Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Genel Yazýlým Teknikleri

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8554
Tarih: 03-10-2024 Saat 21:44


Konu: Genel Yazýlým Teknikleri
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Genel Yazýlým Teknikleri
Mesaj Tarihi: 08-04-2010 Saat 00:00

Programcýlýk iþinde temel bazý teknikler, her türlü yazýlým türü için geçerlidir. Baþka bir yazýmýzda, genel yazýlým tiplerinden bahsettik. Fakat bu çesitler içinde ortak "bazý" þeyler vardýr. Mesela tekrar tekrar kullanýlan kod parçalarý, kendi baþýna bir ünite içine konursa, o halde kullanýlmasý daha rahat olur.

Ortak teknikleri aþaðýdaki gurupta toplayabiliriz.

* Ortak kodu ayýrma
* Doðru veri þeklini bulma
* Veri gizleme

Ortak kodu ayýrma yukarýda bahsedildi. Bir sonraki konu, doðru veri þeklini bulmak; yani, her algoritma için, doðru veri tarifini kullanmaktýr.

Sorunun temeline inersek daha iyi anlayacaksýnýz. Bu meslekte yaptýðýmýz iþe "kodlama" denmesi raslantý deðildir. Her dil bir kodlamadýr. Bazý þeylere verilen bazý isimler, onlarýn anlamýný hafýzamýzda çaðrýþtýrýr. Dil bir koddan ibarettir. Devam edelim, bir programýn içinde, "veri þekli" bir bakýma kodlamadýr. Mesela ZIP dosyalarý içinde veri belli þekilde sýralanmýþtýr. XF harfleri BURAK kelimesine tekabül edebilir; veri o sekilde kodlanmýþtýr. Bazý veri þekilleri düz yazýda gösterilmeyecek þekilde karmaþýktýr, agaç metodu (dal-budak) ayrý bir veri saklama metodudur.

Her türlü problem için, ayný veri þeklini kullanmayýn. Bazý problemlerin çözümü için dal-budak þekli etkili olacaktýr; bazý problemler anahtarlý-dizi (hash array) ile daha rahat çözülür. Eðer dogru veri þeklini bulmuþsanýz, programlarýnýz birden bire daha çok rahatlayacaktir. Bunu hemen farkedeceksiniz. Yanlýþ veri þekli programýnýzý daha zorlaþtýrýr, ve sürekli boðuþmak zorunda kalýrsýnýz.

Bir diðer yazýlým tekniði, 'veri gizlemektir'. Bunu þöyle özetleyelim. Mesela programýnýz içinde her deðiþkenin herkez tarafýndan görüldüðünü, ve deðiþtirilir olduðunu düþünün. Eðer bu program 400,000 satýr kadar büyüseydi, ve her deðiþken herkez tarafýndan gözükseydi, o zaman programýn hangi kýsmý hangi deðiþkeni "deðiþtirmiþ" katiyen anlaþýlmazdý.

Böyle bir programda hatalarý bulmak imkansýza yakýndýr. Bu iþin çözümü veri gizlemekten geçer. Yani, eðer veri bir program kýsmýna gerekli degilse, veri bu kýsýmdan gizlenir. Bu sayede programcý rahat bir kafayla, hatalarý bulurken daha az yere baksa da olur. Sonuçta deðiþken bölüm ABC tarafýnda yapýlmamýþtýr: Yapýlamaz, çünkü derleyici eriþmeye kalkan bölümler hakkýnda hata ekraný verecektir.

Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat