Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Disklerinizi ve klasörlerinizi ücretsiz olarak þifreleyebilirsiniz

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar Güvenliði / Computer Security
Forum Adı: Güvenlik / Security Makaleleri
Forum Tanımlaması: Bilgisayarýnýzý Her Türlü Saldýrýya Karþý Korumak Ýçin Yapmanýz Gerekenler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8432
Tarih: 23-02-2025 Saat 13:40

Konu: Disklerinizi ve klasörlerinizi ücretsiz olarak þifreleyebilirsiniz
Mesajı Yazan: megabros
Konu: Disklerinizi ve klasörlerinizi ücretsiz olarak þifreleyebilirsiniz
Mesaj Tarihi: 06-04-2010 Saat 08:59

Son birkaç haftadýr, özellikle sürücüleri þifrelemek konusu üzerinde, yoðun bir þekilde araþtýrmalar yapýyorum. Tanýdýðým birkaç kiþi bana, açýk kaynaklý bir þifreleme aracý olan 'TrueCrypt' hakkýnda, neler düþündüðümü sordu. Bu soruyu kýsaca cevaplamak gerekirse, bu araç gerçekten harika bir fikrin ürünü, oldukça saðlam bir projeye sahip, fakat normal tüketiciler için pek uygun olmayan bir araç gibi görünüyor.

TrueCrypt'TrueCrypt', neredeyse her türlü disk üzerinde þifrelenmiþ klasörler oluþturmak için kullanabileceðiniz, basit bir yazýlýmdýr. Bu aracý kullanarak, disk üzerinde normal bir dosyaymýþ gibi görünen, þifrelenmiþ bir klasör oluþturabilir ya da harici bir USB bellek gibi, bütün halinde þifrelenmiþ bir disk bölümü açabilirsiniz.

Ýlk olarak, þifrelenmiþ olan klasörünüzün nerede konumlandýrýlmasýný istediðinizi seçiyorsunuz. Daha sonra kendi þifrenizi (Bu program, 20 karakterden daha fazla karaktere sahip olaiçin kullanýlabilecek gizli bir iþletim sisteminin nasýl oluþturulabileceðini anlatan talimatlar bile bulunuyor. TrueCrypt, þimdiye kadar görmüþ olduðum diðer þifreleme ürünlerinin aksine, Windows, Linux ve OS X iþletim sistemlerinin tümüyle çalýþabiliyor. Ayrýca programýn Ýnternet sitesi, uygulamanýn nasýl çalýþtýðý, güvenlik sýnýrlamalarý ve benzeri konular hakkýnda, size oldukça fazla ve bol detaylý bilgi veriyor. Þifrelenmiþ bir sürücünün bile, tamamen güvenli olmadýðý durumlara dikkat çekebilmek için, gerçekten harika bir ürün.

TrueCrypt%20ekran

Bu þifreleme aracýnýn en kötü özelliði ise, biraz fazla karmaþýk olmasý ve normal kullanýcýlar yerine, daha çok programcýlýktan anlayan kiþilere göre tasarlanmýþ gibi görünen kullanýcý arayüzü. Þifrelenmiþ sürücünüzü oluþturabilmek için, tüm bu seçeneklerin arasýnda bazý seçimler yapmanýz gerekiyor. Sadece bilgisayarýnýza baðlayýp içine girmek için de, bir þifre girmeniz gereken þifrelenmiþ donanýmlarý oluþturabilmek için de, birçok özelliði daha iyice anlamýþ olmanýz gerekiyor. Ayrýca þifrelenmiþ sürücüleri kullanýrken, sürekli bu sürücüleri takmayý ve çýkarmayý hatýrlamanýz gerekiyor. Benim tahminime göre bu, birçok kullanýcý için oldukça can sýkýcý olabilir. En endiþe verici problem ise, bir iki hafta içerisinde yapýlan birçok denemeden ve takýp sökme iþleminden sonra, benim USB belleðimin  baðlantý kýsmýnda bir problem oluþtu ve USB belleðinin içindeki verileri kurtaramadým. Þifrelendirilmiþ donanýmlarda, böyle bir problemle asla karþýlaþamazsýnýz.

Tüm bu anlatýlanlardan dolayý, bu ürünün mükemmel bir çözüm olduðunu söyleyemem. Fakat siz, þifreleme iþlemine ilgi duyan ve buna bir göz atmak isteyen biriyseniz, ya da karmaþýk programlarla uðraþmak sizin için önemli bir problem deðilse, 'TrueCrypt' uygulamasý kesinlikle göz atmaya deðecek bir araç.

Saygýlar.

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat