Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

HAL (Hardware Abstraction Layer)

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8847
Tarih: 04-07-2024 Saat 14:15


Konu: HAL (Hardware Abstraction Layer)
Mesajı Yazan: megabros
Konu: HAL (Hardware Abstraction Layer)
Mesaj Tarihi: 23-03-2011 Saat 11:15
Ýþletim sistemlerinin mimarisinde önemli yer tutan ve donanýmlar ile yazýlýmlar arasýnda köprü görevi yapan bir yapý; HAL (Hardware Abstraction Layer)

Bilgisayarla çok fazla haþýr neþir olanlar ve daha çok iþletim sistemi mimarisiyle ilgilenen kiþiler için çokta yabancý deðildir HAL. Fakat bilmeyenler için kýsa bir özet geçmek gerekirse HAL, donaným ayýrma katmanýdýr. Peki nerede karþýma çýkar bu donaným ayýrma katmaný ?

HAL, NT tabanlý iþletim sistemlerinde oluþan bu sorundan ötürü geliþtirilmiþ bir fonksiyondur. Fiziksel donanýmlar ile yazýlýmlar arasýndaki baðlantýyý kurarak çalýþýr hale getirilmesini saðlar. Ýþletim sistemi çekirdeðinde bulunan ve kendini otomatik olarak düzenleyen bu fonksiyon sayesinde farklý donanýmlarda uyum sorunu yaþanmasýný engeller. Çalýþma prensibi ise; HAL temelde anakart için sürücü olarak kabul edilebilir ve daha yüksek düzeyde bilgisayar dillerinden talimatlarý doðrudan donaným gibi alt seviye bileþenleri ile iletimi saðlar. Dolayýsýyla kendini buna göre programlar ve deðiþikliklerde sorunsuz bir kullaným saðlar. Windows XP iþletim sisteminden sonra tüm tanýmlamalar ve deðiþiklikler tamamen otomatik hale getirilmiþtir. BSD, Mac OS X, Linux, CP/M, DOS ve Solaris iþletim sistemlerinde de HAL'a benzer bir mimari mevcuttur.

Tabi ki HAL'ý desteklemesi için lisanslý bir iþletim sistemine sahip olmanýz gerekir. Korsan iþletim sistemlerinin bir çoðunda bu tarz sorunlar yaþamanýz iþten bile deðil.

Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat