Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bilgisayarda Veri Güvenliðimiz Ýçin,

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8495
Tarih: 05-10-2024 Saat 20:29


Konu: Bilgisayarda Veri Güvenliðimiz Ýçin,
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Bilgisayarda Veri Güvenliðimiz Ýçin,
Mesaj Tarihi: 07-04-2010 Saat 12:22

Bilgisayarda Veri Güvenliðimiz Ýçin



Ýnternet, dünyanýn farklý noktalarýndaki bilgisayarlarý birbirine baðlýyor. Ýnsanlar, bilgisayarlarýyla çeþitli aðlar üzerinden sohbet edip, e-posta gönderiyor veya bilgi edinmek için webde araþtýrmalar yapýyorlar. Ofisinizde veya evinizde, birden fazla bilgisayar bir yerel að (LAN) aracýlýðýyla birbirine baðlý olabilir. Buna bilgisayarýnýza baðlý yazýcý, fare, klavye ve diðer cihazlarý da eklemeliyiz. Tüm bu cihazlar ˜kablolu yapýdadýr. Gün geçtikçe kablosuz aðlara geçiþ hýzlansa da, fiyatlar henüz çok cazip deðil.

Bilgisayarýnýzda önemli veriler bulunduruyorsanýz, kiþisel haklar, veri güvenliði ve bilgisayarýnýza eriþim gibi konular sizi düþündürüyor olmalý. Zira birçok kötü niyetli kiþi, að üzerinden, kullanýcýlarýn kredi kartý, telefon ve banka hesap numaralarýyla, þifre ve kiþisel mesajlarýný ele geçirmeye uðraþýyor. Eðer internete baðlý olan bilgisayarýnýzda bu tip bilgiler saklýyorsanýz, bir eriþim kontrol cihazý kullanmayý düþünmelisiniz. IBM, Apple, Toshiba gibi büyük bilgisayar üreticileri, eriþim kontrol ve veri koruma iþlevi gören cihazlarý ürün yelpazelerinde bulunduruyor. Bu teknoloji, donaným tabanlý güvenlik cihazlarý adýyla biliniyor. Cihazlar antivirüs ve güvenlik duvarý yazýlýmlarý ile kullanýldýklarýnda, verilerinizin etrafýnda güçlü bir kalkan oluþturabiliyor.

Piyasada bu cihazlardan bolca bulunuyor. Tipik örnekleri ise: parmak izi kontrol eden klavyeler, entegre güvenlik sistemleri ve veri güvenlik þemalarý. Eðer entegre güvenlik iþlevi bulunan bir dizüstü veya masaüstü bilgisayar satýn alýrsanýz, sistemi çalýþtýrdýðýnýz andan itibaren, daha az veri kaybetme riski ile çalýþabilirsiniz. Böylece bilgisayarýnýza girip çýkan verileri ve kimlerin uzaktan eriþim saðladýðýný gözleyebilmeniz mümkün olur.

Dilerseniz donaným tabanlý güvenlik seçeneklerini daha yakýndan tanýyalým.

1- Parmak izi korumasý

Bilgisayarýnýzda, tipik þifre korumasýndansa fiziksel bir ölçümle sadece doðru insanýn PCye eriþebilmesinden emin olmak harika olmaz mýydý? Fiyatý giderek düþen bu etkileyici teknolojiyi evinizde veya ofisinizde kullanmak artýk hayal deðil. Piyasada parmak izi güvenliði saðlayabilen cihazlar uygun fiyatlarla satýlýyor. Hatta bazý bilgisayarlarda klavyeye baðlý olarak bulunuyor.

Bu cihazlar þu þekilde çalýþýyor: Parmaðýnýzý okuyucuya koyduðunuzda, parmaðýnýzdaki detaylar bir fotoðraf haline dönüþtürülüyor ve daha önce cihazý ayarlarken kaydedilen ve kriptolanarak saklanan parmak izi görüntünüzle karþýlaþtýrýlýyor. Tüm bu iþlem bilgisayar baþýnda olduðundan, bu görüntüler internet veya aðdaki diðer bilgisayarlarýn eriþebileceði durumda deðil. Bu da sadece bilgisayarýn baþýndaki kiþinin giriþimin olanak saðlýyor.

Çoðunlukla ayrý satýlan bu cihazlar artýk bazý üreticiler tarafýndan klavyeye dahil edildi. Lenovonun ThinkPad model dizüstü bilgisayarlarýnda bu özellik dahili olarak mevcut. Hatta bu sistemlerde artýk þifre korumasý bulunmuyor. Acer, Fujitsu ve MPC de bu özelliði ürünlerinde sunuyor. Yakýn bir zamanda, diðer üreticiler de bunu benimseyerek, kullanmaya baþlayacaklardýr.

2- Veri kurtarma þemalarý

Bir virüs saldýrýsý, sabit disk hatasý veya güç kaynaðý problemleriyle, çok önemli bilgileri kaybedebilirsiniz. Büyük bir veri kaybý yaþamak istemiyorsanýz, ne yapmanýz gerektiðini önceden belirlemeniz gerekiyor. Bu durumla karþýlaþmamak için ilk yapýlmasý gereken, verilerinizi düzenli olarak yedeklemek. Çünkü bilindiði üzere felaket önceden geliyorum demez. Eðer bir Microsoft Word dokümaný üzerinde çalýþýyorsanýz, yaptýðýnýz deðiþiklikleri sýk sýk kaydedin. Tüm verilerinizi güvenli saklamak için Windowsun içerisindeki Disk Birleþtirme Aracýný ve Disk Taramasýný da uzun aralýklarla olmamak kaydýyla yapmalýsýnýz.

Dizüstü bilgisayar üreticileri bu konuda müþterilerini memnun etmek için daha fazla çalýþýyor. Lenovonun bazý ThinkPad modellerinde veri koruma ve yedekleme iþlevleri bulunuyor. Arabalardaki hava yastýðýna benzer bir iþlev gören Active Protection System de, dizüstü düþtüðünde veya þiddetli bir darbeye maruz kaldýðýnda sabit diskin okuma yazma yapan kafasýný kapatarak, veri kaybý olmasýný önlüyor. Toshibanýn Tecra model dizüstü bilgisayarlarýnda da, buna benzer bir özellik yer alýyor.

Bu özellikler ne yazýk ki sadece dizüstü bilgisayar açýkken çalýþabiliyor. Peki bilgisayar kapalýyken ne yapacaksýnýz? Saðlam bir çanta ile taþýmak ve biraz nazik davranmak yeterli.

3- Entegre güvenlik sistemi

Bazý üreticilerin dizüstü modellerine ekledikleri yonga tabanlý bir cihaz olan Embedded Security System, beraberindeki yazýlým ile ortaklaþa çalýþýyor. Böylece kritik verileri korumak ve kiþisel bilgileri þifreleyerek saklamak mümkün oluyor.Ayrýca cihaz, kullanýcý adý, parola ve dijital imzalarý da koruyabiliyor.

Unutmayýn ki, hiçbir çözüm verilerinizin yüzde yüz güvenliðini saðlayamaz. Riski azaltabilecek çözümler, pahalý denilemeyecek fiyatlarla satýlýyor. Bizim önerimiz, yazýlým ve donaným çözümlerini bir arada kullanarak bir güvenlik gücü oluþturmanýz. Verilerinizi korumak için yedeklemek ve farklý kopyalarýný baþka disklerde saklamak da kötü günler yaþamanýzý önleyecektir.

Bilgi: Parmak iziyle kimlik saptamanýn artýlarý

Eðer masaüstü veya dizüstü bilgisayarýnýzda bir parmak izi güvenlik sistemi bulunuyorsa, davetsiz bir misafirin bilgisayarýnýza eriþerek verilerinizi çalmasý, ortadan kaldýrmasý gibi problemlerin karþýnýza çýkma riski çok azdýr. Bu sistemin avantajlarýný þöyle sýralayabiliriz:

- Parmak izi örneðini, þifre tahmin eder gibi tahmin edemezsiniz.
- Bir kaðýtta yazýlý bir þifreymiþ gibi, parmak izinizi deðiþtiremezsiniz.
- Þifreleri unutabilirsiniz ama parmak izinizi yok edemezsiniz.

Veri güvenliði için ipuçlarý

- Her zaman verilerinizi yedekleyin.
- Sabit diskinizi sýk sýk Windows Disk Birleþtirici ile birleþtirin.
- Düzenli virüs taramasý yaparak belleðin temiz kalmasýný saðlayýn.
- Dizüstü kullanýyorsanýz, çarpma, düþürme gibi durumlara karþý dikkatli olun.
- Dizüstü bilgisayarýnýzýn her zaman yiyecek ve içeceklerden güvenli bir uzaklýkta olduðundan emin olun.
- Yeni bir dizüstü almadan, bu güvenlik özelliklerine sahip olduðundan emin olun

Þifre seçimine dikkat!

Eðer parmak izi okuyucu vb. bir cihaza sahip deðilseniz, þifreler sizi koruyacaktýr. Her zaman rakam ve harflerden oluþan bir þifreniz olsun, böylece bu þifreyi kýrmak zorlaþýr. Þifrenizi sýk sýk deðiþtirmeyi unutmayýn ve yeni þifreniz kolay tahmin edilebilecek bir þey olmasýn. Eðer bilgisayarýnýzda kritik veriler varsa, sadece güvendiðiniz insanlara eriþim hakký verin.
 
Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat