Beynimiz vücudumuzun küçük bir bölümünü oluştursa da, yiyeceklerle alınan enerjinin yaklaşık yüzde 20’sini harcar
Belirli yiyecekler algılama yeteneğimizi artırıp daha verimli yaparken, aynı zamanda daha hızlı düşünmemizi ve dikkatimizi daha iyi toplamamızı sağlar
Beynin sürekli aktif olması, dikkat ve konsantrasyon açısından üst seviyede bulunması, yediğimiz yiyeceklere bağlıdır
Kısaca özetlemek gerekirse protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerden oluşan bir beslenme programı ile beynin performansını artırmak mümkündür
Balık, yeşil yapraklı sebzeler, lahanagiller, meyve, yumurta ve tahıl muhtevalı bir diyetle günümüzde hayli yaygınlaşan unutkanlık problemini de çözebilirsiniz
Çünkü; genç yaşlarda başlayan ve o dönemlerde pek önemsemediğimiz hafif unutkanlıklar, ileride karşımıza hafıza kaybı hastalığı olarak bilinen “Alzheimer”i çıkartabilmektedir
Anne sütünün önemi
Alzheimer vakalarının son yıllarda giderek artması sebebiyle yapılan araştırmalarda, “kolin” adlı maddenin hafıza depolanmasında önemli rol oynadığı, eksikliğinde ise unutkanlığın ortaya çıktığı tesbit edildi
Bu hastalara “kolin” açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, yumurta sarısı, lahanagiller özellikle de karnabahar ve sakatatlarda bulunan “lesitin” maddesi verilerek hafıza kaybında düzelme kaydedildi
Öğrenme yeteneğini geliştiren ve hafıza için hayati önem taşıyan “kolin” maddesi en çok anne sütünde bulunuyor
Bu sebeple uzmanlar, beynin hafıza ile ilgili bölümünün, bebeklikte yeterli “kolin” alınması ile gelişebileceğini belirtiyor
Güçlü bir hafıza için:
* Avokado: Kısa süreli bellek için gereklidir
* Isırganotu: Sınavlara hazırlananlar ısırgan çayı içebilir
* Yabanmersini: Beynin kanla daha iyi beslenmesini sağlar.
* Kabak: Sık sık tüketilmesi hafıza için son derece faydalıdır.
* Limon: Dil öğrenirken her gün bir bardak limon suyu yararlıdır.
* Soğan: Aşırı yıpranmaya ve fiziksel yorgunluğa karşı faydalıdır.
* Havuç: Hatırlama yeteneğinizi artırır
* Ceviz, fındık, fıstık: Sinirleri kuvvetlendirir, öğrenmeyi kolaylaştırır.
* Lahana: Sinirliliği giderir, daha stressiz öğrenilir...
* Armut: Beyin aktivitelerini güçlendirir.
* Beyaz et: Beynin ihtiyacı olan hormonların üretimini tetikler.
* Kereviz: Sinir sistemini kuvvetlendirip beyin aktivitelerini hızlandırır.
* Susam: Gün aşırı tüketilmesi, sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler yapıyor.