Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bir Tonluk Fare Fosili

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Haberler
Forum Adı: Bilim ve Teknoloji
Forum Tanımlaması: Bilimsel veriler, uzay bilimleri, bilgisayar teknolojilerindeki yeni geliþmeler, yeni çýkan dijital ürünler, yeni icat ve buluþlar... ve dahasýna bu bölümden ulaþabilirsiniz.
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=3669
Tarih: 28-09-2024 Saat 01:28


Konu: Bir Tonluk Fare Fosili
Mesajı Yazan: S3Z3R
Konu: Bir Tonluk Fare Fosili
Mesaj Tarihi: 17-01-2008 Saat 02:08
Bir Tonluk Fare Fosili
 
 
Paleontologlar, Uruguay’da bir ton aðýrlýðýnda olduðu sanýlan dev bir fare fosili buldu. PARÝS - Ýngiliz Proceedings of the Royal Society dergisinde 17 Ocak’ta yayýmlanacak makalede paleontologlar, 4 milyon yýl önce yaþadýðý sanýlan fosilin sadece kafatasýnýn 53 santimetre olduðunu ve uzun diþleri bulunduðunu belirtti.

Kafatasýnýn ölçüsü ve diþleri, dev kemirgenin 468 kilo ila 2,5 ton arasýnda bir aðýrlýðý sahip olabileceðini düþündürüyor. Makalede, paleontologlarýn en muhtemel aðýrlýk olarak bir ton üzerinde görüþ birliðine vardýklarý kaydedildi.

Kemirgenin azý diþlerinin küçük olduðunu, muhtemelen yumuþak sebze ve meyveyle beslendiðini kaydeden paleontologlar, fosili günümüzdeki fareden ziyade bir suaygýrýna benzetiyor. Makalede, bu yeni türe Güney Amerika’daki kemirgenlerin uzmaný olan Uruguaylý paleontolog Alvaro Mones anýsýna “Josephoartigasia monesi” adý verildiði ifade edildi.

Fosiller arasýndaki aðýrlýk rekoru, Venezuela’da 2003’te bulunan, 700 kilogram aðýrlýðýnda olduðu sanýlan “Phoberomys pattersoni”ye ait. En tombul kemirgen ise halen Arjantin’de yaþayan ve 60 kilo kadar olan “carpincho” olarak biliniyor.




Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat