Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

PGP ile Kiþisel Veri Güvenliði

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8486
Tarih: 05-10-2024 Saat 20:31


Konu: PGP ile Kiþisel Veri Güvenliði
Mesajı Yazan: megabros
Konu: PGP ile Kiþisel Veri Güvenliði
Mesaj Tarihi: 07-04-2010 Saat 08:20

Özel Anahtarlarýnýz Ýle kiþisel Güvenliðinize Güç Katýn

Msn ve E-Posta yazýþmalarýnýzýn 3. þahýslar tarafýndan okunmadýðýndan ne kadar eminsiniz ? Özel anahtarlarýnýz ile gizli bilgilerinize sadece siz ulaþýn.

Yeni bir güne baþlarken her zamanki gibi bilgisayarýnýzýn baþýna oturmuþsunuz ve gönderdiðiniz maillere ya da diðer yazýþmalarýnýza gelen cevaplarý okumak için hevesle mail kutularýnýza giriyorsunuz. Hiç o anda aklýnýza "Acaba maillerim baþkalarý tarafýndan okunuyor mu ?" sorusunu getirdinizi mi? PGP burda devreye girip, maillerin gönderdiðiniz kiþinin dýþýndaki yabancý þahýslar tarafýndan okunmasýný engeller. Ýþte þimdi sizlere karþýlýklý anahtar doðrulamasýyla, güvenli mail,msn ve veri güvenliði uygulamasýndan söz edeceðim. PGP denilen yöntem ile kiþisel güvenliðinizi bir kat daha arttýrabileceksiniz. Kötü niyetli kiþiler maillerinize ulaþýp, onlarý okumak için uðraþsada binlerce anlamsýz karakter ile karþýlacaklar ve þok olacaklar.

Maillerinizde binlerce anlamsýz karakterleri gören kötü niyetli kiþiler acaba o anda neler düþünecekler. Bunun bir pgp public key olduðunda haberdar iseler bu maillerinde okunmasýnýn ne kadar zor olacaðýný kendileride tahmin edebilecekler.



Pretty Good Privacy Nedir?

Kiþisel güvenlik üzerine geliþtirilmiþ olan bir þifreleme protokolüdür. PGP harflerinin açýlýmýndan oluþmuþtur. PGP sistemi farklý þifreleme yöntemleri kullanýr.Bunlardan bazýlarý SHA-1,MD5,RSA gibi örneklerle çoðaltýlabilir.En yaygýn ve ünlü olaný Md5’tir.PGP ile güvenli email,dosya ve çeþitli verilerin güvenliðini saðlayabiliriz. PGP’nin en önemli yaný verilerin karþýlýklý kontrollerden geçtikten sonra eriþilebilir duruma gelmesi güvenliðin ne derece üst seviyede olduðunu gösteriyor.Bu özelliðiyle güvenli bir uygulama olarak kullanýlmaktadýr.PGP, diðer güvenlik uygulamalarý gibi kapalý kod mantýðýyla deðil, açýk kaynak kodlu olarak çalýþmakta ve bu dageliþtirilebilinir olmasýnda büyük rol oynuyor.

PGP ile Msn Güvenliði

Messenger uygulamalarýnda þüphesiz ki en çok korktuðumuz konu, yazýþmalarýmýzýn baþkalarýnýn eline geçmesidir.Özel bilgilerimizin ya da þifrelerimizin deþifre olmasýndan korkarýz.Simplite msn programýný kullanýp yazýþmalarýmýzýn güvenliðini arttýracaðýz hatta elegeçirilse bile okunamaz hale getireceðiz.

Kurulum aþamasý için normal bir program kurar gibi Next ile adýmlarý takip edip sonlandýrma yapýyoruz.Kurulum aþamasýndan sonra þifreleme sistemini seçmek ve kendimize özel bir þifre oluþturmak için çeþitli adýmlarla karþýlacaðýz.

 
 

Adýmýzý ve þifreleme sistemimizi seçiyoruz. RSA-2048 bitlik þifreleme sistemi default olarak seçili konumda olarak bize sunuluyor.

PGP anahtarýnýn oluþumunda kullanýlacak temel þifremizi buraya yazýyor ve bu kýsma göre bir temel alýnýp þifreleme uygulanmýþ olacak.

Mouse imlecimizim hareketleri ile farklý dizilimler meydana gelir ve bize özel olan anahtar oluþur.

Seçili olan kýsýmdaki anahtar bizim pcmagazine123 ve mouse imlecimizin hareketleri sonucu oluþmuþ, bize özel olan bir anahtar oluyor.

Tüm adýmlarý tamamladýktan sonra bu pencerede de gördüðümüz gibi bizim
bilgilerimiz yer alýyor. Yazýþmalarýmýz bizim oluþturduðumuz anahtarlar
yardýmýyla okunacak ve karþýya iletilecek.

Güvenli iletiþim için yazýþma yapacaðýnýzýn kiþininde bu iþlemleri kendisine özel olarak uygulamasý gerekir.Eðer arkadaþýnýz da bu iþlemleri gerçekleþtirdiyse, o zaman görmüþ olduðunuz gibi karþýlýklý güvenli iletiþim saðlanacak.

Güvenli yazýþmalar için her iki taraftada karþýlýklý anahtar deðiþimleri ve kontrolleri meydana gelir ve onaylar verildikten sonra güvenli bir þekilde yazýþmalar yapabilirsiniz.

PGP ile Güvenli E-Mail Uygulamasý

E-postalarýnýzdaki yazýþmalarýnýzýn güvenliði için PGP’nin size sunmuþ olduðu güvenli e-mail uygulamasýndan yararlanýp, güvenli bir þekilde mail alýp, mail gönderme iþleme yapacaðýz.

Ücretsiz 30 günlük sürümünü indirip
kullanabilirsiniz. Memnun kaldýðýnýz taktirde lisans satýn alýp kullanabilirsiniz.

Programý kurduktan sonra bilgilerimizi gireceðimiz ekran ile karþýlacaðýz.

’’’’//img230.imageshack.us/img230/6094/24431359us7.jpg’’’

Freeware sürümü için kayýt olduðumuzda bize pgp firmasý tarafýndan bir mail gönderilecek ve orada download linki ile birlikte bir serial numarasý olacak.Kurulum sýrasýnda serial isteyen yere o numarayý giriniz ve iþlemleri tamamlayýnýz.

PGP anahtarýný kullanabileceðimiz yerleri gösteren bir ekran ile karþýlacaðýz buradan da anlaþýlabileceði gibi desteklenen yerleri göreceðiz.

Yine simplite msn için uygulama yaptýðýmýz yerde ki gibi buraya da þifremizi giriyoruz.

Þekilde de görüldüðü gibi sað alt köþeye bir kilit simgesi yerleþiyor ve programý sorunsuz bir þekilde kurmuþ olduðunuzu ifade ediyor.

Ýsmimizin üzerine sað týklayýp “Send to” seçiyoruz ve “Mail Recipient” seçiyoruz ardýnda outlook otomatik olarak açýlýyor.

’’’’//img230.imageshack.us/img230/6409/10yg9.jpg’’’

Mailinize otomatik olarak public keyiniz eklenmiþ olarak outlook açýlacak ve güvenli þekilde mailinizi yazýp gönderebilirsiniz. Size gelen þifreli mailler mutlaka sizin anahtarýnýz ile þifrelenmiþ olmalýdýr aksi halde mailleri okuyamazsýnýz.

PGP’nin sýnýrlarý sadece bunlarla kalmýyor.Disk sürücülerinizi bile þifreleyebilirsiniz. Kurmuþ olduðunuz PGP Desktop programýný açýnca
þöyle bir ekranla karþýlacaksýnýz.

’’’’//img519.imageshack.us/img519/6753/12ri3.jpg’’’

PGP Disk’i seçtiðiniz taktirde size þifrelemek istediðiniz sürücüleriniz çýkacaktýr ve sürücülerinizi belirterek þifreleme iþlemini gerçekleþtirebilirsiniz.

PGP Key Export Ýþlemi

PGP anahtarlarýnýzý diðer kiþilerle paylaþmak için (tabi ki public anahtarlarýmýzý) anahtarlarýmýzý dýþarýya aktarmak gerekiyor. Önce
anahtarýmýzý export edeceðiz ve ardýndan sitenize ya da diðer arkadaþlarýnýza göndererek size o public key aracýlýðýyla mail göndermelerini isteyebilirsiniz.Böylece sizde gelen mailleri daha güvenli bir biçimde okuyabilirsiniz.

PGP Desktop programýný açtýktan sonra kullanýcý adýnýzýn üstüne sað týklayýn ve “Export” seçeneði seçip, dosyanýn kayýt olacaðý yeri belirtip, pgp anahtarýnýzý dýþarý aktarmýþ olursunuz.Dosya uzantýsý *.asc olur. Bu dosyayý arkadaþlarýnýzla paylaþabilirsiniz.

PGP Key Import Ýþlemi

Ýndirdiðiniz pgp key dosyalarýný çift týkladýktan sonra pgp desktop programýyla birlikte anahtarda aktif duruma geçiyor.Bununla birlikte o kiþilere kendi public key dosyasýyla birlikte güvenli mailler gönderebileceksiniz.

Þifreli Mesajlar Göndermek

Þifreli olarak yazýlarýnýzý outlook aracýlýðýyla, güvenli iletiþim kurmak istediðiniz kiþilere gönderebilirsiniz. Yazýnýzý yazdýðýnýz pencere aktif konumdayken sað alttaki pgp desktop simgesi olan kilit iþaretine sað týklayýp “Current Window” sekmesine gelip “Encrypt & Sign” seçeneðini seçiniz ve ardýndan açýlan pencerede, anahtar listeleri görünecektir, yazýnýzý göndereceðiniz kiþinin anahtarýný seçip yazýnýzý þifrelenmiþ þekilde karþýdakine gönderebilirsiniz.

Size gelen þifreli mesajlarý yine “Current Window” sekmesinden “Decrypt & Verify” seçeneðini seçip açýlan pencerede onaylama iþlemi yaptýktan sonra þifreli yazýlarý okuyabilirsiniz.

PGP anahtarlarý aracýlýðýyla güvenli dosya paylaþýmlarý yapabilir msn ve icq gibi yazýþma araçlarýyla güvenli þekilde yazýþabilir ve disk sürücülerinizi þifreleyip kiþisel güvenliðinizi bir kat daha arttýrabilirsiniz. Güvenlik sadece bireylerin deðil bu bireylerin içinde bulunduðu kurumlarýn da güvenliði ile doðru orantýlýdýr. Bir zincirinher halkasý gibi birbirine baðlý iþlemler ile anahtar kilit uyumu saðlanýp güvenli veri transferleri yapýlabilir eðer bu halkadan bir tanesi zayýf düþerse tüm sistemdeki güvenlik iþleyiþi deðiþir ve içinde bulunduðu duruma göre zarar boyutlarýda büyük olur.Sizler kiþisel güvenliðinizi pgp anahtarlarý yardýmýyla bir kat daha arttýrabilirsiniz.

Saygýlar.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat