Mikroplarýn hangi gýdalarý daha çok tercih ettiðini biliyor muydunuz ?
Gýda zehirlenmelerine yol açacak mikroplarýn bulaþtýðý gýdalarýn görünüþ, tat ve kokusunda hemen fark edilebilecek önemli bir deðiþiklik olmayabilir
Piþirilmiþ gýdalarýn oda sýcaklýðýnda 1,5 saatten fazla bekletilmesinin, yemeklerin yeterince piþirilmemesinin, gýda zehirlenmelerine yol açabildiði belirtildi.
Tarýmsal Kalkýnma Vakfý ve Konya Büyükþehir Belediyesince yürütülen 57 bin 630 avro bütçeli AB destekli Gýda Tüketicisini Koruma ve Bilinçlendirme Projesi kapsamýnda görevliler, Konya'daki bir alýþveriþ merkezinde açýlan stantta, tüketicileri güvenli gýda tüketimi konusunda bilinçlendirmeye çalýþýyor.
Tüketicilere hazýrlanan CD'leri izlettirerek alýþveriþin püf noktalarý, gýda zehirlenmeleri, saðlýklý gýda tüketimi konusunda geniþ bilgi veren görevliler, ayrýca Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý Konya Ýl Kontrol Laboratuvarý yetkililerince hazýrlanan 'Gýda Tüketicisi El Kitabý''ný daðýtýyor.
Kitabýn ''gýda güvenliði'' baþlýðý altýndaki bölümünde, gýda zehirlenmeleri konusunda bilinmesi ve öðrenilmesi gereken bilgiler yer alýyor.
Gýda zehirlenmelerine yol açacak mikroplarýn bulaþtýðý gýdalarýn görünüþ, tat ve kokusunda hemen fark edilebilecek önemli bir deðiþiklik olmayacaðýnýn vurgulandýðý el kitabýnda, her yýl binlerce kiþinin gýdadan zehirlendiði, bunlardan önemli bölümünün zehirlenmeden habersiz olduðu, bazýlarýnýn ise öldüðü belirtiliyor.
Kitapta, gýda zehirlenmelerinin baþlýca 10 nedeni þöyle sýralanýyor:
- Yemeðin çok erkenden piþirilmesi ve sýcak ortamda bekletilmesi. - Piþirilmiþ yemeðin dolaba konmadan önce 1,5 saatten fazla tehlikeli derecede tutulmasý (genelde oda sýcaklýðý). - Yemek tekrar ýsýtýlýrken yeterince ýsýl iþlem görmemesi ve mikroplarýn ölmemesi. - Zehirleyici mikroplarýn bulaþtýðý gýdalarýn tüketilmesi. - Yemeklerin yeterince piþirilmemesi. - Kümes besinlerinin piþirilmeden önce yeterince buzunun çözülmemesi. - Piþmiþ yemeðe çið yemeðin dokunmasý. - Sýcak yemeklerin vitrinde 63 dereceden düþük bekletilmesi. - Hazýrlanma sýrasýnda yemeðe insanlardan hastalýk mikrobunun bulaþmasý. - Artýk yemek yenmesi.
DAYANIKLI VE DAYANIKSIZ GIDALAR
El kitabýnda þeker, un ve baklagiller dayanýklý, patates ve fýndýk gibi gýdalar az dayanýklý, et, balýk, taze meyve ve sebze, yumurta, süt ve ürünleri ile ekmek gibi ürünler ise dayanýksýz gýdalar olarak tanýtýlýyor.
Zehirlenmeye yol açabilecek riskli mikroplarýn bazý yiyecek çeþitlerinde diðerlerinden daha kolay üreyebildiði vurgulanan kitapta, yüksek riskli mikroplarýn sevdiði gýdalarýn et ve süt ürünleri, yumurta, salam, sucuk, deniz ürünleri, piþmiþ pirinç ve makarna, hazýr meyve salatalarý olduðu belirtiliyor.
http://www.veteknoloji.com/bigresim.php?bresim=20080825013057_yemek.jpg">
http://www.veteknoloji.com/haberdetay.php?id=5830&gkat=12 - kaynak
|