Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

3N, 8 milyon telefonu çöpe atacak !!!!

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Haberler
Forum Adı: Güncel
Forum Tanımlaması: Türkiye gündemindeki konular ve Dünyada olup biten haberler...
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=5790
Tarih: 21-09-2024 Saat 11:56


Konu: 3N, 8 milyon telefonu çöpe atacak !!!!
Mesajı Yazan: Fýrtýna
Konu: 3N, 8 milyon telefonu çöpe atacak !!!!
Mesaj Tarihi: 29-11-2008 Saat 19:34
 
http://www.veteknoloji.com/bigresim.php?bresim=20081129032610_3n.jpg">
 
 
Krize ilaç gibi gelen üçüncü nesil mobil haberleþme 3. Nesil (3N) ihalesi cep telefonu pazarýný baþtan sone deðiþtirecek.

Mevcut cihazlar, televizyon izlenemeyeceði, internete hýzlý eriþim saðlanamayacaðý için atýl duruma düþecek. 65 milyon cep abonesinin bulunduðu Türkiye'de 2009 baþýnda ikinci nesile uygun 8 milyon cep telefonu ya çöpe gidecek ya da ikinci el piyasasýnda kayýt dýþý satýlacak.  
 
Devletin kasasýna 2 milyar Yeni Türk Lirasý kazandýran 3N ihalesi cep telefonu dünyasýnda yeni bir dönem baþlatacak. Aboneler 2009 Haziran ayýndan itibaren cepten maç izleme, hýzlý internet, uzaktan tedavi hizmeti alabilecekler. Ancak bunun için cihazlarýný deðiþtirmeleri gerekecek. Cep telefonunu 1,5 yýlda bir deðiþtiren Türkiye'deki abonelerin 3N teknolojisine hemen ayak uyduracaðý belirtiliyor. Bu deðiþimin 2009 baþýnda 4 milyon 3N cihazýnýn satýlmasýyla baþlayacaðýný söyleyen Mobil Ýletiþim Sistemleri ve Araçlarý Ýþadamlarý Derneði (MOBÝSAD) Baþkaný Murat Dursun, CÝHAN'a deðerlendirmelerde bulundu.
Dursun, daha þimdiden sektörün ithal ettiði ürünlerde 3N'ye uyumlu cep telefonlarýnýn öne çýktýðýný söyledi. Geçen yýldan bu yana 3N teknolojisini destekleyen cihazlarýn Türkiye'de satýldýðýný kaydeden Dursun, son bir kaç ay içinde satýþlarý artan dokunmatiklerin 3N'yi desteklediðini ifade etti. Ýhalenin ardýndan satýþlarýn daha da artacaðýný kaydeden Dursun, "Firmalar, cep telefonu ithalatýnda 3N'yi destekleyen cihazlarý önpalana çýkaracaklar. 2N'yi destekleyen cihazlardan ziyade 3N'ler getirilecek. 3N'ler çünkü 2N'de de kullanýlacak." diye konuþtu.

8 MÝLYON TELEFON ÇÖPE GÝTMESÝN, ÝHRAÇ EDELÝM

Söz konusu dönüþümün, cep telefonu ithal edip vatandaþlarýna satan Türk ekonomisine zarar vereceðini kaydeden Dursun, 1994 yýlýndan bu yana yaklaþýk 20 milyar dolarlýk ithalat gerçekleþtiðini, bunun daha da artacaðýný söyledi. Þu anda her yýl 6 milyon adet cep telefonunun, yenileme sebebiyle çekmecelerde atýl vaziyete düþtüðünü aktaran Dursun, "Öngörümüz 3N'nin ardýndan 6 milyon 8 milyona çýkacak." dedi.

Türkiye'de ikinci el cihazlarýn deðerlendirileceði saðlýklý bir düzenleme olmadýðýný dile getiren Dursun, dün yapýlan ihalenin ikinci el telefon ticaretinde yeni bir dönem baþlatmasýný istedi. Bunun için sektör olarak öneri hazýrladýklarýný ifade eden Dursun, konuyu özetledi: "Her yýl 8 milyon cep telefonu ikinci elde alýnýp satýlacak. Yarýsý atýl hale gelecek. Biz bunlarý toplayýp ihraç edebilmeliyiz. Ýçerde deðerlendirilmesi için KDV yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmeli. Dýþarýda satýlmasý için teþvik verilmesi gerekir. Þu anda hiç vergi alýnmýyor, kayýtlý hale getirirsek yüzde 100 vergi geliri anlamýna geliyor. Bu bir iddia deðildir. Bu cihazlar bakým onarýmý yapýlarak kutulanarak garantilendirilerek satýlabilecek. Tüketici memnuniyeti saðlanacak." Ýkinci el telefonlarý çöpe gitmekten kurtaracak öneriyi Ulaþtýrma Bakaný Binali Yýldýrým'a sunduklarýný belirten Dursun, Maliye Bakaný'nýn vergi konusunda ikna edilmesi halinde 8 milyon telefonun ekonomiye kazandýrýlacaðý bilgisini verdi.

Ýkinci el cep telefonlarýnýn garantilendirilerek yurt dýþýna ihraç etme örneklerinin bulunduðunu söyleyen Dursun, "Uganda Büyükelçisi ile bizzat görüþtüm. Türkiye'deki ikinci el telefonlarý alýp Afrika'da satabileceklerini söyledi. Mýsýr'dan da benzer talep var." bilgisini verdi. Dursun, Ýngiltere ve Ýspanya'nýn Türkiye'den 2 Euro'ya bir çuval ikinci el telefon toplayýp sattýðýný da sözlerine ekledi.

3N UYUMLU CEP TELEFONLARI UCUZLAYACAK

Türkiye'ye zaman içinde farklý marka ürünlerin geleceðini dile getiren Dursun, yeni yýldan itibaren bin 200 YTL seviyesinde seyreden üçüncü nesil cep telefonu fiyatlarýnda düþüþ olacaðýný söyledi. Ürün fiyatlarýnýn 250 YTL'ye kadar gerileyeceðini aktaran Dursun, "3N teknolojisini sunacak üç operatörün tüketiciye sunacaðý hizmetler arttýkça cihaz sayýsý artacak. Bu hizmetler ne kadar hýzlý sunulursa bu trafik hýzlanacak. Bundan sonra cihaz alacak insanlar 3 N teknolojisini destekleyen cihaz almaya gayret edecek. Bu rekabetle birlikte telefon fiyatlarýnýn düþmesini beraberinde getirecek." dedi.

Türkiye'de kayýtlý telefon sayýsý 94,3 milyon iken GSM abonesi sayýsý ise 65 milyon adet.

http://www.veteknoloji.com/3n-8-milyon-telefonu-cope-atacak-10064-.html - Kaynak


-------------

Bir deli rüzðar olurum alýrým seni burdan kaybolurum



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat