Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Üstat Felsefesi

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8550
Tarih: 25-06-2024 Saat 09:22


Konu: Üstat Felsefesi
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Üstat Felsefesi
Mesaj Tarihi: 07-04-2010 Saat 23:52

Üstatlar, problemleri çözer, yeni þeyler yapar, özgürlüðe, paylaþýma ve yardýmlaþmaya inanýrlar. Üstat olarak kabul edilmeniz için bu felsefeye uygun davranmanýz gerekir. Davranýþýnýzý bu felsefeye tam anlamýyla uygun hale getirebilmek için ise, bu felsefeye gerçekten inanmalýsýnýz.

Ama bunu sadece üstat olarak kabul edilmek için gerekli bir þart gibi düþünürseniz, asýl noktayý kaçýrmýþ olursunuz. Çünkü, bu felsefeye inanmak sizin açýnýzdan önemli olacaktýr – sizin öðrenmeniz ve motive olmanýz için gereklidir. Bütün yaratýcý sanatlarda olduðu gibi, ustalaþmak için en etkin yol ustalarý taklit etmektir - sadece entellektüel olarak deðil, duygusal olarak da.

Þu modern Zen þiiri bu yaklaþýmý anlatýr:

To follow the path: Yolu izlemek için:
look to the master, ustaya bak,
follow the master, ustayý izle,
walk with the master, ustayla yürü,
see through the master, usta gibi gör,
become the master. usta ol.

Eðer üstat olmak istiyorsanýz þunlarý, inanana kadar tekrar edin:

Dünya çözülmeyi bekleyen hayranlýk verici problemlerle dolu.
Üstatlýk çok eðlencelidir. Ama bu eðlence, çaba ister. Çaba da motivasyon gerektirir. Baþarýlý atletler, vücutlarýný formda tutmak için fiziksel sýnýrlarýný zorlayan þeyler yaparlar ve bundan zevk alýrlar. Böylelikle motivasyonlarýný da korumuþ olurlar. Benzer þekilde üstat olmak için, problem çözme, becerilerinizi þekillendirme ve zekanýzý geliþtirmekten haz duymalýsýnýz.
Eðer bunu doðal yollarla yapamýyorsanýz, kendinize bir zorlayýcý etken bulmalýsýnýz. Aksi takdirde, üstatlýk potansiyelinizin seks, para ve sosyal olaylar gibi dikkat daðýtýcý þeyler tarafýndan yok edildiðini göreceksiniz.

Hiçbir problem iki defa çözülmemelidir.
Yaratýcý beyinler deðerli ve sýnýrlý kaynaklardýr. Çözülmeyi bekleyen birçok problem varken, tekerleði yeniden icat etmekle harcanamazlar.
üstatlar gibi davranmak için, diðer üstatlarýn da zamanlarýnýn deðerli olduðuna inanmalýsýnýz. Bilgiyi ve çözülen problemlerin çözümlerini paylaþarak, diðer hacker'larýn eski problemler yerine yeni problemler üzerinde çalýþmalarýný saðlamak sizin için ahlaki bir görev sayýlýr. (Bütün yaratýcý ürünlerinizi vermeye mecbur olduðunuza inanmanýz gerekmiyor. Ürününüzü satarak geçiminizi saðlamak üstatlýk deðerleri ile çeliþmez. Yazýlým kotarma yeteneklerinizi kullanarak ailenizi desteklemek ve hatta zengin olmak hoþ birþeydir.

Sýkýcý ve tekrar eden iþler günahtýr.
Üstatlar (ve genelde yaratýcý insanlar), sýkýlmamalý ve tekrar eden aptal ve can sýkýcý iþlerde çalýþtýrýlmamalýdýr, çünkü bu tür iþleri yaparken asýl yapmalarý gereken iþi; yani problem çözme iþini yapamayacaklardýr. Bu yüzden sýkýntý ve gereksiz can sýkýcý iþlerde çalýþmak hoþ deðildir ve gerçekten israf ve hatta günahtýr.


Üstat gibi davranmak için, küçük sýkýcý þeyleri, otomasyona baðlayarak sizden ve diðer insanlardan (özellikle diðer üstatlardan) olabildiðince uzaklaþtýrmak istemelisiniz.

(Bu konuda bir istisna vardýr. üstatlar bazen, dýþarýdan sýkýcý veya tekrar eden iþler gibi görülen þeyleri, kafalarýný boþaltmak, yeni bir konuda beceri elde etmek veya baþka türlü kazanamayacaklarý bir deneyim kazanmak için yaparlar. Ama bu seçime baðlý birþeydir. Düþünme yeteneði olan hiç kimse, bu tür þeyler yapmak zorunda kalmamalýdýr. )

Özgürlük iyidir.
Üstatlar doðalarý gereði otorite karþýtý kimselerdir. Size emir verebilen kiþiler, sizi, büyüleyici bulduðunuz bir problemi çözmekten alýkoyabilir – ve bunun için de pek çok garip sebep bulabilir. Bu nedenle otoriter tavýrlarla mücadele etmek gerekebilir, aksi bir durum siz ve diðer üstatlar için solunacak özgür hava kalmamasý demektir.


(Bu bütün otoritelere karþý savaþmak ile ayný þey deðildir. Çocuklar korunmalý ve suçlular zaptedilmelidir. Bazý zamanlarda, bir üstat, emirleri yapmak için harcayacaðý zamandan daha çok önem verdiði bir þeyi elde etmek için otoriteye boyun eðebilir. Fakat bu sýnýrlý ve bilinçli bir anlaþmadýr, otoriteler tarafýndan arzulanan türde kiþisel teslimiyetler önerilmez.)

Otorite, sansürcülük ve gizlilik sayesinde yaþar, gönüllü iþbirliði ve bilgi paylaþýmýndan hoþlanmaz. Tek sevdiði þey kendi kontrolü altýnda gerçekleþen “iþbirlikleri”dir. Bu nedenle, üstatlar gibi davranmak için; sansüre ve gizli kapaklý iþlere, sorumlu yetiþkinleri aldatmaya yönelik eylemlere ve zorlamalara karþý içgüdüsel bir kin geliþtirmeli ve bu inanç doðrultusunda çalýþmaya gönüllü ve arzulu olmalýsýnýz.

Yaklaþým biçimi, yetkinlik demek deðildir.
Üstat olmak için bu yaklaþým biçimlerini geliþtirmelisiniz. Ancak, sadece bir yaklaþým biçimini alýp uygulamak sizi üstat yapmaz, týpký þampiyon bir atlet veya bir rock yýldýzý yapmayacaðý gibi. Üstat olmak ayný zamanda zeka, deneyim, kendini adama ve ciddi çalýþma gerektirir.


Bu yüzden karþýnýzdakileri sadece davranýþa bakarak deðerlendirmemeyi ve yetkinliðe saygý duymayý öðrenmelisiniz. Üstatlar, içi boþ kiþilerin vakitlerini harcamasýna izin vermez fakat her konuda yetkinliðe saygý duyar. Zor öðrenilen ve az kiþinin sahip olduðu becerilerde yetkin olmak iyi; akýl gücü, hüner ve konsantrasyon gerektiren zor becerilerde yetkinlik en iyisidir.

Eðer yetkinliðe saygý duyarsanýz, yetkinlik kazanmaktan zevk alýrsýnýz – bunun için gereken çalýþma ve kendini adama süreci sýkýcý olmaktan çýkar, kendi baþýna bir zevk unsuru haline gelir. Bu yaklaþým, üstat olabilmek için hayati derecede önemlidir.

Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat