Türkiye yeni bir soğuk havanın etkisi altına giriyor. Meteoroloji hafta sonundan itibaren ülkenin soğuk hava sisteminin etkisi altına gireceğini, sıcaklıkların 8-10 derece düşeceğini açıkladı.
Soğuk hava sisteminin 5 Kasım Pazar günü İç Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde etkili olması bekleniyor. Soğuk hava 6 kasımda ise Doğu Anadolu bölgesine çekilecek.
Yüksek kesimlerde kar ve karla karışık yağmur yağması bekleniyor.
Bu hafta Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de de fırtına bekleniyor. Meteoroloji, denizcileri dikkatli olmaları ve gerekli önlemleri almaları konusunda uyardı.
İSTANBUL VE ÇEVRESİ İÇİN METEOROLOJİK UYARI
İstanbul ve çevresinin yeni bir yağışlı havanın etkisi altına gireceği ve yağışların kentin özellikle kuzey ilçelerini etkileyeceğini bildirildi.
İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul ve çevresinin Balkanlar üzerinden gelecek yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisine gireceğini kaydetti. Yıldırım, yağışların yarın öğle saatlerine kadar başta özellikle İstanbul'un Sarıyer, Beykoz, Kağıthane ve Şişli gibi kuzey ilçeleri olmak üzerek il genelinde etkili olacağının tahmin edildiğini belirtti.
4 Kasım Cumartesi günü sıcaklıkların azalmasına paralel olarak Boğaz çevresi ve Anadolu yakasında yağışların aralıklı karla karışık yağmur ve yükseklerde kar
yağışına dönüşmesinin beklendiğine işaret eden Yıldırım, yağışların aynı gün akşam saatlerinden itibaren etkisini kaybedeceğini ifade etti.
Hava sıcaklığının yarından itibaren 8-10 derece azalarak mevsim normallerinin altına düşeceğini kaydeden Yıldırım, kar yağışının il genelinde "örtü" bırakmasının beklenmediğini belirtti.
En düşük ve en yüksek hava sıcaklıklarının yarın 3-8, Cumartesi günü 2-6 derece olmasının tahmin edildiğini ifade eden Yıldırım, hafta başından itibaren hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarına çıkmasının beklendiğini kaydetti.
Mustafa Yıldırım, geçen 2 gün içerisinde İstanbul'un kuzey ilçelerinde normallerin üzerinde kaydedilen yağış nedeniyle toprağın yeterince doymuş olmasından dolayı sel, taşkın ve su baskınlarıyla birlikte toprak kaymalarına karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları gerektiğini de hatırlattı.
Bu arada İstanbullular, geceye fırtınalı bir havada girdi. Bir süre süren şiddetli fırtına, yerini daha sonra yağmura bıraktı.
TEKİRDAĞ'DA KAR UYARISITekirdağ Meteoroloji Müdürlüğü, gece itibariyle kentin yüksek kesimlerinde kar, alçak kesimler ile merkezde yağmur beklendiğini bildirdi.
Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, yağışlarla birlikte kentte sıcaklık 8-10 derece düştü. Yetkililer, gece itibariyle Tekirdağ'ın yüksek kesimlerinde sıcaklığın sıfırın altına düşeceğini, gece kentin yüksek kesimlerinde kar, alçak kesimler ile merkezde yağmur beklendiğini kaydettiler.
Rüzgarın, 3 gün kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde eseceğini ifade eden yetkililer, yağışlar nedeniyle oluşabilecek olumsuz şartlara karşı vatandaşların tedbirli olmalarını istediler.
AKDENİZ'DE ETKİN SAĞANAK YAĞIŞ UYARISI
Doğu Akdeniz'in, bugünder itibaren etkili ve sürekli yağışın etkisi altına gireceği bildirildi.
Ceyhan Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 3-5 Kasım tarihleri arasında ülkenin batı bölgesinden gelen soğuk ve yağışlı hava kütlesinin, Doğu Akdeniz'de olduğu gibi Ceyhan'da da 3 gün süreyle etkili olacağı belirtildi.
Meteoroloji yetkilileri, vatandaşları sel, su baskını ve taşkın gibi olumsuz şartlara karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyardı.
EGE DENİZİ'NDE FIRTINA UYARISI
Ege Denizi'nde rüzgarın gece saatlerinde kuvvetlenerek fırtınaya dönüşmesinin beklendiği bildirildi.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Adnan Menderes Havalimanı Meteoroloji İstasyon Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, yarın Ege Denizi'nde fırtına beklentisine ilişkin meteorolojik uyarıda bulunuldu.
Açıklamada, Ege Denizi'nde halen güneyli yönlerden esmekte olan rüzgarın, gece saatlerinde kuvvetlenerek, kuzey ve kuzeybatı yönlerinden fırtınamsı rüzgarın (5 ila 7 bofor-35 ila 55 km/s), açıklarda fırtınaya (6 ila 8 bofor-45 ila 65 km/s) dönüşmesinin beklendiği kaydedildi.
Fırtınanın, yarın akşam saatlerinde Kuzey Ege'de cumartesi günü ise sabah saatlerinde Güney Ege'de etkisini kaybedeceği belirtildi.
Fırtına nedeniyle denizcilerin ve ilgililerin tedbirli ve dikkatli olmaları istendi.
GÜNEYDOĞU YAĞIŞLI HAVANIN ETKİSİNE GİRECEK
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sağanak yağışların hafifleyerek etkisini kaybedeceği, ancak bölgenin bugün yeni bir yağışlı havanın etkisine girmesinin beklendiği bildirildi.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Güneydoğu'da sel ve su baskınlarına yol açan etkili sağanak yağışların hafifleyerek etkisini kaybedeceği kaydedildi.
Bölgenin bugün öğle saatlerinden sonra yeni bir yağışlı havanın etkisine girmesinin beklendiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''4 Kasım Cumartesi ve 5 Kasım Pazar günü sağanak yağışların etkili ve sürekli olacağı, ayrıca son 5 gün içerisinde bölge genelinde, metre kareye ortalama 100 kilogram üzerinde yağış düşmesi ve buna bağlı olarak toprağın doymuş hale gelmesinden dolayı, tüm il ve ilçeler için sel ve su baskını riski bulunmaktadır.''
Açıklamada, hafta sonunda yaşanabilecek sel ve su baskınlarına karşı tedbirli olunması konusunda uyarıda bulunuldu.
DİYARBAKIR'DA ETKİLİ YAĞIŞ UYARISI
Diyarbakır Meteoroloji Meydan Müdürlüğü, bu akşam saatlerine doğru yağışın şiddetini artıracağı uyarısında bulundu.
Diyarbakır Meteoroloji Meydan Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, Diyarbakır merkez dahil olmak üzere, bölgedeki yağışlı sistemin bu akşam saatlerine doğru şiddetini artırmasının beklendi kaydedildi. Pazar gününe kadar yağışın devam etmesinin beklendiği, bu nedenle tüm yetkililer ve vatandaşların tedbir almaları gerektiği ifade edildi.
ZİRAİ DON UYARISI
Samsun Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, Türkiye'nin bu akşam saatlerinde yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisine gireceğini ve sıcaklıkların 8-10 santigrat derece azalmasının beklendiğini bildirerek, zirai don uyarısında bulundu.
Meteoroloji'den verilen bilgilere göre, 3-4 Kasım gecesi Marmara'nın kuzeybatısı ile güney iç kesimleri, Ege'nin kuzeyi ve doğusu, Akdeniz'in kuzeybatısı, İç Anadolu'nun orta ve doğu kesimleri, Karadeniz'in kuzeybatı iç kesimlerinde hafif, yüksek kesimlerde orta kuvvette don olayı bekleniyor.
4-5 Kasım gecesi Marmara'nın kuzeybatısı ile güney iç kesimleri, Ege'nin iç kesimleri, Akdeniz'in kuzeybatısı, İç Anadolu'nun orta ve doğu kesimleri, Karadeniz'in kıyısı hariç batı kesimleri ile Erzurum'da hafif, yüksek kesimlerde orta kuvvette, Ege'nin doğusu ve İç Anadolu'nun batısında orta kuvvette, yükseklerde ise kuvvetlice don bekleniyor.
5-6 Kasım gecesi ise Marmara'nın güneydoğusu, Ege'nin doğusu, Akdeniz'in kuzeydoğusu, İç Anadolu ve Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'da hafif, yüksek kesimlerde orta kuvvette don olayı bekleniyor.
Tarımsal faaliyetin sürdüğü bölgelerde hasat dönemindeki narenciye, zeytin, elma, armut, ayva üreticilerinin ve sera yetiştiricilerinin gerekli tedbirleri almaları istendi.
BAŞKALE BEYAZA BÜRÜNDÜ
Van'ın 2 bin 250 metre rakımlı Başkale İlçesi, bu yıl bölgede en yoğun kar yağışının yaşandığı ilk yerleşim birimi oldu. Karın lapa lapa yağdığı ilçede, hazırlıksız yakalanan halk şaşkınlığını gizleyemedi.
Bir süre yağmur olarak devam eden yağışların yerini kara bırakması üzerine ilçe merkezi tamamen beyaza büründü. Vatandaşlar, bu durumu kış mevsiminin çok şiddetli geçeceğine yoruyor. Ağaçların daha yapraklarını dökmediği, bazı çiçeklerin kurumadığı ilçede, beyazla yeşil ilginç görüntüler oluşturdu. Kar yağışı yüzünden yollar ve araçlar tamamen beyaza bürünürken, işyeri sahipleri de dükkanlarının önlerini temizlemeye çalıştı. İlçe halkı, her yıl bu mevsimde ancak yüksek kesimlere kar yağdığını anlatarak, erken gelen soğuk havaya pek hazırlıklı olmadıklarını belirtti.