Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Saniyede 3 ton su dökerek ilerliyor !!!!

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Haberler
Forum Adı: Güncel
Forum Tanımlaması: Türkiye gündemindeki konular ve Dünyada olup biten haberler...
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=7273
Tarih: 21-09-2024 Saat 07:36


Konu: Saniyede 3 ton su dökerek ilerliyor !!!!
Mesajı Yazan: Fýrtýna
Konu: Saniyede 3 ton su dökerek ilerliyor !!!!
Mesaj Tarihi: 22-02-2009 Saat 16:54
 
 
 
 
Lulin kuyrukluyýldýzý saniyede 3 ton su dökerek güneþ sisteminde ilerliyor. Yeþil Peri, 24 Þubat’ta dünyaya en yakýn konumdayken, kýrsalda, çýplak gözle gözlenebilecek.

Bundan 2 sene önce keþfedilen kuyrukluyýldýz Lulin, 24 Þubat’ta dünyaya en yakýn konumda olacak. Dürbün ya da küçük teleskoplarla dahi ayrýntýlý olarak görülebilecek Yeþil Peri’nin ýþýk kirliliði nedeniyle Ýstanbul gibi yýldýzsýz þehirlerde görülmesi bir hayli zor.

Lulin kuyrukluyýldýzý sistemimizde ilerlerken, güneþin sýcaklýðýyla yüzeyinden 15 dakikada bir olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar su kopuyor. Kuyrukluyýldýzýnýn yeþil rengi ise, “coma” adý verilen baþ kýsmýndaki materyallerden kaynaklanýyor.

Lulin kuyrukluyýldýzý, 2007 Haziran’ýnda Çin Sun Yat-sen Üniversitesi’nde meteoroloji öðrencisi 19 yaþýndaki Quanzi Ye tarafýndan keþfedildi. Geceler önce “gökyüzü taramasý” için Tayvanlý astronom Chi Sheng Lin’in Lulin gözlemevinde çektiði resimlere göz gezdiren Ye, yýldýzlardan birinin yýldýz olmadýðýnýn farkýna vardý. Kuyrukluyýldýza keþfedildiði gözlemevinin adý Lulin verildi.

Saniyede 3 ton su

Amerika Uzay Ajansý NASA, Lulin kuyrukluyýldýzýnýn incelenmesi için yörüngedeki en aktif araþtýrma uydularýndan Swift’i kullanýyor. Evrendeki en enerjik olaylar olan Gama Iþýn Patlamalarý (Big Bang’dan sadece 1000 kat daha az) gözlemleyen Swift, Lulin’in aktif bir kuyrukluyýldýz olduðunu ortaya koydu.

Üzerindeki X-Iþýný teleskopu sayesinde Lulin kuyrukluyýldýzýnýn saniyede 800 Galon ya da yaklaþýk 3 ton su döktüðü belirlendi. Leichester Üniversitesi, kuyrukluyýldýz güneþ sisteminde ilerlerken 3-D modelini çýkartacak.

Dünyanýn 4,5 milyarlýk tarihinde kuyrukluyýldýz çarpýþmasýna maruz kaldýðý tahmin ediliyor. Kuyrukluyýldýz ya da meteor çarpýþmalarýyla ilgili bilinen en yaygýn teori, dinozorlarýn yeryüzünden neslinin silinmesiyle iliþkilendirileni.

http://www.veteknoloji.com/saniyede-3-ton-su-dokerek-ilerliyor-13382-.html - Kaynak


-------------

Bir deli rüzðar olurum alýrým seni burdan kaybolurum



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat