Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Doðal gýdalar þifa veriyor

Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Yaþama Dair
Forum Adı: Saðlýk
Forum Tanımlaması: Saðlýklý yaþam ve Saðlýk hakkýnda bilgiler
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=1748
Tarih: 27-11-2024 Saat 10:01


Konu: Doðal gýdalar þifa veriyor
Mesajı Yazan: Hawk
Konu: Doðal gýdalar þifa veriyor
Mesaj Tarihi: 15-10-2006 Saat 18:20
 
 
Doðal gýdalar þifa veriyor  
Armutun nezleye, balýðýn koroner kalp rahatsýzlýðýna, üzümün kansýzlýða, kekiðin bronþit ve astýma iyi geldiði belirtiliyor.
 
Uzmanlar, nezle olanlara bol bol armut yemelerini tavsiye ediyor. Mideyi de kuvvetlendiren armut, hazmý kolaylaþtýrýyor ve çarpýntýyý önlüyor. Balýk, kan kolesterol düzeyinin dengelenmesinde önemli rolü olan w-3 asitlerini içermesi sebebiyle, özellikle koroner kalp rahatsýzlýðý bulunan kiþilerin kýrmýzý et yerine tercih etmesi gereken yiyeceklerin baþýnda geliyor. Ayrýca balýk, iyi bir E vitamini kaynaðý olmasý sebebiyle de cilt kanserinin önlenmesi ve yaþlýlýða baðlý hücrelerin az zarar görmesini saðlamasý, kýþ aylarýnda enfeksiyondan korunulmasý açýsýndan oldukça önemli rol oynuyor.
 
Demirin, vücuda enerji veren maddelerin baþýnda yer aldýðýný hatýrlatan uzmanlar, içinde demir bulunan besin maddelerinin baþlýcalarýný karaciðer, et, yumurta, ýspanak ve kayýsý olarak sýralýyor.
 
Karnabahar ve brokolinin, son yýllarda beslenme alýþkanlýðýnda önemli yer tutan sebzeler arasýnda yer almaya baþladýðýný ifade eden uzmanlar, bu sebzelerin iyi bir C vitamini ve kalsiyum kaynaðý olmasý sebebiyle önemlerinin birer kat arttýðýný bildiriyor. Posa içeriði yönünden zengin olan bu sebzelerin, baðýrsaklarýn tembelleþmesini engellediðini ve ileride oluþabilecek baðýrsak kanseri riskini azalttýðýný söyleyen uzmanlar, bu sebeple salata veya sebzeli yemek hazýrlarken brokoli ve karnabaharý da unutmamak gerektiðini vurguluyor.
 
Uzmanlar, günün yoðun temposundan dolayý kendisini yorgun ve bitkin hissedenlerin bol bol taze hurma yiyerek, eski enerjilerine ve güçlerine kavuþabileceðini belirtiyor. Stresli yoðun tempo sebebiyle uykusuzluktan þikayet edenlere ise akþam yemeðinde büyük bir tabak yeþil salata yemeleri öneriliyor. Çünkü salatanýn içindeki maddelerin rahatlatýcý ve besleyici özelliði bulunuyor.
 
Kansýzlýktan kurtulmak için bol bol üzüm yenmesi gerektiðini bildiren uzmanlar, üzümün ayrýca kalbi, mideyi ve barsaklarý kuvvetlendirici olduðunu kaydediyor. Taze üzüm suyunun, romatizma aðrýlarýný geçiren tabii ilaçlarýn baþýnda geldiði kaydediliyor. Her sabah çekirdekli veya çekirdeksiz kara üzümün suyunu çýkarýn ve bir bardak için. Eðer hergün bunu aksatmadan yaparsanýz, romatizma aðrýlarýnýn ne kadar iyi geldiðini göreceksiniz.
 
Uzmanlara göre, eczacýlýkta bazý ilaçlarýn yapýmýnda kullanýlan þifalý bitki kekik, anjin, bronþit ve astýmla ishale iyi geliyor. Bir çorba kaþýðý kekiði yarým kilo suda birkaç dakika kaynatmak, soðuttuktan sonra yemek aralarýnda veya yemekten sonra bir-iki bardak içmekte yarar var.
 
Kestanede C vitamini olduðunu ifade eden uzmanlar, ayrýca B vitamini ve yararlý madeni maddelerin yanýsýra protein ve þekerin de bulunduðunu bildiriyor. Uzmanlar, kestanenin diðer faydalarý olarak da sindirimi kolaylaþtýrmasýný ve kan yapmasýný gösteriyor.
 
Biberiyenin sinire iyi geldiðini vurgulayan uzmanlar, 30-40 biberiye yapraðýnýn 300 gr kaynar suya atýlarak yarým saat kadar bekletilmesini tavsiye ediyor. Uzmanlar, elde edilen sývýnýn hem zihni açtýðýný, hem sindirimi kolaylaþtýrdýðýný kaydediyor.
 
Sabah kahvaltýsýnýn vazgeçilmez içeceði olan siyah çayýn, yumurta, pekmez gibi demir yönünden zengin besinlerle beraber tüketildiði zaman, demirin vücutta kullanýlmasýný engellediðini ve sonucunda ise kansýzlýk þikayetinin daha da artmasýna sebep olduðunu vurgulayan uzmanlar, siyah çay yerine ýhlamur, nane, yeþil çay veya meyve aromalý çaylarýn tercih edilmesini tavsiye ediyor.
 
Yaþ, cinsiyet, kilo ne olursa olsun aþýrý tuz tüketiminin zararlý olduðunu ifade eden uzmanlar, "Yemeklerimize lezzet vermek için ekleyeceðimiz tuzun yerine, taze doðal otlar veya baharat kullanmaya özen göstermeliyiz. Özellikle kýrmýzýbiber, karabiber, karanfil, dereotu, nane, maydanoz ve sarýmsak gibi baharatlar, vücudumuza zararlý olabilecek mikroorganizmalarýn üremesini engeller" diyorlar.
 
Yumurtanýn, hem etin en büyük özelliði olan protein, hem de vitamin bakýmýndan çok zengin olduðunu kaydeden uzmanlar, zeytin yaðýnýn çið olarak kullanýlmak þartýyle, genç kalmaya yarayan besinler arasýnda bulunduðunu bildiriyor. Uzmanlar, zeytin yaðýnda E ve K vitaminleri olduðunu vurgulayarak, aç karnýna yarým kahve fincaný, limon sýkýlýp tuzlanarak içilirse, safra kesesini çalýþtýrdýðýný ve cildin kýrýþmasýný önlediðini kaydediyor.


-------------



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat