HASTAMIN KARNINDA MAKAS UNUTTUM “Hafif kilolu bir hasta, baðýrsak kanseri teþhisiyle hastaneme geldi. Hastaya baðýrsak ameliyatý yaptým. Birkaç gün sonra hastanýn akciðer filmleri çekildi ve tesadüfen, ameliyatta hastanýn karnýnda bir makas unuttuðum görüldü. Ýkinci bir ameliyatla makasý çýkardýk. Ameliyat hemþiresi tamponlarý kontrol etmiþ, ancak aletleri kontrol etmemiþti. Olayý sigortama bildirdim, hastaya tazminat ödediler.”
YANLIÞ DÝZÝ AMELÝYAT ETTÝM Köln-Merheim Kliniði cerrahlarýndan Prof. Bertil Bouillon (50) da uzun atlayýþ yapan genç bir sporcu kýzýn menüsküs teþhisiyle geldiðini, ayný anda kaza geçirerek yaralanan diðer bir hastayla da ilgilenmek zorunda kaldýðýný belirterek, þunlarý kaydetti:
“Ameliyata girdim, ancak hastada menüsküs olduðuna dair bir ize rastlamadým. Görevli hemþire öðleden sonra, yanlýþ dizi ameliyat ettiðimizi söyledi. Bu tür hatalarý önlemek için artýk ameliyat edilecek bölgeleri, hasta henüz ayýkken, suda çýkmayan kalemle iþaretliyoruz.”
ALERJÝSÝNÝ SORMADAN PENÝSÝLÝN YAZDIM Berlin Tabipler Birliði Baþkaný Dr. Günther Jonitz (49) de Bild gazetesine yaptýðý açýklamada, genç bir doktor olarak çalýþtýðý yýllarda, klinikteki yoðun bir günde, yaralý parmaðýnda iltihap olan genç bir kýza kan zehirlenmesini önlemek amacýyla penisilin yazdýðýný anlattý ve sözlerini þöyle sürdürdü:
“Dýþarýda 20 hasta bekliyordu. Hemþire acele ettiriyordu. Hastaya alerjisi olup olmadýðýný sormadan penisilini yazdým. Hasta ertesi gün yeniden kliniðe geldi, her yerinde yaralar çýkmýþtý. Penisiline alerjisi varmýþ, ölebilirdi de. O andan sonra bir daha asla aceleci davranmadým.”
BAÐDOKUSUNU YIRTTIM Berlin’deki Charite hastanesi doktorlarýndan Prof. Dr. Joachim W. Dudenhausen de 40 yaþýndaki bir kadýnýn ikinci kez sezeryanla doðum yapmasý sýrasýnda yaptýðý hatayý þöyle anlattý: “Ameliyat sýrasýnda rahmin kenarýndaki baðdokusu yýrtýldý. Ben de yýrtýðý onardým. Ancak 2 gün sonra hasta aðrý çekmeye baþladý. Ultrasonla yaptýðýmýz kontrolde, idrar yolunun týkandýðýný, sývýnýn böbreklere kadar biriktiðini gördük. Hastayý ikinci kez ameliyat etmek zorunda kaldýk. Daha dikkatli olsaydým hastam ikinci kez ameliyat olmaz, o acýlarý çekmezdi.”
HEMÞÝREYKEN BÝR HASTANIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDUM Witten-Herdecke Üniversitesi profesörlerinden Christel Bienstein (56) da, 1976 yýlýnda bir hastanenin yoðun bakým bölümünde hemþire olarak çalýþtýðý dönemde, solunum makinesine baðlý genç bir hastanýn solunum borusunun týkandýðýný, kalbinin durduðunu belirtti ve þunlarý anlattý:
“Hastanýn kalbini yeniden çalýþtýrdým. Doktoru sürekli telefonla aradým, ancak gelmedi. Sabah nöbeti devrederken rapor tuttum ve eve gittim. Saat 07.30 sularýydý. Saat 08.00 gibi ayný hasta solunum yolunun týkanmasý sonucu hayatýný kaybetmiþ. Gelmediði halde sürekli doktoru arayacaðýma, nöbeti devralacak hemþireyle daha güvenli bir yol bulmalýydým. Kendimi çok suçluyorum.”
AKCÝÐERÝNÝ SÖNDÜRDÜM Regensburg’taki St. Joseph hastanesinde görev yapan Dr. Marita Eisenmann-Klein da yaptýðý hatayý þöyle anlattý: “Bir hastadan yað bezesi alýnmýþtý. Vizit yaparken, ameliyat yerinde sývý biriktiðini gördüm. Çok ince bir iðneyle sývýyý çektim. Kýsa süre sonra hasta güçlükle nefes alýr oldu. Akciðeri sönmüþtü. Sývýyý çekerken akciðere zarar vermiþtim. Hasta acil ameliyata alýndý. O kadar ince bir deliðin akciðeri iflas ettirebileceðini asla tahmin etmezdim.”
-------------
|