Baþbakan Erdoðan'ýn, Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararýný yayýnlamasýnýn ardýndan Ekim ayýnda kabinede revizyona gitmesi bekleniyor. Akþam'ýn haberine göre, yeni bir sayfa açmak için mahkeme kararýný çok iyi etüt edecek olan Recep Tayyip Erdoðan'ýn kabineye sokacaðý yeni isimler için yedi yýl görev yapan 14 bakan arasýndan seçim yapacaðý ifade ediliyor.
GÜL'E YAKIN ÝSÝMLER Erdoðan'ýn, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Hilmi Güler'i görevden almasý halinde yerine getirilecek en güçlü isim, danýþmaný ve Cumhurbaþkaný Abdullah Gül'e de yakýn bir isim olan Kayseri Milletvekili Taner Yýldýz olarak gösteriliyor. Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararýný, danýþmanlarýyla ve en yakýn kurmaylarýyla deðerlendirecek olan Erdoðan, partiye iliþkin bu yöndeki algýyý gidermeye dönük adýmlar atacak. Erdoðan, bu çerçevede parti yönetiminin yaný sýra kabinede de kimi deðiþikliklere gidecek.
KURMAYLAR VE KULÝS Erdoðan'ýn özellikle Anayasa Mahkemesi'nin, Milli Eðitim Bakanlýðý'nýn pek çok uygulamasýný laiklik karþýtý bulmasýný dikkate alacaðý konuþuluyor. Bu çerçevede Bakan Hüseyin Çelik'in görevden alýnmasý güçlü bir olasýlýk. Erdoðan'ýn akademisyenliðine ve entelektüel birikimine saygý duymasýna karþýn Devlet Bakaný Mehmet Aydýn'ýn görev yaptýðý yedi yýl boyunca çok somut bir proje ortaya koyamadýðý düþüncesinde olduðu da kulislerde konuþuluyor. Aydýn, bu nedenle deðiþtirilecek bakanlar arasýnda sayýlýyor. Ýçiþleri Bakaný Beþir Atalay da AKP'li üst düzey kurmaylar tarafýndan pasif bulunuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Hilmi Güler'in performansý da AKP'li kimi kurmaylarca yetersiz olarak nitelendiriliyor.
ÖZAK'A SON BÝR ÞANS Kabineye 22 Temmuz sonrasý giren Kültür ve Turizm Bakaný Ertuðrul Günay, Baþbakan Yardýmcýsý Hayati Yazýcý, Baþbakan Yardýmcýsý Nazým Ekren, Devlet Bakaný Mehmet Þimþek, Devlet Bakaný Sait Yazýcýoðlu, Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakaný Faruk Nafiz Özak, Sanayi ve Ticaret Bakaný Zafer Çaðlayan ile Çevre ve Orman Bakaný Veysel Eroðlu'nun ise kabinede kalacaðý belirtiliyor. Erdoðan'ýn Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakaný Faruk Nafiz Özak'ý da pasif bulduðu, ancak ona bir süre daha þans vereceði kulislerde dillendiriliyor.
DENGELERÝ GÖZETECEK Kadýn ve Aileden Sorumlu Devlet Bakaný Nimet Çubukçu'nun, son dönemde, yaptýðý icraatlardan çok giydiði kýyafetlerle konuþulur hale gelmesi AKP'li kurmaylarda büyük rahatsýzlýk yaratýyor. Hatta Çubukçu'nun artýk görüntü vermemek için Bakanlar Kurulu'nun ön kapýsýndan girmediði, bunun arkasýnda bu tepkinin yattýðý konuþuluyor. Kulislerde Nimet Çubukçu'nun yerine AKP Genel Baþkan Yardýmcýsý Nükhet Hotar Göksel'in getirilebileceði konuþuluyor. Erdoðan'ýn olasý bir kabine revizyonunda partideki ve hükümetteki dengeleri gözeterek, taþlarý yerine oturtacaðý vurgulanýyor. Baþbakan Erdoðan'ýn, Gül'e yakýn bir isim olan Ýçiþleri Bakaný Beþir Atalay'ý görevden alýrsa, yerine yine Gül'e yakýn bir isim olan Taner Yýldýz'ý Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý'nýn baþýna getirerek dengeleri koruyacaðý ifade ediliyor.
YERLERÝ SAÐLAM Baþbakan Yardýmcýsý Cemil Çiçek, kabinedeki yeri saðlam bakanlar arasýnda gösteriliyor. Devlet Bakaný Kürþad Tüzmen'in de Türkiye'nin özellikle dýþ ticaretteki yükseliþi nedeniyle kabinede kalacaðý, Adalet Bakaný Mehmet Ali Þahin ile Dýþiþleri Bakaný Ali Babacan'ýn da kabinedeki güçlü isimler arasýnda olduðu belirtiliyor. Maliye Bakaný Kemal Unakýtan'ýn da görevine devam edeceðine kesin gözüyle bakýlýyor. Duble yol konusundaki baþarýsý nedeniyle Baþbakan'ýn en beðendiði bakanlardan olan Ulaþtýrma Bakaný Binali Yýldýrým'ýn da koltuðu saðlam. Kaynak: Akþam
|