Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

KEY'de itiraz süresi 28 Ekim'de bitiyor

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Haberler
Forum Adı: Güncel
Forum Tanımlaması: Türkiye gündemindeki konular ve Dünyada olup biten haberler...
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=5336
Tarih: 21-09-2024 Saat 03:18


Konu: KEY'de itiraz süresi 28 Ekim'de bitiyor
Mesajı Yazan: invertor
Konu: KEY'de itiraz süresi 28 Ekim'de bitiyor
Mesaj Tarihi: 25-09-2008 Saat 10:17
 
Konut Edindirme Yardýmý (KEY) ödemelerine 28 Temmuz'dan baþlandý ama ilk günden ne hak sahiplerinin ne de sistemin sorunlarý bitmedi.
Beklediðinden azýyla yetinenler de oldu, hakký olduðunu düþündüðü parayý alabilmek için itiraz edenler de. Henüz itiraz etmeyenlerin ise son bir ayý kaldý. Ýtiraz baþvurularý 28 Ekim'e kadar yapýlabilecek. Ýtiraz deðerlendirmeleri ise iki ay içinde yapýlacak.
Kayýtlarda sadece SSK ve Emekli Sandýðý numarasýyla yer alanlar da KEY ödemelerinin yapýldýðý ilk günlerde paralarýný alamadý. Onlarýn sorunlarý da son iki hafta içinde çözüldü ve Ziraat Bankasý þubelerine ödeme listeleri gönderildi.
Pek çok hak sahibi herhangi bir sorunla karþýlaþtýklarýnda nereye baþvuracaklarýný bilmedikleri için KEY ile ilgili yapýlan her açýklama, Ziraat Bankasý þubelerinde izdiham yaþanmasýna neden oluyor. Ýþte hak sahiplerinin KEY ödemeleri hakkýnda merak ettiði her þey ve yanýtlarý...
 
TC KÝMLÝK NUMARASI ÞART
Ödemeler tek baþýna Emekli Sandýðý ya da Sosyal Güvenlik numarasýyla yapýlmýyor. O yüzden KEY paralarýný alabilmek için bir an önce TC kimlik numarasýný öðrenmek ve tüm baþvurularý bu numarayla yapmak gerekiyor.
 
ÖLMÜÞ HAK SAHÝBÝNÝN VARÝSÝ ALABÝLECEK
Hak sahibinin ölmüþ olmasý halinde, veraset ilamýna dayanýlarak yapýlacak ödemelerde yasal mirasçýlarýn tümü aslen/vekaleten birlikte baþvuracak veya miras ortaklýðýna temsilci atanabilecek. Ýþtirak halinde mülkiyetin müþterek mülkiyete dönüþtürüldüðüne iliþkin mahkeme kararýnýn sunulmasý durumunda ise hisse oranýnda ödeme yapýlacak.
Vekaletname ile yapýlacak ödemelerde, genel vekaletnameye istinaden ödeme yapýlabilecek, özel bir vekaletname istenmeyecektir. Ancak, ibraz edilecek genel vekaletnamede vekilin bankadan para çekme yetkisi bulunacak.
 
5 YIL ÖDEME YAPILACAK
KEY paralarý 5 yýl süreyle ödenebilecek. Bu sürede alýnmayan paralar için faiz uygulanmýyor. Süre sonunda alýnmayan paralar Hazine'ye devredilecek.
 
SSK NUMARASIYLA KAYDI BULUNANLAR NUMARA ALACAK
Listede sadece SSK numarasý ile yer alan 710 bin 289 kiþi, SGK'nýn ilgili il ve ilçe müdürlüklerine baþvurarak, kendilerine verilen kod numaralarýný alacak. Bu kod numarasý ve kimlik bilgileri ile Ziraat Bankasý þubelerine baþvuran hak sahiplerine, KEY paralarý ödenebilecek. Hak sahibinin kod numarasý ile kimlik bilgileri karþýlaþtýracak. O kod numarasý, kimlik bilgilerini doðruluyorsa, ödeme yapýlacak. Bu þekilde sorunu çözülen 710 bin 289 kiþiye, toplam 67 milyon YTL KEY parasý ödenecek.' Kod numarasýný almak için bizzat baþvurulacak.
 
EMEKLÝ SANDIÐI MENSUPLARININ SORUNU ÇÖZÜLDÜ
Konut Edindirme Yardýmý'ný TC kimlik numarasý olmadýðý için alamayan Emekli Sandýðý mensuplarýnýn sýkýntýsý da giderildi ve KEY ödemeleri yapýlmaya baþlandý. Emekli Sandýðý'na mensup 332 bin 69 kiþi de Ziraat Bankasý þubelerine, TC kimlik numarasý ve Emekli sandýðý numarasýyla gidip KEY ödemelerini alabilecekler.
 
BÝLGÝLER ÝNTERNETTE
KEY ödemeleriyle ilgili bilgiler http://www.keyodemeleri.com - www.keyodemeleri.com internet sitesinden öðrenilebiliyor. Bu sitedeki sorgulama kýsmýna, Sosyal Güvenlik veya TC kimlik numaralarýný girip sorulama yaparak bilgilerine ulaþýlabilecek.
ÝTÝRAZLAR ÖNCE ÇALIÞILAN KURUMLARA YAPILACAK
TC kimlik numarasý ile yapýlan sorgulama sonucunda listede isimlerini bulamayanlar, Sosyal Güvenlik numarasý ile yapýlan sorgulamada TC kimlik numarasýný bulamayanlar ya da Konut Edindirme Yardýmý hak sahibi olduðu halde ismini bulamayan ve ödenecek tutarýn doðru olmadýðýný düþünenler üç ay içinde; öncelikle adlarýna ödeme yapan kurumlara (çalýþmýþ olduklarý kurumlar), bu kurumlardan sonuç alýnamamasý durumunda ise Sosyal Güvenlik kurumlarýna müracaat itiraz edebilecek.

ÝTÝRAZ SÜRESÝ 28 EKÝM'DE SONA ERECEK
Ýtiraz süresi 28 Ekim'de sona erecek. Sosyal güvenlik kurumlarýnýn, itirazlarý 2 ay içinde deðerlendirip, yeni listeleri 28 Aralýk'a kadar Tasfiye Halindeki Emlak Bankasý'nýn KEY birimine iletmesi gerekiyor.
 
TOPLAM ÖDEME 2.8 MÝLYAR YTL
KEY'in tasfiyesi kapsamýnda 8.5 milyon kiþiye toplam 2.8 milyar YTL ödenecek. Ödeme dilimlerine göre en çok hak sahibini 0-50 YTL arasýnda alacaðý olanlar oluþturuyor. Bu dilimde 3 milyon 800 bin kiþi bulunurken, 1 milyon 145 bin kiþi bin YTL'nin üzerinde, 2 milyon 922 bin kiþi 50-500 YTL arasýnda, 972 bin kiþi de 500-bin YTL arasýnda KEY parasý alacak.
Ziraat Bankasý, bin YTL ve üzerinde alacaðý olanlara, komisyon ücreti ve faiz oranýnda avantaj saðlayarak, alacaðýnýn 10 katýna kadar kredi vermeyi öneriyor.

ÞÝMDÝYE KADAR 2.1 MÝLYAR YTL ÖDENDÝ
KEY ödemelerine baþlandýðý ilk günden bu yana 4 milyon 521 bin 405 kiþiye, toplam 2 milyar 176 milyon 369 bin 731 YTL'lik ödeme yapýldý.
 
http://haber.mynet.com/sayfali/ekonomi/KEY-de-itiraz-suresi-28-Ekim-de-bitiyor/24Eylul2008/X1222254765687/11 - Kaynak



Cevaplar:
Mesajı Yazan: erkan170
Mesaj Tarihi: 25-09-2008 Saat 15:34
iyiki yazmýþsýn saðol iþime yaradýBig%20smile

-------------
I'M FROM TURKEY
    maximal turkey



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat