Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Kiþisel Güvenlik Bülteni

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8516
Tarih: 05-10-2024 Saat 18:58


Konu: Kiþisel Güvenlik Bülteni
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Kiþisel Güvenlik Bülteni
Mesaj Tarihi: 07-04-2010 Saat 14:25
   Bundan böyle bölümümüzde sizlerden de gelecek yenilikçi haberler doðrultusunda kiþisel güvenlik bülteni adý altýna bu konuyu açmayý uygun gördüm ve sürekli güncellenecek olan bu konuda sizlerin web ortamýnda kiþisel pc güvenliðinizi saðlayacaðýnýz makalelere yer verecek ve bu anlamda alýnacak tedbirler ile kullanýlacak yazalýmlardan bahsetmeye gayret göstereceðiz..

Öncelikle kiþisel güvenlik deyince aklýmýza ilk gelen olay tabii k tahmin edeceðiniz üzere sanal alemde ki kiþisel güvenliðiniz gelmeli ancak bundan önce kullandýðýnýz bilgisayarýnýzda ki güvenliðiniz ön plana çýkmaktadýr.

                Ýþte bu anlamda sizlere edeceðim birkaç kelamýn olduðunu var sayýyoruz bunlar öncelikle her þeyin basýnda gelen bilgisayarýnýzda kullandýðýnýz yazýlýmlar ile alakalý durumlardan ibaret öncelikel kullandýðýnýz iþletim sisteminin düzgün kurulu olup olmadýðýný bilmemiz gerekecek þimdi diyeceksiniz ki ne alakasý var diye öyle demeyin çok alakasý var

1-Kullandýðý nýz iþletim sistemi lisanslý olmalý

2-Kullanacaðýmýz virus programý muhakkak lisanslý olmalý

      Bu iki önemli ayrýntý birçok noktada web ortamýnda bize saðlam bir backround saðlayacak ve  daha güvenli sörf yapmamýza imkan tanýyacaktýr. Tabii her birimiz web de birçok siteye üyelikler ve kendi kullandýðýmýz bir takým uygulamalara giriþ için kullandýðýmýz k.adý ve þifrelerimiz bulunmak da gelelim bir diðer meseleye o da tahmin edeceðiniz üzere bu gibi uyguamalarda belirleyeceðimiz þifrelerimize.

 

Þifre seçerken harf, sayý ve karakter kullanýlmalýdýr. Bu þifrenin tahmin edilebilme oranýný düþürür. Örneðin; d3n3m3!* Þifrede ki karakterlerin kombinasyonu farklý olmalýdýr. Çünkü art arda kombinasyon deðiþmese tahmin edilebilir.  Örneðin ; Alperalper olmamalýdýr.  *Þifrelerinizde adýnýz,soyadýnýz,cep numaranýz,doðum tarihinin olmamasýna özen göstermeniz lazýmdýr. Çünkü þifrenize ulaþmak isteyen kiþiler önce size Sosyal Mühendislik olarak adlandýrýlan yollar ile bilgilerinizi alabilir. Ve bu bilgileri þifrelerinizde kullanarak tahmin edebilir.

          Buna örnek vermek gerekirse Alper86cicek v. b þifrelerin tahmini yapýlmaktadýr. Örneðin ; alp13dps- gibi þifreler kullanýlmalýdýr. *Þifrelerinizi olabildiðince uzun tutmaya çalýþýn ve farklý karakterler girdiðinizde þifrenin kombinasyonu güçleþecektir. *Herhangi bir hesapta kullandýðýnýz þifreyi baþka hesabýnýzda da kullanmamaya özen göstermelisiniz. Çünkü ayný þifreyi kullandýðýnýz bir hesap ele geçirilirse diðer hesabýnýzda ele geçirilmektedir. *Umuma açýk alanlarda kullandýðýnýz ya da ortak olarak kullandýðýnýz bilgisayarlarda hesap giriþlerinizde “beni sonra hatýrla” seçeneðinin iþaretli olmamasýna dikkat etmelisiniz. *Hesaptaki iþiniz bittikten sonra direk sayfayý kapatmadan çýkýþ/logout bölümünü kullanarak çýkýþ iþleminizi gerçekleþtirdikten sonra tarayýcýnýzý kapatabilirsiniz. *Artýk þifrelerinizi girerken sanal klavyeyi tavsiye etmiyorum. Günümüz teknolojisi gün geçtikçe ilerlemektedir. Yazýlýmcýlarýn yazdýðý zararlý yazýlým olan Keylogger’larýn bir çoðu anlýk görüntü olarak sanal klavye den girilen þifreler tespit edilebilmektedir. *Bilgisayarýnýza zararlý yazýlým bulaþtýðý zaman þifreleriniz elden gidebilir. Zararlý yazýlým bulaþmýþ olsa bile þifrelerinizi güvenli bir yerde saklamak ve korumak için ; KeePass ve KeyScrambler programlarýný tavsiye ediyorum.

         Þimdi bu programlar sayesinde ortamýnýzý daha güvenli ve de daha emin dolaþabilecek ve sorunsuz web dolaþýmý saðlayabileceksiniz..

Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat