http://www.veteknoloji.com/bigresim.php?bresim=20081110085202_sinir.jpg">
Beyin ve omurilikteki sinir hücrelerinin hasarý tersine çevrilebilecek. Ýki yeni araþtýrma, merkezi sinir sistemi hücrelerinin yeniden geliþimini durduran 2 biyolojik mekanizmanýn nasýl geçersiz kýlýndýðýný gösteriyor.
Ýlk araþtýrmada birinci engel sinir geliþimini önleyen genler keþfedildi, ikincisinde ise sinir geliþimini bastýran kimyasal sinyaller bulundu. Science dergisinde yayýnlanan ilk çalýþmada, Harvard araþtýrmacýlarý sinir hücrelerinde büyük geliþme yolaðýný engelleyen PETN isimli bir gen keþfettiler. Genetik yapýsý deðiþtirilmiþ ve bu genden yoksun fareler yarattýlar. Normalde, yetiþkin farelerin optik sinirlerindeki aksonlar yok edildiðinde yeniden canlanmadý. Fakat PTEN'den yoksun olan farelerde, nöronlarýn yüzde 50'si hayatta kaldý ve optik sinirdeki aksonlarýn yaklaþýk yüzde 10'u yeniden büyüdü. (28 günde 4mm kadar)
Ýkinci araþtýrmanýn lideri Marc Tessier-Lavigne of Genentech, omurilikteki bir akson bölündüðü zaman geliþmiþ bir koni filizleniyor. Geliþen koninin üzerindeki ince sensörler kimyasal sinyalleri topluyor. Parmaklar gibi vücudun dýþ kýsmýndaki sinirlerde, sinyaller aksonlara kendisini tamir etmesini söylüyor. Fakat merkezi sinir sisteminde, kimyasal sinyaller geliþmeyi bastýrýyor. Çalýþma grubu, PirB diye isimlendirilen, sinir hücrelerini sarmalayan ve miyelin kýlýfýnýn içinde bulunan bir protein buldular. PirB rasaptörünü engelleyerek, hücre kültürleri içinde tekrar çoðalan sinir hücreleri elde ettiler.
Yeni çalýþmalar farelerde ve hücre kültürlerinde yürütülmesine raðmen, bilim adamlarý buna benzer mekanizma insanlarda da çalýþtýrýlabileceðine inanýyorlar.