Ordu'nun Mesudiye ilçesi Melet Irmağı üzerinde inşaatı süren Topçam Barajı'nın yanında, ikinci bir enerji projesi olan 'Darıca-1 Hidroelektrik Santrali'nin (HES) inşaatına başlandı.
Çok amaçlı su kaynaklarının geliştirilmesine ve enerji üretilmesine yönelik başlatılan çalışmalar kapsamında, Bilgin Grubu tarafından Topçam Barajı sahasında yapımı gerçekleştirilen Darıca-1 HES'in inşaatının temeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M. http://www.sondakika.com/hilmi-guler/ - Hilmi Güler , Vali Said http://www.sondakika.com/vakkas-gozlugol/ - Vakkas Gözlügöl , http://www.sondakika.com/ak-parti/ - AK Parti Ordu Milletvekili http://www.sondakika.com/enver-yilmaz/ - Enver Yılmaz , Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürü Mehmet Çıtır ve Bilgin Grubu adına Tolga'nın katıldığı törenle atıldı.
Törende bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M. http://www.sondakika.com/hilmi-guler/ - Hilmi Güler , 'Su Akar Türk Bakar' sözünü tarihe karıştırmak istediklerini söyledi. Ordu'yu Sivas'a, oradan İç Anadolu ve GAP'a bağlayan yolun adının 'Dereyolu' olduğunu hatırlatan Bakan Güler, bu yolun 1. etabını bitirme aşamasına geldiklerini ve aynı güzergah üzerinde baraj ile HES inşaatlarına ağırlık verdiklerini söyledi.
Dereyolu Projesi'nin 130 yıllık bir proje olmasına rağmen bugüne kadar gerçekleştirilemediğini, kendilerinin bu yörenin çocuğu olması ve hizmet aşkıyla 'Ferhat'ın Şirin'e olan aşkı' misali dağları delerek işe koyulduklarını belirten Bakan Güler, "Bu ırmak üzerinde 8 adet gerdanlık takacağız. 3'ü baraj ve 5'i HES gerdanlığı olacak. Ayrıca, Dereyolu güzergahında 13 adet tünel açtık. Eskiden su akarken biz bakıyorduk. 'Su Akar, Türk Bakar' diyorlardı. Şimdi su akarken biz bakmayacağız ve bu sulardan,
derelerden enerji üreteceğiz. Unutmayalım ki, su petrolden daha kıymetlidir. Bizim hedefimiz Türkiye'yi, dünyanın ilk 10 ekonomisi içine s****ktır" dedi.
Bakan Güler, konuşmasının ardından butona basarak inşaatın gerçekleştirileceği sahada dinamitleri patlattı. Bu arada, 2 yılda bitirilmesi planlanan HES inşaatıyla, Topçam Barajı'nda biriktirilecek olan suyun 7 bin 500 metrelik bir kuvvet tünelinden sonra Topçam HES'de düşürülerek, 60 MW kurulu güçle yılda 199 milyon kWh enerji üretilecek. Burada üretilen enerjinin de Darıca-1 regülatörüne düşürülerek enerji miktarı yılda 292 milyon Kwh daha arttırılacak üretilen toplam enerji miktarının yılda 491 kWh
olacak. Ordu bu projeden hem enerji hem de içme suyu sağlayabilecek.
|