Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Türkiye'nin ilk Panoramik müzesi !!!!

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Haberler
Forum Adı: Güncel
Forum Tanımlaması: Türkiye gündemindeki konular ve Dünyada olup biten haberler...
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=7112
Tarih: 21-09-2024 Saat 05:28


Konu: Türkiye'nin ilk Panoramik müzesi !!!!
Mesajı Yazan: manolya
Konu: Türkiye'nin ilk Panoramik müzesi !!!!
Mesaj Tarihi: 01-02-2009 Saat 10:04
 
 
 
 
 
Topkapý Fetih Parký'nda Ýnþa Edilen "Panorama 1453 -Tarih Müzesi"nde, 10 Bin Osmanlý ve Bizans Askerinin Detaylý Olarak Resmedilerek Hazýrlanan Tabloda, Ýstanbul'un Fethi Canlandýrýlýyor.
 
 
 
 
Topkapý Fetih Parký'nda inþa edilen “Panorama 1453-Tarih Müzesi”nde, 10 bin Osmanlý ve Bizans askerinin detaylý olarak resmedilerek hazýrlanan tabloda, Ýstanbul'un fethi canlandýrýlýyor.

ERDOÐAN VE EÞÝ MÜZEYÝ GEZDÝ / FOTO GALERÝ

555 yýl önce 29 Mayýs'ta, Topkapý sur dýþýnda, resmin sergilendiði noktada yaþananlar yansýtýlýyor. Müzenin, dünyada mevcut 30 kadar yarým panoramik müzeden ayrýlan tarafý, tam panoramik olmasý. Surlarýn karþýsýnda yer alan aðaç resmi, bugüne kadar yapýlmýþ en büyük ve en detaylý aðaç resmi olma iddiasýný taþýyor. 3000 metrekarelik resmin, 650 metrekarelik alaný gerçek üç boyutlu.

Müzede yer alan resim, Ýstanbul'un fetih anýnýn anlatýldýðý, 38 metre çapýnda, 20 metre yüksekliðinde kubbesel bir yapý. Ýçinde 30 metre çaplý ve zeminden 5 metre yükseklikte bir platform mevcut. Ýzleyici platformun odaðýnda bulunan 11 metrelik dairesel bir alandan, panoramik resim ile buluþuyor. Bu etkinin saðlanmasý için izleyici resme ancak 14 metre mesafeden bakabiliyor. Tarihi surlarýn kapanmamasý için binanýn üçte ikisi yer altýnda inþa edildi.

Tam panorama, her yönde panoramik olmayý anlatýyor. Gökyüzü de, kubbesel olarak kesintisiz bir þekilde resmin üst bölümünü kapatýyor.

FETÝH PARKI

Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi Fen Ýþleri Dairesi Baþkanlýðý Yapý Ýþleri Müdürlüðünce yapýmý gerçekleþtirilen Topkapý Fetih Parký, Anadolu ve Trakya bölgeleri olarak iki kýsýmdan oluþuyor.

Ýçindeki “Panorama 1453-Tarih Müzesi” ile 147.5 milyon TL'ye mal olan Topkapý Fetih Parký'nda, otopark, sosyal tesis, dükkanlar, süs havuzu, gölet, çocuklar için oyun alanlarý yer alýyor. Park alanýnda ayrýca restorasyonu tamamlanan bazý tarihi binalar da bulunuyor.

AÇILIÞINI ERDOÐAN YAPTI

“Panorama 1453 Tarih Müzesi” adýný verdikleri müzeyi de Ýstanbul'a kazandýrdýklarýný hatýrlatan Erdoðan, müzenin Türkiye'nin ilk panoramik müzesi olma özelliðini taþýdýðýný vurguladý.

Baþbakan Erdoðan, sözlerine þöyle devam etti:

“Panoramik, yani sizi saðýnýzdan, solunuzdan, üstünüzden tamamen kuþatan kubbe halinde bir resim. Dünyada þu anda buna benzer yaklaþýk 30 kadar müze var. Ancak bugün burada açýlýþýný yapacaðýmýz müze, üstü kapalý olan tek panoramik müze olarak bir ilk olma özelliði taþýyor. O gün 1453'te gök kubbe altýnda yaþanan fetih coþkusu, bugün bu kubbe altýnda bir kubbe þeklinde müzede resmediliyor. Ýstanbullular buraya geldiklerinde Ýstanbul'un fethini adeta bir film izler gibi izleyecek, fetih coþkusunu yüreklerinde hissedeceklerdir.”

“Medeniyetler beþiði Ýstanbul”un 2010 Avrupa Kültür Baþkenti ilan edildiðini anýmsatan Erdoðan, tarihi ve kültürel eserleri restore ederek, önemli caddeleri, caddelerdeki binalarýn cephelerini, çehresini deðiþtirerek Ýstanbul'u gerçek anlamda bir dünya þehrine dönüþtürdüklerini söyledi.

Baþbakan Erdoðan, tarihi eserleri yeniden ihya ederek, sosyal ve kültürel yaþamýna kazandýrdýklarýný, bunun için Büyükþehir Belediyesinin bir proje hazýrladýðýný ifade ederek, “Bunu birlikte hazýrladýk. Önümüzdeki dönemde Kadýköy'den Sultanahmet'e, Süleymaniye'den Eminönü'ne, Fatih'ten Maltepe'ye kadar 57 adet tescilli eseri restore edeceðiz. Ayný kapsamda belli baþlý meydanlarý ve büyük caddeleri de inþallah bütünüyle elden geçirerek Ýstanbul'u sadece Avrupa deðil, bir dünya baþkenti haline getireceðiz” diye konuþtu.

Baþbakan Erdoðan ve eþi, açýlýþýn ardýndan müzeyi gezdi.

http://www.haberler.com/turkiye-nin-ilk-panoramik-muzesi-haberi/ - Kaynak
 
 
 
 
 
 
 


-------------

Boþ zaman yoktur boþa geçen zaman vardýr



Cevaplar:
Mesajı Yazan: Fýrtýna
Mesaj Tarihi: 01-02-2009 Saat 14:20
Paylaþým için teþekkürler ....

-------------

Bir deli rüzðar olurum alýrým seni burdan kaybolurum



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat