Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Firewall nedir, ne deðildir?

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8568
Tarih: 07-07-2024 Saat 06:33


Konu: Firewall nedir, ne deðildir?
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Firewall nedir, ne deðildir?
Mesaj Tarihi: 08-04-2010 Saat 00:33

Her yerde görürüz, duyarýz bu firewall'u. Ama çoðumuz firewall nedir, ne deðildir bilmez. Bu yazýda firewall hakkýnda temel bilgiler yer almaktadýr.

Bilgisyar dünyasýna yeni girenlerin sýk sýk duyduðu ancak ne olduðunu pek bilmediði bir terimdir "Firewall". Kelime olarak "ateþ duvarý" demektir. Aslýnda bu isim onun görevini tam olarak açýklamaktadýr. Sizi dýþarýdan gelen saldýrýlardan (ateþ toplarýndan) korur. Tabi ayný zamanda sizin dýþarýda istediðiniz internet ortamýna eriþmenize izin verir. Bilgisayar dünyasýnda önemli olan kullanýcýnýn rahatý bozulmadan bilgisyarý mümkün olduðunca korumaktýr. Yoksa "En güvenli sistem, fiþi çekili sistemdir" sözü güvenlik konusunu yeterince açýklar.


Mesela bir örnek vererek Firewall'un sizi nasýl koruduðunu anlatýyým, daha sonrasýnda ayrýntýlarý ile inceleyeceðiz.

Ýnternet dünyasýnda; bir bilginin, bir bilgisayardan bir diðerine gitmesi için arada bir baðlantý kurulmasý gerekmektedir. Bu baðlantýya "socket" denir. "socket" in yapýsýna bakarsak çok daha anlamlý olur. Bir socket 4 ana parçadan oluþur: "hedef bilgisayarýn ip numarasý" : "hedef bilgisayarýn port numarasý" : "kaynak bilgisayarýn ip numarasý" : "kaynak bilgisayarýn port numarasý".


Buradaki "ip&quo
t; numaralarý bütün "internet"te bilgisayarýn bulunmasýný saðlamaktadýr. Port numarýsý ise, o verinin, o bilgisayarda hangi uygulamaya gönderileceðini belirler. Bu socket yapýsý sayesinde bir bilgisayardan ayný anda birden fazla baðlantý yapýlabilmektedir. Düþünsenize bu yapý olmasaydý google'a baðlanmak için sýraya girip saatlerce beklememiz gerekirdi.

Bu dört sayý, iki bilgisayar arasýndaki baðlantýyý tanýmlar. mesela internete baðlandýnýz ip'niz "85.12.45.67" ve 'a baðlanmak istiyorsunuz. google'ýn ip'si sallýyorum "45.65.12.34" olsun. sonuçta bir web sayfasýna baðlanýyoruz, dolayýsý ile biz google'ýn "80" portuna baðlanmak istiyoruz. Genelde hedef portu biliriz, kaynak port ise iþletim sistemi tarafýndan o anda uygun olan bir port tahsis edilir. sonuç itibari ile þöyle bir durum oluþur.

"45.65.12.34" + "80" + "85.12.45.67" + "13543"
;
&
quot;hedef ip" + "hedef port" + "kaynak ip" + "kaynak port"

"13543" portu iþletim sistemi tarafýndan otomatik olarak verilir. Bu paket internette bir yerden baþka bir yere giderken paketin kimden kime gittiði bilinir ve ona göre uygun yollardan gider. iþte bu 4 tane sayý bizim kendi bilgisayarýmýzdan google'a olan baðlantýmýzý tanýmlayan socket'i oluþturur.

Fireall sizin ile internet arasýnda bulunan bir makina veya bir program olabilir. Sonuç itibari ile sizin internete gönderdiðiniz ve internette sizen gelen bütün paketler bu makina veya yazýlým üzerinden geçmektedir. Bu sistemi ayarlayan yani yöneten kiþi, google'a eriþilmemesini istediði taktirde, socket'lerden içerisinde google'un ip'si "45.65.12.34" bulunan paketleri internete iletmemesini ve "45.65.12.34" adresinden gelen cevaplarý içeriye iletmemesini ayarlar. bu sayede google'a eriþiminiz yasaklanmýþ olur. ip ile benze olarak çeþitli port numaralarý da yasaklanabilir. kullandýðýmýz çoðu uygulamanýn kendilerine özgü port numaralarý vardýr. örneðin bir internet sayfasýný açmak istediðinizde bilgisayarýnýzdaki "web browser", &q


uot;http" protokolünü kullanarak adresini baðlanýr. http protokolünün default port numarasý "80"dir. yani sizin browser'ýnýz "http"yi görünce karþýdaki bilgisayarýn "80" portuna baðlanarak oradan web sayfasýný ister. ayný þekildeadresine baðlanmak istediðinizde "ftp"yi görünce karþýdaki bilgisayarýn "21" portuna baðlanarak çalýþýr. benzer þekilde "icq"nun portu "5190", &qu

ot;telnet" 23, "pop3" 110 ve diðerler baðlantý türleri de buna benzer port numaralarý kullanýrlar örnekler ayný þekilde firewall'u yöneten kiþi icq'yu yasaklamak için sadece 5190 portunu yasaklar bu sayede, icq baðlantýlarý engellenmiþ olur.

normal zamanda firewall dýþarýdan içeriye gelen istekleri kabul etmez, ancak siz bir yere baðlantý kurmak için içeriden karþýdaki bilgisayara "baðlantý açma isteði" gönderdiðinizde, oluþan socket'teki "hedef ip" ve "hedef port"tan sizin bilgisayarýnýzýn, "kaynak ip" ve "jaynak portu"na bilgi gelmesine izin verir. baðlantý sonlandýðýnda ise tekrar bu izni hafýzasýndan siler. dolayýsýyla her firewall, bu bilgileri tutmak için içerisinde bir belleðe ihtiyaç duymaktadýr.

buraya kadar olan kýsým firewall'un ne olduðu idi. þimdi sýra geldi firewall'un ne olmadýðýna.

Daha önce belirttiðim gibi firewall normalde dýþarýdan sizin bigisayarýnýza gelen baðlantý isteklerini engeller, takii sizin bilgisayarýnýz bir baðlantý isteðinde bulunana kadar. iþte sorun burada oluþuyor, eðer bir virus çeþitli port'lardan baðlantý isteklerinde bulunursa, firewall bu portlardan gelecek olan verileri engellemez, zira ona göre bu baðlantýlar tamamen legal görünmektedir. buradaki çözüm de her programýn ayrý ayrý izin tablolarýnýn tutulmasý olmuþtur ve günümüzde ServicePack2 ile gelen firewall da bu þekildedir.

ayný þekilde normalde "80" portu web için kullanýlmaktadýr. ancak birisi icq baðlantýsýný &quo
t;80" portundan çalýþacak þekilde ayarlar ise ve firewall'u yöneten kiþi sadece "5190" portunu kapatarak icq'yu durdurabileceðine inanan birisi ise 80 portundan yapýlan icq baðlantýsý çok da güzel olarak çalýþýr, tabii ki bunun için icq server'larýnýn 5190 portu yerine 80 portundan dinlemeleri veya 80 portundan gelen istekleri aynen 5190 portuna gelmiþ gibi deðerlendirmeleri gerekir.

firewall, engellemelerini socket içerisinde bulunan bilgiler doðrultusunda yapabilir. yoksa içerisinde geçen bir metin'e göre engelleme vb yapamaz. protokol tabanlý sýnýrlarmalarý yapamaz, sadece o protokol'e has olan port numarýsýný engelleyebilir ve bu bir çözüm deðildir, bir proxy ile desteklendiði taktirde tam bir denetim halini almaktadýr.

her sistem gibi firewall'larýn da açýklarý olabilmektedir ve uzaktan veya içerideki bir virus sebebiyle çökebilmektedirler. dýþarýdan yapýlan bu saldýrýlarýn genel þekli çok fazla baðlantý isteði yaparak firewall'un bütün zamanýný bu istekleri deðerlendirip ret etmek ile geçirerek içerideki kullanýcýlara cevap verememesini saðlamaktýr. bu saldýrýya "DOS (Deny Of Service) attack" denir. içeriden yapýlan saldýrýlar ise, hem DOS attack hem de aþýrý sayýda baðlantý oluþturmak olarak iki þekilde yapýlabilir. birincisi, dýþarýdan yapýlan saldýrý ile aynýdýr. ikincisi ise firewall'un ayarlarýna göre baþarýlý olabilir veya DOS attack gibi service'in durmasýna neden olabilir. hatýrlarsanýz her firewall'un içerisinde baðlantýlarý tutmak için bir belleði vardýr. içeriden yapýlacak çok sayýdaki baðlantý sonucunda bu bellek dolar ve firewall ayarlarýna göre ya service durmasýn diye her gelen isteðe izin verir, veya güvenlik amaçlý olarak hiçbir baðlantýya izin vermiyor ve sistem baðlantý isteklerini geri çeviriyor.

örneðin sizin evinizde bulunan bir adsl modeminiz olsun ve onun içerisinde bir firewall olsun. dýþarýdan yapýlan bir DOS attack sonucu sizin internetiniz durma noktasýna gelebilir ve firewall'un iyi bir yazýlýma sahip olmamasý sonucunda bütün baðlantýlara izin verebilir ve sizi bütün dünyanýn baðlantý yapabileceði bir hale getirir. ayný þey büyük bir þirkette olduðunda o þirket, firewall'un kapatýlýp açýlmasý süresince veya DOS attack sonucu hizmet veremediði süre boyunca inanýlmaz bir prestij kaybýna uðramaktadýr.

Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat