SULTANIYEGAH MAKAMI
Sultaniyegah Makami, Buselik Makami dizisinin Yegah perdesi üzerine göçürülmesiyle elde edilir.
a. Durak: Yegah perdesidir b. Seyir: Inicidir c. Güçlü: Neva perdesidir. (Ikinci derecede Dügah) d. Yeden: Kaba Nim Hicaz perdesidir e. Donanim: Si küçük mücennep bemol, Do bakiye diyez
 Tam - Bakiye - Tam - Tam - Bakiye - Artýk Ýkili - Küçük Mücennep
Sultaniyegah Makami, Neva perdesi üzerinde Buselik dizisi halinde genisler.
Dizinin Seyri: Inici bir seyre sahip olan Sultaniyegah Makaminin seyrine genellikle tiz durak civarindan baslanir. Neva perdesi üzerindeki Buselik beslisinin sesleri kullanilarak Neva perdesinde asma kalis yapilir. Neva perdesinden asagi dogru Hicaz’li olarak inilerek gezinilir. Genisleme sesleri de kullanilarak Neva perdesinde israrli kalislar yapilir. Neva perdesinden asagi dogru Hümayun’lu veya Kürdi’li inisler yapilarak Dügah perdesinde kalis yapilir. Karara dogru Buselik beslisinin sesleri kullanilarak inilir. Yedeni olan Kaba Nim Hicaz perdesi de belirtilerek Yegah perdesinde karar verilir.
Bu Makamdaki Bazý Þarkýlar: * Al sazýný sen sevdiceðim (Bimen Þen) * Biz Çamlýca'nýn üç gülüyüz (Yesari Asým Arsoy) * Biz Heybeli'de her gece mehtaba çýkardýk (Yesari Asým Arsoy) * Bu hülyalar diyarýnda (Münir Nurettin Selçuk) * Sen þarký söylediðin zaman (Münir Nurettin Selçuk) * Sevildin sanma, coþup aldanma (Arif Sami Toker)
-------------
http://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8328" rel="nofollow - Hash Kontrolü yapma ( MD5, SHA-1, CRC32,... vb)
|