Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Mimar Sinan Eserleri

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Genel Kültür
Forum Tanımlaması: Genel kültür hakkýnda herþey
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=7440
Tarih: 21-11-2024 Saat 21:42


Konu: Mimar Sinan Eserleri
Mesajı Yazan: invertor
Konu: Mimar Sinan Eserleri
Mesaj Tarihi: 28-03-2009 Saat 18:44

29 Mayýs 1489 yýlýnda Kayseri’de doðmuþ ve Yavuz Sultan Selim zamanýnda devþirme olarak Ýstanbul’a getirilmiþtir.


Bir çok kez seferlere katýlmýþ, Yeniçeri Ocaðýnda itibarý yüksek olan Hasekilik rütbesi almýþtýr.



1538 yýlýnda Hassa baþmimarý oldu. Mimarbaþý olmadan yaptýðý üç dikkat çekici eseri Halep’te Husreviye Külliyesi, Gebze’de Çoban Mustafa Külliyesi ve Ýstanbul’da Hürrem Sultan için yapýlan Haseki Külliyesidir


Mimar Sinan’ýn Mimarbaþý olduktan sonra verdiði üç büyük eser, onun sanatýnýn geliþmesini gösteren basamaklardýr. Bunlarýn ilki Ýstanbul'daki Þehzade Camii ve külliyesidir. Dört yarým kubbenin ortasýnda merkezi bir kubbe tarzýnda inþa edilen Þehzade Camii


Süleymaniye Camii Mimar Sinan’ýn Ýstanbul’daki en muhteþem eseridir. Kendi tabiriyle kalfalýk döneminde 7 yýlda tamamlamýþtýr


En büyük eseri ise ustalýk eserim diye tabir ettiði Süleymaniye Camii’dir


Mimar Sinan 84 cami, 52 mescit, 57 medrese, 7 darül-kurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüþþifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 365 eser vermiþtir.


1588 yýlýnda vefat eden Mimar Sinan Süleymaniye Camii yanýnda kendi yaptýðý sade türbeye gömülmüþtür.


Kuþkonmaz Camii onun dehasý hakkýnda anlatýlanlarýn en güzellerindendir.bu cami aslýnda Mimar Sinan'ýn ihtiþam dolu eserleri arasýnda sönük kalýr. caminin hiçbir yerinde kuþ pisliðine rastlanmaz, Sinan yaptýðý hesaplar sonucu Üsküdar sahilindeki bir bölgede hava akýmýnýn kuþlarýn havada asýlý kalmasýný ve konmasýný engellediðini anlar ve o bölgeye basit görünümlü bu camiyi inþa eder.


Yeni mimarilerin yaný sýra bir çok yapýtýn restorasyonu ile de ilgilenmiþtir


Rastgele çizilen bir dairenin merkezini göz kararýyla saptayabilmek yetenekleri arasýndadýr.


Camilerinde akustigi saglamak icin duvarlara bos kupler yerlestirmek gibi dahiyane bir fikri uygulamistýr. Sözkonusu akustik ancak gunumuz teknolojisi ile saðlanabilmistir.


Selimiye Camii’nin kubbesinin çapýný 31,22 m olarak inþa ederek en büyük hayali olan Ayasofya’ Camii’nin kubbesinin çapýndan daha büyük kubbe yapma fikrini gerçekleþtirmiþ oldu.


“Türk deðildi “iddialardan dolayý kafatasý incelenmek üzere 1940’lý yýllarda mezarý açýlarak kafatasý incelemesi yapýlýr. Çýkan sonuçta Koca Sinan’ýn Türk olduðu kanýtlanmýþtýr.
Kafatasý yakýn zamanda kurulacak olan antropoloji müzesinde sergilenmesi için mezara tekrar konmaz, maalesef müze açýlamaz ve kafatasý da kaybolur.

-------------
http://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=8328" rel="nofollow - Hash Kontrolü yapma ( MD5, SHA-1, CRC32,... vb)



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat