Güvenliğiniz için araştırma yapmalı ve hangi antivirüs programını seçeceğinize karar vermelisiniz.
İnternet kullanıcılarının karşılaştıkları en büyük sorunlardan biri hiç şüphesiz virüsler ve bunların türevleridir. Böyle bir durum karşısında maalesef “antivirüs” tanımı son derece yetersiz kalıyor. Hatta Tek bir antivirüs programının virüslerden korunmak için yeterli olmayacağını düşünenlerimiz bile var.
Şifrelerimizi ele geçirmek için bilgisayarımıza sızan keyloggerlar, internetin yavaşlamasına sebep olan ve ağ genişliğini düşürerek internetten soğutan wormlar, belleği yiyip bitiren, bilgisayarımızı kilitleyen trojanlar, bilinmeyen sitelere girdiğinizde bilgilerimizi çalıp, bizi dilediğiniz yer hariç her yere götüren malwareler, oyunun en heyecanlı yerinde sizi Windows'a döndüren adwareler (reklam ajanı), kendisini James Bond sanıp bilgisayarınızda her türlü teknoloji hırsızlığı yapan spywareler günümüzde bilgisayar kulanıcılarının baş belası olmuş durumda.
Bu kötücül yazılımlar PC’nizi kilitler, 4 GB’lık hafızanızın yarısından fazlasını kullanmaz hale getirir, bize bol bol mavi ekran çıkarır. Formatın çözüm olduğunu sanırız. Lakin bazı programlar o kadar zekidir ki, diskimiz iki bölüme ayrılmışsa diğerinin “Volume Information” adı verilen gizli dizininde saklanırlar. Bu tür yazılımlar bunlarla da yetinmez. Dünya ekonomisine milyarlarca dolarlık zararları vardır. Elbette bizim bütçemize olan zararları da su götürmez bir gerçek haline geldi. Binlerce dolarlık bilgisayarımızı korumak zorundayız. En iyi antivirüs ve firewall programlarına tonlarca para dökeriz, parasını peşin peşin ödediğiniz internetten yararlanamayız. “isass.exe” sorununu kim unutabilir? “Bilgisayarınız bir dakika içinde KAPANACAKTIR”! O virüs birçoğumuzun canını çok uzun süre sıkmıştır.
Bunu da belirtmezsek sorumsuzluk etmiş oluruz. Antivirüs programlar (dediğimiz gibi bu terim artık yalnızca virüsleri kapsamıyor) kimi zamanlar tek başına işe yarayamamaktadır. (Elbette tam sürümleri tercih edilmeyip, download.com gibi yasal sitelerden indirdiğiniz bedava sürümlerinden bahsediyoruz.) Kullandığımız program tam sürüm olsa bile mutlaka yanında bir anti-spyware uygulaması da indirmek gerekir. Zararlı yazılımlar kapıdan kovsanız bacadan girecek özelliktedirler. Ayrıca, Windows güncellemelerini de zamanında yaparsanız maksimum korumaya ulaşacaksınız.
Birçok sitede çıkan “Ödül kazanan 50.000. kişisiniz ya da Green Card kazandınız” sözlerine asla kanmamalısınız. En çok tanınan sitelerden dosya indirmeye özen göstermelisiniz. Bu siteler; oyun patchleri vb. için http://www.gamespot.com/ - www.gamespot.com ya da programlar için http://www.download.com/ - www.download.com olabilir. “Evet’i tıklarsanız her şey bedava” yazan web sitelerinden daima kaçınmalısınız.
Saygılar.
|