiniz.

Windows'unuzu Optimize Edin

 CO2 Saver, Windows'un güç ayarlarýný optimize ederek Windows'unuzun en az þekilde güç tüketmesini saðlýyor. Diðer bir deyiþle, bu kontrolü bu araca býraktýðýnýz takdirde, bilgisayarýnýz, monitörünüz ve hatta hard diskiniz artýk daha az güce ihtiyacý olacak.

Programýn en önemli özelliði ise bu optimizasyon iþleminin ardýndan güç tasarrufunun ne oranda saðlandýðýna dair kullanýcýyý bilgilendirmesi.

 
Enerji Tasarruflu Ürünleri Alým

 Energy Star, birçok bilgisayar kullanýcýsýnýn yakýndan tanýdýðý bir standarttýr. Enerjinin etkin kullanýmý konusunda uluslar arasý bir standart olan Energy Star logolu ürünleri satýn almanýz da yine enerji tüketimini düþürme açýsýndan önemli bir adým olabilir.

Bu sayede hem faturalarýnýzýn kabarmasýný önleyebilir, hem de çevre için küçük ama önemli bir adým atmýþ olacaksýnýz...

Tüplü Monitörleri Býrakýn, LCD Kullanýn


Günümüzde artýk birçok bilgisayar kullanýcýsý LCD monitör kullanmaya baþladýysa da, hala CRT (Cathode Ray Tube) tipi monitörleri kullanan kullanýcýlarýn sayýsý da hiç azýmsanacak gibi deðil. Tüplü monitör olarak bilinen CRT tipi monitörler, LCD'lerle karþýlaþtýrýldýklarýnda güç tüketimi konusunda oldukça ileri bir seviyededir.

Bu nedenle fiyatlarý bugünlerde oldukça makul seviyelere inen LCD monitörleri edinmenizde fayda var; zira monitörler bilgisayarýn en fazla enerji tüketen donanýmlarýndan biridir.

 
Bilgisayarýnýza Ýnce Ayar

Tüm bunlarýn dýþýnda Windows veya Mac kullanýcýsýysanýz, güç tüketimi ayarlarýna girerek enerji kullanýmýný en aza indirgeyebilirsiniz. Bu ayarlara ulaþmak için Windows iþletim sistemi altýnda Denetim Masasý'na girdiðinizde ilgili ayarlara kolayca ulaþabilirsiniz.

Mac'lerde ise Sistem Tercihleri(System Preferences) bölümünden Enerji Koruyucu'ya (Energy Saver) girerek ilgili ayarlarý yapabilirsiniz.

Bunun yanýnda bilgisayarý kullanmadýðýnýz durumlarda bilgisayarýnýzý çalýþýr durumda ya da Stand by modunda býrakmamalýsýnýz; zira özellikle Stand by'da duran cihazlarýn pek fazla güç tüketimi olmadýðý düþünülse de, aya ya da yýla vurulduðunda ve diðer kullanýcýlar hesap edildiðinde bu modda bulunan cihazlarýn gereksiz yere binlerce watt enerji harcadýðý söylenebilir.

Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat