Yeni hazirladigim bir egitim icin DNS Cache Poisoning acikligini test eden uygulamalari test ediyordum. Normalde dig ya da nslookup kullanarak aciklik testini gostermeye calisiyorum fakat her zaman bu ikilinin parametreleri hatirlanamiyor. Dolayisi ile bu isi web uzerinden yapan bir servis isimi oldukca kolaylastiracakti. Internette bu sekilde cesitli servisler var fakat ben IANA’ninkini tercih ettim.
Verilen servisin ne kadar saglikli ciktilar urettigini test etmek isterken aklima acaba son acikliktan sonra hala dns sunucularinda gerekli onlemleri almamis birileri var mi diye merak ettim ve sonuc gercekten korkuttu. Aralarinda devlet/özel üniversite Turkiye’nin en hassas kurumlari, telco sirketleri , medya sirketleri ve guvenlik uzerine is yapan sirketler ve bu konuda bilincli olacagini dusundugum arkadaslarin sistemleri olmak uzere 10-15 sisteme baktim .Cogu hala gerekli onlemi almamis gorunuyordu. Buradan benim cikardigim sonuc: guvenlik isini hakettigi kadar ciddiye almadigimizdir. Ne demis atalarimiz “bir musibet bin nasihatten evladir”. Henuz bizdeki hacker tayfasinin teknik kapasitesi web sayfalarini deface etmenin uzerine cikamadigi icin simdilik musibet konusunda rahatiz fakat ilerde bu bakis acisi degisecek ve web sayfalarindan istedigini elde edemeyeneler daha komplike saldiri yontemlerine basvuracak.
Aciklik ciktiktan sonra bunu duymamis olma ihtimalimiz yok ama nedense kendi sistemimize bir bakip bu zaafiyetten etkileniyor mu kontrol etmiyoruz -edenleri tenzih ederim-. Belki usengenclik belki “adam sendecilik” ne dersek diyelim bir yerler eksiklik kaliyor hep…
Saygýlar.. http://fentanyl.files.wordpress.com/2009/01/dnscache_poisoning1.png -
|