|
Tahýl giren eve doktor girmez!
Tahýllar, baðýrsak kanserinden kadýn hastalýklarýna kadar pek çok rahatsýzlýðýn önüne geçmede etkili
TAYLAN KÜMELÝ / bir kibrit kutusu lezzet
Dört temel besin grubundan biri olan tahýllar, vücudun enerji
ihtiyacýnýn büyük çoðunluðunu karþýlamasý nedeniyle beslenmemizde
önemli bir yere sahiptir. Önemli olan bu besin grubu içerisinde doðru
seçimler yapmak, büyük ölçüde karmaþýk karbonhidratlarý tercih
etmektir. Bu gruptan yiyecek seçimi yaparken, kalorisi azaltýlmýþ ve B
grubu vitamin içeren diyet ürünler de tercih edilebilir, ancak bu
ürünler kalorisiz olarak düþünülüp aþýrý miktarlarda tüketilmemelidir.
Tahýl taneleri temel olarak yüksek posa, düþük yað, yüzde 10-15
oranýnda protein, niþasta, B ve E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum,
potasyum, demir gibi mineraller ile elementler içermektedir. Ancak
öðütme iþlemi sýrasýnda bu deðerli besin beyazlaþtýrýlarak maalesef en
faydalý kýsýmlarý ziyan edilir.
Menopoz döneminde yiyin
Tam tahýl taneleri, hem pek çok kronik hastalýðý önlediðinden, hem de
zayýflama diyetlerinde tokluk hissi saðladýðý için beslenmemizde
sýklýkla kullanýlmalýdýr.
Tahýllarýn özellikle mide ve kolon kanseri ne ve kardiyovasküler hastalýklara karþý koruyucu olduðu ispatlanmýþtýr.
Tam tahýl taneleri, içeriðindeki koruyucu bileþikler, posa, dirençli
niþasta sayesinde baðýrsak çeperine koruyucu kalkan olur, yüksek lif
oranýyla da baðýrsak aktivitesini artýrarak kabýzlýk sorunlarýný
önleyebilir. Tahýllar bileþimlerindeki bitkisel östrojenler ile
potansiyel hormonal etkileriyle kadýnlarda östrojen seviyelerini
dengeleyerek günümüzde pek çok kadýnýn þikâyetçi olduðu kist ve miyom
oluþumunu engellemede de etkilidir. Ayrýca tam tahýllarýn menopoz
sýrasýndaki yorgunluk, ateþ basmasý ve ruhsal durumdaki dengesizlikleri
normale döndürebildiði de saptanmýþtýr.
Bulgur
Çok besleyici olan bulgur zengin bir folik asit kaynaðýdýr. Çocuklar ve
hamile kadýnlar için çok önemli bir besindir. Toplam yað oraný düþüktür
ve doymamýþ yað asitleri içerir. Kolesterol içermez. Buðdayýn sahip
olduðu besinler piþirme iþlemi sýrasýnda tane tarafýndan emilen suyla
tanenin içine nüfuz eder ve besin deðeri kaybolmaz. Bulgur yüksek
mineral ve posa nedeniyle besin emilimini hýzlandýrýr, kabýzlýðý
engeller ve kolon kanserini önler. http://www.milliyet.com.tr/content/saglik/sag014/sag86.html -
|
|