BOOT VİRÜSLERİ :
Boot virüslerinin bulaşma yollarından biri, bilgisayarın açılışı sırasında A: sürücüsünde bulunan disketin bir boot virüsü taşımasıdır. Bilgisayar açıldığında işletim sistemini yüklemek için ilk önce A: sürücüsünde disket varmı kontrol edilir. Disket varsa buradan işletim sistemi yüklenmeye çalışılır. Bu arada disketin boot' una yerleşmiş boot virüsü de aktif olur ve belleğe yerleşir. İlk iş olarak da sabit diske bulaşır.
Bellekte aktif olarak bulunan boot virüsleri takılan disketlere, kopyalama yapılan dosyalara bulaşırlar. Disketlere bulaşabilmek için en başta disketin yazma korumasının açık olması gerekir. (disket üzerinde sol alttaki küçük pencere kapalı). Virüsün kullandığı tekniğe göre disket üzerinde yapılacak işlemler sonunda (okuma/yazma) bulaşma meydana gelir. Bazı virüsler bir DIR komutuyla bile bulaşabilirler Bir diğer bulaşma yöntemi de İNTERNET' tir.
İnternetten download (indirdiğiniz) dosyaları anti-virüs programında kontrol etmeden çalıştırıyorsanız büyük risk altındasınız demektir. Bu yöntem yukarıda anlattığımız bulaşma yolundan da daha tehlikelidir. Sabit diskinize hemencecik giren boot virüsü bellekte kendini saklayarak diğer dosyalarada rahatlıkla bulaşır. Bunun için tek yapmanız gereken indirdiğiniz dosyaları testten geçirmek ve ne idüğü belirsiz dosyaları zor kalmadıkça kullanmamak...
DOSYA VİRÜSLERİ:
Virüslü bir program çalıştırıldığında virüs aktif olur ve belleğe TSR olarak yerleşir. Bundan sonra çalıştırılan dosyalara bulaşır. Genellikle dosyaların sonuna kendisini ekler. Programın başında ufak bir değişiklik yaparak programdan önce kendisinin çalışmasını sağlar.
Saygılar.
|