Saðlýk Bakanlýðý Kanserle Savaþ Dairesi Baþkanlýðý kanser riskini azaltan besinleri bir broþürde topladý. Halka daðýtýlan broþürde, kansere karþý koruyucu özelliði olan sebze, meyve, kuruyemiþ, tahýl ve hayvansal besinlerin ismi yer alýyor.
Ýþte kanser riskini azaltan besinler:
Sebzeler: Soðan, sarýmsak, lahana, havuç, ýspanak, marul, kývýrcýk, salatalýk, pazý ve asma yapraðý, karnabahar, pýrasa, þalgam, turp, maydanoz, tere, nane, rota, biber, taze fasulye, bezelye, bakla, mantar, patlýcan, enginar, kabak, domates, pancar, bamya.
Meyveler: Portakal, greyfurt, limon, kuþburnu, böðürtlen, kýzýlcýk, elma, armut, ayva, erik, kiraz, viþne, çilek, kavun, karpuz, üzüm, incir, nar, dut, muz, hurma, yenidünya.
Kuru yemiþler: Leblebi, kestane, badem, fýndýk, fýstýk, ceviz.
Tahýllar: Kepekli ekmek, çavdar ekmeði, bulgur, yarma.
Hayvansal besinler: Karaciðer, böbrek, yürek, yumurta, yaðsýz peynir, çökelek, yoðurt.
Broþürde kanser riskini artýran faktörlere de yer verildi. Buna göre sigara içimi, yüksek hýzda bakteri ve virüs enfeksiyonu, yüksek miktarda pestisit ve yapay kimyasallara maruz kalma, alkol tüketimi, radyasyon, yað ve yaðlý besinlerin fazla tüketimi, yetersiz posa tüketimi, olumsuz çalýþma koþullarý ve tuzlanmýþ, tütsülenmiþ, dumanlanmýþ, ateþe çok yakýn piþirilmiþ besinlerin fazla tüketimi de kanser riskini artýrýyor.
http://www.veteknoloji.com/bu-besinler-kanser-riskini-azaltiyor-14400-.html - Kaynak