Parmaðýnýzý oynatýn, kanalý deðiþtirin!
Yakýn bir gelecekte piyasaya sürülecek televizyonlarda kumanda olmayacak. Ýzleyici, TV'de kanal deðiþtirmek, ses açýp kapamak ve kanal ayarý yapmak için sadece elini kullanacak.
Hem yazýlým hem de donaným olarak sürekli yenilenen televizyon teknolojisi ile yayýnlarý kaydetmek, hava durumunu takip etmek, haber baþlýklarýný okumak gibi bir çok özellik kumandalara taþýndý. Ancak bütün bu yeni özellikler beraberinde daha büyük ve üzerinde daha çok düðme bulunan kumandalarý da getirdi.
Tom Cruise'un baþrolünü oynadýðý ve 2002 yýlýnda vizyona giren ''Minority Report'' filminden esinlenen teknolojide, televizyonun altýna yerleþtirilen harekete duyarlý bir kamera, parmak hareketlerini takip ederek týpký bir 'bilgisayar mouse'u gibi izleyicinin verdiði komutlarý yerine getiriyor.
ABD'li GestureTek firmasý tarafýndan geliþtirilen teknoloji, Japon oyun devi Nintendo'nun Wii serisi oyun konsolu için geliþtirdiði hareket dedektörünün televizyona uyarlanmýþ hali gibi de deðerlendiriliyor. Japonya'nýn önde gelen teknoloji firmalarýndan Hitachi ile GestureTek, bir anlaþma imzalayarak el hareketi ile çalýþan televizyonun prototipini yaptý.
Televizyonun altýna yerleþtirilen ve önceden hareket komutlarý yüklenmiþ kamera, karþýsýnda bulunan kiþinin yatay, dikey, içeri ve dýþarý doðru olan el hareketlerini takip ediyor. Kameradaki yazýlým, baþka birinin el hareketlerinin komutlarý karýþtýrmasýný da engelliyor.
Teknoloji, Tüketici Elektroniði Birliði'nin bu yýl düzenlediði ''CES'' fuarýnda gösterildi.
http://www.veteknoloji.com/kumandalar-tarih-oluyor-15723-.html - Kaynak