Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Neden Linux?

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8571
Tarih: 07-07-2024 Saat 06:22


Konu: Neden Linux?
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Neden Linux?
Mesaj Tarihi: 08-04-2010 Saat 00:37

Bilgisayar insanlýðýn hizmetine sunulduðunda, bu elektronik makineyle insanýn anlaþabileceði bir dile gerek duyuldu. Bu konuda farklý çözümler üretilirken, Microsoft® firmasý ticari yeteneði ve iyi zamanlamasý sayesinde DOS iþletim sistemiyle, kiþisel bilgisayar pazarýnda ciddi bir atýlým yaptý. Biliþim sektörünün hýzlý geliþimiyle pazar payýný önemli ölçüde geniþleten Microsoft®, gerek DOS iþletim sistemindeki yetersizlikler, gerekse pazardaki hýzlý geliþimden pay almak için piyasaya sürülen, DOS 'a göre pek çok avantaj ve üstünlükler taþýmýþ olmalarýna raðmen diðer iþletim sistemlerinin geliþmesini engellemeyi baþardý. Satýn aldýðýnýz her bilgisayarla birlikte iþletim sistemi olarak mutlaka bir Microsoft® ürününü almak zorundaydýnýz (ne yazýk ki hala öyle).

Microsoft®, DOS iþletim sisteminin onca yetersizliklerine ve sorunlarýna raðmen Windows® türevi iþletim sistemlerini (hala çekirdeðinde DOS'u barýndýrarak) ustaca boyayýp insanlara çok yeni yazýlým teknolojileriymiþ gibi pazarlamaya, insanlarýn aklýný çelmeye devam etmekte. Bu durum, dünyada Microsoft®'un tekel oluþturmasý yönünde bir kaygý geliþmesine neden oldu. Bu kaygý, özellikle kendi ülkesinde Microsoft® aleyhine hukuksal geliþmelerin de baþlamasýný saðladý.

1991 yýlýnda, Finlandiya'da Linus Torvalds adlý bir üniversite öðrencisi tarafýndan Unix iþletim sistemi temel alýnarak geliþtirilip tüm kaynak kodlarýyla kullanýma sunulan Linux iþletim sistemi, giderek yaygýnlaþmakta ve Unix tabanlý bir iþletim sistemi olmasýnýn avantajýný nedeniyle kiþisel bilgisayarlardan çok kullanýcýlý büyük sitemlere kadar hemen hemen her sistemde geniþ bir kullaným alaný bulmaktadýr.

Son zamanlarda ülkemizde BSA (Business Software Alliance) adlý organizasyon tarafýndan çeþitli kurum ve kuruluþlara baskýnlar yapýlmakta, lisanssýz yazýlým kullandýðý saptananlar hakkýnda yasal iþlemler baþlatýlmakta ve ilgililer aðýr para cezalarý ve hatta hapis cezalarýna çarptýrýlmaktadýrlar. Her ne kadar bu cezalar Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma yasasýna dayandýrýlarak veriliyorsa da temelde korunan birkaç yazýlým firmasýnýn çýkarlarýdýr.

Yazýnýn baþlýðýndaki sorunun yanýtý olarak fazla detaylandýrmadan þunlarý sýralamak mümkün;

1. Linux lisansý için herhangi bir ücret ödemek zorunda deðilsiniz. Ancak ücret ödenmemesi Linux 'un lisanssýz olduðu anlamýna gelmemektedir. Linux, GPL (General Public Licence) korumasý altýndadýr. Herhangi bir Linux sürümünün bir kopyasýný edindiðinizde, o kopyanýn lisansýna sahipsiniz demektir.

2. Windows® 'ta kullanýlmakta olan hemen hemen her türlü yazýlýmýn Linux için geliþtirilmiþ bir eþdeðeri vardýr ve bunlarýn büyük bir bölümü ücretsizdir. Bu yazýlýmlarýn pek çoðu, Windows® altýnda üretilmiþ dokümanlarý sorunsuz olarak kullanabilmektedir, yani Microsoft® ürünleriyle uyumludurlar.

3. Linux, kararlý bir iþletim sistemidir. Microsoft® ürünlerinde olduðu gibi "Program geçersiz bir iþlem yürüttü" vb mesajlarla karþýlaþmazsýnýz. Herhangi bir programýn sorun çýkarmasý iþletim sisteminin çökmesine neden olmaz. Kuþkusuz Linux mükemmel bir iþletim sistemi deðildir. Ancak herhangi bir hata oluþtuðunda Windows® 'ta olduðu gibi sizi çaresiz býrakmaz, olasý hata nedenlerini size bildirir.

4. Güvenlik yetenekleri son derece geliþmiþtir. Ancak zaman zaman yeni sürümlerde bazý güvenlik açýklarý ortaya çýkmaktadýr. Geniþ bir kullanýcý kitlesi tarafýndan sýnandýðýndan bu açýklar kýsa sürede rapor edilerek giderilmektedir.

5. Virüs, henüz Linux için yabancý bir kavramdýr. Iþletim sisteminin çalýþma biçimi nedeniyle herhangi bir virüs bulaþmasý durumunda (ki böyle bir duruma rastlandýðý þimdiye dek rapor edilmemiþtir), virüsün bilgisayarýn tamamýna yayýlmasý olanaksýzdýr. Windows® 'un üstün özelliklerinden yararlanýlarak yazýlan virüsler Linux için herhangi bir tehdit oluþturmamaktadýr.

Bu yanýtlarý çoðaltmak ve detaylandýrmak mümkün.

Burada altý çizilmesi gereken en önemli nokta þu;
Dünya yazýlým sektörünün milyar dolarlar düzeyinde sermayeye sahip bir devi þu sýralarda baþlangýçta hiçbir iddiasý olmadan, sadece deneysel amaçla ve özgür yazýlým felsefesiyle geliþtirilmeye baþlanmýþ bir iþletim sistemi karþýsýnda ciddi bir panik yaþamaktadýr. Bunun altýnda yatan gerçek, her egemen sistemin, kendisine karþý bir sistemi istemeden de olsa yaratmasýdýr. Linux, özündeki felsefenin sonucu, ortak üretilen ve ücretsiz bir iþletim sistemi olarak biliþim tarihinde yerini alacaktýr.

Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat