Kanserin Türkiye'deki ölüm nedenleri arasında kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığı, ülkedeki kanser hastalarının sayısının her yıl yüzde 6 oranında arttığı belirtildi.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı'nca 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle hazırlanan raporda, ülkede kanser hastalarının sayısında her yıl yüzde 6'lık bir artış görüldüğü kaydedildi.
Dünyada gelecek 50 yılda yüzde 300'ün üzerinde bir kanser artışı öngörüldüğü ifade edilen raporda, bu artışın yüzde 75'inin sigarayı kontrol edemeyen, çevre kanserojenlerinden daha çok etkilenen gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkacağı bildirildi.
Kanserden korunmada beslenmenin de önemine işaret edilerek, ''Günde 400 gram taze sebze ve meyve tüketimi, özellikle sindirim sistemi kanserlerinin riskini yarı yarıya azaltmaktadır'' denildi.
Raporda, beslenmeyle ilgili şu uyarılara yer verildi:
-Hayvansal yağ tüketimi azaltılmalı, az yağlı, bol lifli beslenme alışkanlığı benimsenmeli, kepek, yulaf gibi lif açısından zengin besinler tercih edilmeli, bol miktarda sebze-meyve tüketilmeli, kırmızı et yerine balık veya kuru baklagiller yenilmeli
-Yağsız beslenmeye özen gösterilmeli, yemekler kızartılmak yerine haşlanmalı veya buharda pişirilmeli, kimyasal koruyuculu hazır yiyecekler yerine doğal besinler tercih edilmeli
-Düzenli olarak süt veya süt ürünleri tüketilmeli
Raporda, cilt kanserinin en önemli etkeninin ultraviole ışınları olduğuna işaret edilerek, özellikle yaz aylarında, 10.00-16.00 saatleri arasında bundan korunmanın önemine dikkat çekildi.
-------------
|