Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Gribe sarmýsak, kansere zencefil !!!!

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Saðlýk
Forum Tanımlaması: Saðlýklý yaþam ve Saðlýk hakkýnda bilgiler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=7325
Tarih: 24-11-2024 Saat 09:06


Konu: Gribe sarmýsak, kansere zencefil !!!!
Mesajı Yazan: manolya
Konu: Gribe sarmýsak, kansere zencefil !!!!
Mesaj Tarihi: 14-03-2009 Saat 23:21
 
 
 
Mýsýr'da, 7 bin yýl önce piramitlerin yapýmýnda çalýþanlara saðlýklarýný korumak için verildiði bilinen sarmýsaðýn, özellikle nezle, grip, boðaz aðrýsý ve burun iltihabýna iyi geldiði, zencefilin ise kansere karþý koruyucu etkisinin bulunduðu bildirildi.

Uludað Üniversitesi Gýda Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyesi Doç. Dr. Mihriban Korukluoðlu, son yýllarda antimikrobiyal özellikler taþýyan baharat ve týbbi bitkilerin üretimlerinin arttýðýný söyledi.

Dünya üzerinde 750 bin ile 1 milyon arasýnda bitki türünün bulunduðunun tahmin edildiðini belirten Korukluoðlu, ''Bunlardan yaklaþýk 10 bini gýda olarak kullanýlýrken, 13 bininin ise týbbi tedaviye destek amaçlý kullanýldýðý düþünülmektedir'' dedi. Bitkilerden ekstreler hazýrlanarak ilaç olarak kullanýlmasýnýn Çin'de M.Ö 2700 yýllarýna kadar uzandýðýný belirten Korukluoðlu, Anadolu halkýnýn yabani bitkileri ilaç olarak kullanýþýnýn ise Hititler'e kadar dayandýðýný anlattý.

Son 10 yýlda tedavi amaçlý bitki satýþlarýndaki artýþýn fazla olduðunu dile getiren Korukluoðlu, sadece ABD'de bitkisel ürünlerin satýþýnýn 15 milyar dolara yaklaþtýðýný bildirdi. Türkiye'de halen tedavi amaçlý kullanýlan 1500'ün üzerinde bitki olduðunu ifade eden Korukluoðlu, þu bilgileri verdi:

''Sarmýsaðýn antimikrobiyal özelliði eskiden bu yana bilinmektedir. 7 bin yýl önce Mýsýr piramitlerinin yapýmýnda çalýþanlarýn saðlýklarýný korumalarý için her gün sarýmsak verildiði bilinmektedir. Orta çaðda salgýn hastalýklardan korunma amacýyla kullanýlan sarmýsaðýn, ezilerek 2. Dünya Savaþý'nda Rus askerlerinin yaralarýna konmasý bu ürünün tarihi hakkýnda önemli bilgiler vermektedir. Antimikrobiyal, antiviral ve antiparazit etkisi bulunan sarmýsaðýn, nezle, grip, boðaz aðrýsý ve burun iltihabýna iyi geldiði bilinmektedir.''

Özellikle kekiðin halk arasýnda çoklukla etli yemeklerde lezzet verici olarak kullanýldýðýný belirten Mihriban Korukluoðlu, bu ürünün gýda bozucu mikroorganizmalara karþý da güçlü bir katký maddesi olduðunu söyledi.

Adaçayý ve karanfilin özellikle boðaz aðrýsýna neden olan virüsler ile enfeksiyonlarýn ve aðýz içindeki zararlý mikroorganizmalarýn geliþmesinin engellenmesinde yararlanýlan çok önemli iki baharat olduðunu anlatan Korukluoðlu, þunlarý kaydetti:

''Zencefilin ise antibakteriyel, antioksidatif, antiviral ve antitümör etkisi bulunuyor. Antitümör etkisi kansere karþý koruyuculuðunu gösteriyor. Antiviral ise virüs kaynaklý hastalýklara karþý iyi geldiðini ortaya koyuyor. Ancak baharat ve týbbi bitkilerin etki mekanizmalarý birbirinden farklýdýr. Özellikle herhangi bir ilaçla olasý olumsuz etkileþimin olmamasý için dikkatli ve kontrollü kullanýlmasý gerektiði unutulmamalýdýr.''

http://www.veteknoloji.com/gribe-sarmisak-kansere-zencefil-14399-.html - Kaynak


-------------

Boþ zaman yoktur boþa geçen zaman vardýr



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat