Brezilya, dünyada en büyük doğal çeşitliliğin bulunduğu ve yokolma riski altındaki yağmur ormanlarını korumak için dev bir plan uygulamaya koydu.
BBC'de yer alan habere göre Atlantik Ormanı Koruma Paktı, milyarlarca hektar alana yayılan yağmur ormanlarındaki yıkımı durdurmak için toprak sahiplerini, hükümet temsilcilerini ve çevre örgütlerini bir araya getiriyor.
Amazon ormanlarından daha az bilinen Atlantik Ormanı hektar başına çok daha çeşitli hayvan türlerini ve bitkileri barındırıyor ve daha büyük bir yokolma tehlikesi yaşıyor.
Amazon ormanlarının yüzde 80'lik alanı bozulmamış haldeyken, Atlantik Ormanı'nın sadece yüzde sekizinden daha azında 1000 kadar kuş ve 20 bin bitki türü barınıyor.
Bu yeni anlaşma, kayba uğrayan 150 bin kilometrelik bir alanda 2050 yılına kadar ormanlık alanın yeniden canlandırılmasını hedefliyor. Bu rakam, Bangladeş'in yüzölçümüne denk.
Birçok açıdan bu yeni anlaşma, toprak sahiplerini Brezilya yasalarına uyma yolunda teşvik edecek bir uygulama olacak.
Buna göre, her bir arazinin beşte birinde doğal bitki örtüsü olduğu gibi korunacak.
Uzmanlar, bu sayede dünyanın en büyük bioçeşitliliğine sahip yerlerinden birinde çok geç olmadan önlem almayı umuyorlar.
Bununla beraber bu girişime çeşitli yerlerden itiraz sesleri de yükselmiyor değil.
Daha geçen hafta, Atlantik Ormanları'nın kaldığı bir kaç büyük alandan biri olan, güneydeki Santa Catarina eyaleti yetkilileri, nehir çevrelerinde ve bayırlık alanlarda ağaçlık bölgeleri korumayı hedefleyen kuralları gevşetme yolunda oy kullandı.
http://www.veteknoloji.com/atlantik-ormani-ni-kurtaracak-plan-15698-.html - Kaynak