Linux Komutları 1
Nereden Yazdırıldığı: Bilginin Adresi
Kategori: Bilgisayar
Forum Adı: Pardus / Linux İşletim Sistemleri
Forum Tanımlaması: linux , Pardus işletim sistemi bilgi paylaşım alanı
URL: https://www.bilgineferi.com/forum/forum_posts.asp?TID=10470
Tarih: 21-11-2024 Saat 21:44
Konu: Linux Komutları 1
Mesajı Yazan: kral
Konu: Linux Komutları 1
Mesaj Tarihi: 09-01-2022 Saat 19:19
Linux’u duyan çoğu kişi Linux’un sadece programcılar tarafından kullanılan karmaşık bir işletim sistemi olduğunu düşünür. Linux komut kullanmayı gerektirdiği için bu işletim sistemini kullanmayı düşünen hemen hemen herkes ürperir! Ancak Linux komutları herkes için yararlıdır.
Linux nedir?
Linux, Linux çekirdeği bazlı açık kaynaklı Unix işletim sistemleri ailesidir. Buna Linux bazlı en popüler Ubuntu, Fedora, Mint, Debian vb. gibi sistemler de dahildir. Kesin olmak gerekirse, bu sistemlere dağıtım adı verilmektedir.
1991‘de piyasaya sürüldüğünden beri açık kaynaklı doğasından dolayı popülerliği artmaya devam etmiştir. Herkes Linux’u özgürce düzenleyebilir ve kendi adı altında yeniden dağıtabilir.
Bir Linux işletim sistemini kullanırken kabuk da kullanmanız gerekir. Kabuk, işletim sisteminin hizmetlerine erişim veren bir arayüzdür. Birçok Linux dağıtımı kullanıcılarına kullanım kolaylığı sağlamak için kabuğu olarak grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) kullanmaktadır.
Bununla beraber, bir komut satırı arayüzü (CLI) kullanmak daha fazla önerilir çünkü daha güçlü ve etkilidir. GUI üzerinden çok aşamalı işlemler gerektiren görevler CLI’a birkaç komut girerek saniyeler içinde yapılabilir.
Eğer Linux kullanmayı düşünüyorsanız temel Linux komutları ve kullanımları nelerdir bilmek fazlasıyla işinize yarayacaktır. Bu rehberimizde 35 adet temel Linux komutu öğreneceksiniz.
Linux Komutları
Komutların listesine geçmeden önce komut satırını açmalısınız. Eğer komut satırı arayüzü hakkında şüpheniz varsa bu CLI rehberine göz atın.
Kullandığınız dağıtıma göre adımlar farklı olsa da komut satırını genellikle Araçlar kısmında bulabilirsiniz.
İşte temel linux komutları ve kullanımları:
1. pwd komutu
pwd komutunu hangi dizinde (klasörde) olduğunuzu bulmak için kullanın. Sonuç olarak, komut size kesin ve tam bir konum verecektir. Konum genellikle bir bölme işaretiyle (/) başlar. İşte size tam bir konum örneği /home/kullaniciadi.
2. cd komutu Linux dosya sisteminde gezinmek için cd komutunu kullanın. Bulunduğunuz mevcut dizine bağlı olarak ya tam konum ya da dizinin adını gerektirir.
Diyelim ki /home/kullaniciadi/Documents dizinindesiniz ve Documents‘ın alt dizini olan Photos‘a gitmek istiyorsunuz. Bunu yapmak için tek yapmanız gereken cd Photos komutunu girmektir.
Bir başka örnek olaraksa diyelim ki tamamiyle yeni bir dizine /home/kullaniciadi/Movies geçmek istiyorsunuz. Bu durumda cd ve daha sonra da dizinin tam konumunu girmeniz gerekmektedir.
Eğer daha hızlı konum değiştirmek istiyorsanız bazı kısayollar mevcuttur:
cd .. (iki noktayla) bir üst dizine gitmek için cd direkt olarak ana klasöre gitmek için cd- (tireli) bir önceki dizine gitmek için
Ek olarak, Linux kabuğu büyük küçük harfe duyarlıdır. Bu yüzden dizinin adını olduğu gibi girmelisiniz.
3. ls komutu ls komutu bir dizinin içeriğini görmek için kullanılır. Varsayılan olarak, bu komut mevcut dizinin içeriğini görüntüleyecektir.
Eğer başka dizinlerin içeriğini görmek istiyorsanız ls ve dizinin konumunu girmelisiniz. Örneğin, Documents‘ın içeriğini görmek için ls /home/kullaniciadi/Documents komutunu girin.
ls komutu ile kullanabileceğiniz bazı varyasyonlar mevcuttur:
ls -R alt dizinlerdeki bütün dosyaları da listeleyecektir ls -a bütün gizli dosyaları gösterecektir ls -al izinler, boyut, sahip gibi detaylı bilgilerle dosyaları ve dizinleri listeleyecektir
4. cat komutu
cat Linux’da sıklıkla kullanılan komutlardan biridir. Standart çıktıdaki (sdout) bir dosyanın içeriğini görmek için kullanılır. Bu komutu çalıştırmak için önce cat, daha sonra da dosya adını ve uzantısını girin. Örneğin: cat dosya.txt
İşte cat komutunu kullanmanın diğer yolları:
cat > dosyaadi yeni bir dosya oluşturur cat dosyaadi1 dosyaadi2> dosyaadi3 iki dosyayı (1 ve 2) birleştir ve sonucu yeni bir dosyada (3) depolar bir dosyayı büyük veya küçük karakterli olarak değiştirmek için cat dosyadi | tr a-z A-Z >sonuc.txt
5. cp komutu
cp komutunu mevcut dizinden dosyaları kopyalamak için kullanın. Örneğin, cp ornek.jpg /home/kullaniciadi/Pictures komutu ornek.jpg dosyasının Pictures dizininde bir kopyasını oluşturur.
6. mv komutu Linux komutları listemizdeki sıradaki komut ise mv komutu. Bu komutun ana kullanımı dosyaları taşımaktır ancak dosyaları yeniden adlandırmak için de kullanılabilir.
Bu komutun kullanımı da cp komutuna oldukça benzerdir. Önce mv, daha sonra dosyanın adı ve hedef dizini girmelisiniz. Örneğin: mv dosya.txt /home/kullaniciadi/Documents.
Dosyaları yeniden adlandırmak için gereken söz dizimi ise mv eskiad.ext yeniad.ext
7. mkdir komutu mkdir komutunu yeni bir dizin oluşturmak için kullanın. Örneğin, mkdir Muzik, Muzik adlı yeni bir dizin oluşturacaktır.
Ekstra mkdir komutları da bulunmaktadır:
Başka bir dizin içinde yeni bir dizin oluşturmak için bu basit Linux komutunu kullanın mkdir Music/Yenidosya Mevcut iki dizin arasında yeni bir dizin oluşturmak için p seçeneğini kullanın. Örneğin mkdir -p Music/2020/Newfile yeni “2020” dosyasını oluşturacaktır.
8. rmdir komutu
Eğer bir dizin silmeniz gerekirse rmdir komutunu kullanın. Ancak, rmdir sadece boş dizinleri silmenize izin verir.
9. rm komutu rm komutu ise dizinleri içindekilerle birlikte silmek için kullanılır. Eğer sadece dizini silmek istiyorsanız, rmdir’e bir alternatif olarak rm -r kullanın.
Not: Bu komuta fazlasıyla dikkat edin ve hangi dizinde olduğunuzu kontrol edin. Bu her şeyi silecektir ve geri dönüşü yoktur.
10. touch komutu touch komutu komut satırı üzerinden yeni boş dosyalar oluşturmanızı izin verir. Örnek olarak Documents dizini altında Web adlı bir HTML dosyası oluşturmak için touch /home/kullaniciadi/Documents/Web.html girin.
11. locate komutu Bu komutu tıpkı Windows’daki search komutu gibi bir dosyanın konumunu bulmak için kullanabilirsiniz. Üstelik bu komutu onu büyük küçük harf duyarlılığını kaldıracak -i seçeneği ile bu komutla dosyanın adını hatırlamasanız bile arama yapabilirsiniz.
İki ya da ikiden fazla kelime içeren bir dosyayı aramak için yıldız işareti (*) kullanın. Örneğin, locate -i okul*not komutu “okul ve “not” kelimelerini içeren bütün dosyaları büyük veya küçük karakter farketmeksizin arayacaktır.
12. find komutu
locate komutuna benzer olarak find komutu da dosya aramak için kullanılır. Farkı ise komutu belirli bir dizinde dosyalar bulmak için kullanılmasıdır.
Bir örnek olarak /home/ -name notlar.txt komutu notlar.txt adlı bir dosyayı ana dizinde ve alt dizinlerinde aramak için kullanılır.
find komutunun diğer varyasyonlarıysa:
Mevcut dizindeki dosyaları bulmak için find . -name notlar.txt Dizin aramak için / -type d -name notlar. txt
13. grep komutu
Günlük kullanım için oldukça kullanışlı olan bir başka komutsa grep‘tir. grep komutu belirli bir dosyadaki metinde arama yapmak için kullanılır.
Örnek vermek gerekirse, grep mavi notdefteri.txt notdefteri dosyasında mavi kelimesini arayacaktır. Bu kelimeyi içeren kelimeler tam olarak gösterilecektir. 14. sudo komutu
“SuperUser Do” kısaltması olan bu komut yönetici veya kök izinlerini gerektiren görevleri yapmanıza izin verir. Ancak, bu komut günlük kullanım için önerilmez çünkü yanlış bir şey yaparsanız hata oluşması oldukça kolaydır.
15. df komutu
Linux komutları listemizde 15. sırada olan df komutunu sistemin disk alanı kullanımını yüzdesel ve KB(kilobayt) olarak öğrenmek için kullanabilirsiniz. Eğer raporu megabayt olarak görmek isterseniz df -m kullanın.
16. du komutu
Eğer bir dosyanın veya dizinin ne kadar alan kapladığını kontrol etmek istiyorsanız du (Disk Usage – Disk Kullanımı) komutunu kullanmalısınız. Ancak, disk kullanımı özeti normal boyut formatı yerine disk blok numalarını gösterecektir. Eğer özeti bayt, kilobayt ve megabayt formunda görmek istiyorsanız komut satırına -h seçeneğini ekleyin.
17. head komutu head komutu herhangi bir metin dosyasının ilk satırını görüntülemek içni kullanılır. Varsayılan olarak, ilk on satır gösterilecektir ancak bu rakamı istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Örneğin, eğer ilk beş satırın görüntülenmesini istiyorsanız head -n 5 dosyaadi.ext komutunu girin.
18. tail komutu Bu komut head komutuna benzer bir fonksiyona sahiptir. İlk satırları göstermek yerine tail komutu bir metin dosyasının son on satırını görüntüleyecektir.
19. diff komutu difference‘ın kısaltılmışı olan diff komutu iki dosyanın içeriğini satır satır karşılaştırır. Dosyaları analiz ettikten sonra uymayan satırları sonuç olarak verecektir. Programcılar bu komutu programda değişiklik yapmak için sıklıkla bütün kaynak kodunu yeniden yazmak yerine kullanır.
Bu komutun en basit formu diff dosya1.ext dosya2.ext‘dir.
20. tar komutu tar komutu birden fazla dosyayı bir tarball‘a arşivlemek için yaygın olarak kullanılır. tarball, zip formatına benzer bir formattır ancak sıkıştırmak tercihe bağlıdır.
Bu komut mevcut bir arşive yeni dosyalar eklemek, bir arşivin içeriğini listelemek, bir arşivden içerik çıkarmak vb. gibi türlü fonksiyonlara sahip olduğu için oldukça karmaşıktır. Diğer fonksiyonlar hakkında bazı pratik örneklere göz atarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
21. chmod komutu Linux komutları listemizdeki bir başka önemli komut ise chmod‘dur. chmod dosyaların ve dizinlerin okuma, yazma ve çalıştırma izinlerini değiştirmek için kullanılır. Bu komut biraz karmaşık olduğundan doğru şekilde kullanabilmek için bu rehberi (ing) okuyabilirsiniz.
22. chown komutu Linux’da bütün dosyaların belirli bir sahibi vardır. chown komutu bir dosyanın sahipliğini belirli bir kullanıcıya transfer etmek için kullanılır. Örneğin, chown linuxkullanicisi2 dosya.ext linuxkullanicisi2‘yi dosya.ext‘nin sahibi yapacaktır.
23. jobs komutu jobs komutu bütün işleri durumlarıyla birlikte görüntüleyecektir. Bir iş basitçe kabuk tarafından başlatılmış bir işlemdir.
24. kill komutu Eğer yanıt vermeyen bir program varsa kill komutunu kullanarak programı elle sonlandırabilirsiniz. Bu komut yanıt vermeyen uygulamaya belirli bir sinyal yollayacak ve uygulamaya kendini sonlandırması için talimat verecektir.
Toplamda kullanabileceğiniz kırkaltı sinyal bulunmaktadır ancak genellikle bu iki sinyal kullanılmaktadır:
SIGTERM (15) — bir programının çalışmayı durdurmasını ister ve durumunu kaydetmesi için ona biraz zaman verir. Eğer kill komutunu girerken sinyali belirlemezseniz bu sinyal kullanılacaktır. SIGKILL (9) — programları zorla hemen sonlandırır. Kaydedilmemiş durumu kaybetmiş olursunuz.
Sinyallari bilmenin dışında ayrıca sonlandırmak istediğiniz programın işlem kimlik numarasını (PID) bilmeniz gerekmektedir. Eğer PID’i bilmiyorsanız ps ux komutunu çalıştırın.
Hangi sinyali kullanacağınızdan ve programın PID’ini bildiğinizden emin olduktan sonra aşağıdaki söz dizimini girin:
kill [sinyal seçeneği] PID.
25. ping komutu ping komutunu bir sunucuya bağlantınızı kontrol etmek için kullanın. Örneğin, ping google.com komutunu girerek Google’a bağlanıp bağlanamadığınızı öğrenebilir ve yanıt süresini ölçebilirsiniz.
26. wget komutu Linux komutları oldukça kullanışlıdır. wget komutunun yardımıyla İnternet’ten dosya bile indirebilirsiniz. Bunu yapmak için wget ve daha sonra ise indirmek istediğiniz dosyanın bağlantısını girin.
27. uname komutu Kısaltılmışı Unix Name olan uname komutu Linux sisteminiz hakkında makine adı, işletim sistemi, çekirdek vb. gibi bilgileri verecektir.
28. top komutu Windows’daki Görev Yöneticisi’nin bir eşleniği olan top komutu çalışmakta olan programların listesini ve bu programların ne kadar CPU kullandığını gösterecektir. Sistem kaynakları kullanımını izlemek oldukça kullanışlıdır ve özellikle de fazla sistem kaynağı kullanan programları sonlandırabilmeniz için size yardımcı olacaktır.
29. history komutu Linux’u bir süre kullandıktan sonra her gün yüzlerce komut çalıştırdığınızı fark edeceksiniz. Eğer daha önce girdiğiniz komutları görmek istiyorsanız history komutunu çalıştırabilirsiniz.
30. man komutu Hangi komutun hangi işleve sahip olduğunu unuttunuz mu? Hiç merak etmeyin. Linux komutları listemizdeki son komut olan man komutunu kullanarak komutları Linux kabuğundan öğrenebilirsiniz. Örneğin, man tail komutunu girmek tail komutunun kullanım talimatını gösterecektir.
31. echo komutu Bu komut bir dosyaya veri taşımak için kullanılır. Örneğin “Merhaba, benim adım Gökhan” yazısını isim.txt adlı dosyaya eklemek için kullanacağınız komut echo Merhaba, benim adım Gökhan >> isim.txt olacaktır.
32. zip, unzip komutu Dosyalarını bir zip dosyasına sıkıştırmak için zip komutunu, sıkıştırılmış dosyaları bir zip arşivinden çıkarmak içinse unzip komutunu kullanın.
33. hostname komutu Eğer host’un veya ağın adını bilmek istiyorsanız hostname komutunu girin. Bu komutun sonuna -I eklemek ağınızın IP adresini görüntüleyecektir.
34. useradd, userdel komutu Linux çok kullanıcılı bir sistem olduğundan aynı anda birden fazla kişi aynı sistemle aynı anda etkileşime geçebilir. useradd komutu yeni bir kullanıcı eklemek için kullanılırken passwd komutu bir kullanıcı hesabına şifre eklemek için kullanılır. Gökhan adlı yeni bir kullanıcı kişi eklemek için useradd Gökhan komutunu ve bu kullanıcıya şifre eklemek için passwd 123456789 komutunu girin.
Bir kullanıcıyı silmek yeni bir kullanıcı eklemeye oldukça benzerdir. Kullanıcının hesabını silmek için userdel KullaniciAdi söz dizimini girmeniz yeterli olacaktır. İlave Öneriler ve İpuçları
Eğer terminal çok fazla geçmiş komutlarla dolduysa clear komutunu girerek terminali temizleyin.
Yazdığınızı otomatik olarak tamamlamak için TAB tuşuna basın. Örneğin, eğer Documents yazmak istiyorsanız komutu yazmaya başlayın (cd Docu ile başlayın ve daha sonra ise TAB tuşuna basın) ve terminal gerisini dolduracak ve cd Documents olarak size gösterecektir.
Ctrl+C ve Ctrl+Z ise şu anda çalışan herhangi bir komutu durdurmak için kullanılır. Ctrl+C komutu durduracak ve sonlandıracaktır, Ctrl+Z ise komutu sadece durduracaktır.
Eğer terminali Ctrl+S tuşlarına basarak terminali dondurursanız Ctrl+Q tuşlarına basarak bunu geri alabilirsiniz.
Ctrl+A tuşlarıysa sizi satırın başına alırken Ctrl+E ise sizi sona götürür.
Tek bir komutta birden fazla komutu çalıştırabilirsiniz. Bunun için “;” kullanarak onları ayırın. Örneğin Komut1; Komut2; Komut3. Veya && kullanarak ikinci veya üçüncü komutun sadece bir önceki komut başarılı olursa çalışmasını sağlarsınız. Sonuç
Linux komutları kullanıcıların görevleri kolay ve verimli biçimde çalıştırmalarına yardımcı olur. Bazı basit Linux komutları hatırlaması zor olabilir ancak sıkı çalışmayla hiçbir şey imkansız değildir.
------------- “Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: kral
Mesaj Tarihi: 09-01-2022 Saat 19:34
Temel Linux komutları
Komut satırı kısayol tuşları
Bash, zsh, sh vb. GNU işletim sistemi için bir kabuk ya da başka bir
deyişle komut dili yorumlayıcılarıdır. Aşağıdaki kısayol tuşlarının
bazıları komut dili yorumlayıcılarında farklılık gösterebilir.
Kısayol tuşlarından çalışmayan olursa şu yöntemi deneyebilirsiniz:
Terminal alanı sağ tık -> Tercihler -> Kısayol atamaları(tam ismi
aklıma gelmiyor.) olan kısmı seçerseniz, çalışmayan kısayol tuşunuzla
çakışan var mı diye bakabilirsiniz. Başka sebebi de olabilir.
Ctrl + Alt + F1
|
Bir sonraki terminale geçmektedir. Birçok Linux dağıtımı açılışla
birlikte altı standart terminal açar. Bunlar tamamen birbirinden
bağımsızdırlar ve eş zamanlı çalışırlar. Yani birinde bir işlem
yapılmaya devam ederken bir diğerine geçip başka bir işleme
başlayabilirsiniz.
|
Ctrl + Alt + T veya Super + T(Super klavyelerde pencere şeklindeki tuştur.)
|
Terminal ekranını açar.
|
Ctrl + Shift + W
|
Terminal sekmesini kapatır..
|
Ctrl + A
|
İmlecin bulunduğu komut satırında, imleç en başa gider. Yazılar silinmez.
|
Ctrl + E
|
İmlecin bulunduğu komut satırında, imleç en sona gider. Yazılar silinmez. İngilizce'de end son demek.
|
Alt + F
|
İmlecin bulunduğu kelimenin sonuna gider. İngilizce'de forward ileri demek.
|
Alt + B
|
İmlecin bulunduğu kelimenin başına gider. İngilizce'de backward geri demek.
|
Ctrl + F
|
İmlecin bulunduğu karakterin önündeki karaktere gider.
|
Ctrl + B
|
İmlecin bulunduğu karakterin arkasındaki karaktere gider.
|
Ctrl + U
|
İmlecin bulunduğu yerden satırın başına kadar ki kısmı keser(panoya
ekler.) Daha sonra terminalin yapıştır tuşu Ctrl + Y ile terminalde
yapıştırabilirsiniz.
|
Ctrl + Y
|
Terminalde son kestiğimizi imlecin bulunduğu yere yapıştırır.
|
Ctrl + W
|
İmlecin bulunduğu kelimenin öncesini siler, bulunduğu kelime dışındaki diğer kelimeleri silmez.
|
Ctrl + K
|
İmlecin bulunduğu yerden satırın sonuna kadar ki kısmı keser(panoya ekler.)
|
Alt + T
|
Bu kısayol tuşu, imleç boşluktaysa kendisinden önceki iki kelimeyi
ya da imleç kelimenin üzerindeyse üzerinde bulunduğu kelimeyi ve önceki
kelimeyi yer değiştirir.
|
Alt + L
|
İmleçten sonraki bütün harfleri küçük harf(lowercase) yapar.
|
Alt + U
|
İmleçten sonraki bütün harfleri büyük harf(uppercase) yapar.
|
Alt + C
|
İmlecin üzerinde bulunduğu harfi büyük yapar ve imleç kelimenin sonuna gider.
|
Alt + D
|
İmlecin üzerinde bulunduğu harf ile beraber kelimenin sonuna kadar keser.
|
Alt + .
|
Önceki komuttaki son kelimeyi yazdırır.
|
Ctrl + T
|
İmleçten önceki iki karakteri yer değiştirir.
|
Ctrl + R
|
Önceden kullandığınız komutları aratır.
|
Ctrl + G
|
Ctrl + R'deyken bulduğunuz komuta girmeden direk çıkar.
|
Ctrl + J
|
Ctrl + R'deyken bulduğunuz komutu çalıştırmadan kopyalamanızı sağlar. Değişiklik yapabilirsiniz.
|
Alt + R
|
Ctrl + R'deyken bulduğunuz komutu değiştirdiysek, değişiklikten
önceki haline geri getirir. Bir daha bu kısayolu kullanırsak yaptığımız
değişikliğe döner.
|
Ctrl + P
|
Geçmişte kullanılan komutları geriye doğru komut satırına getirir. Yukarı tuşu ile aynı işlevi görür.
|
Ctrl + N
|
Komut geçmişinde ileri doğru gitmemizi sağlar. Aşağı tuşu ile aynı işlevi görür.
|
Ctrl + L
|
Ekranı temizler. Clear komutu ile aynı işlev.
|
Ctrl + Alt + F7
|
Daha önceden açmış olduğunuz sonra CTRL + Alt + F1 ile çıktığınız X
oturumuna geri döner. Burada önemli nokta bunun altı konsollu bir
sistemde geçerli olmasıdır. Eğer sisteminizde dört konsol varsa büyük
ihtimalle bu işin tuşu F7 değil F5 olacaktır.
|
Ctrl + Alt + Fn (n=7-12)
|
n numaralı X terminaline geçer. Birden fazla X kullanmak mümkün olduğu için bunlar arasında geçiş yapabilirsiniz.
|
Tab (sekme)
|
Yazmakta olduğunuz komutu tamamlar (text terminalde). Mesela README
dosyasını okutmak için more RE yazıp TAB'a basarsanız o anda
bulunduğunu dizindeki RE ile başlayan dosyaların listesini görürsünüz,
eğer tek dosya varsa satır tamamlanır. Aynı şey komut isimleri için de
geçerlidir, bas yazıp taba bastığınızda hemen basename diye komutun
tamamlandığını görürsünüz <Yukarı-aşağı ok> Daha önceden girilmiş
komutlar arasında gidip gelmenizi sağlar.
|
Tab Tab
|
Tab'la eşleştirme olmadığında bir daha tıklarsanız olası komutları gösterir.
|
Shift + PgUp
|
Terminal çıktısında ileri geri hareket etmenizi sağlar (ekrandan çıkmış olan yazıları görmek vs.)
|
Ctrl + Alt + (+)
|
(X de) Bir sonraki ekran çözünürlüğüne geçmenizi sağlar. Tanımlı
modlar /etc/X11/XF86Config dosyasında durmaktadır. En büyük ekran modu
Virtual Screen boyutunu tanımlar.
|
Ctrl + Alt + BkSpc
|
(X de) Her şeyi iptal edip X'den çıkmanızı sağlar.
|
Ctrl + Alt + Del
|
Sistemi kapatıp reboot (baştan başlatmak) etmek anlamına gelir.
Konsoldaki shutdown (kapat) komutu gibi davranır. Reset (Sıfırlama)
tuşuna basmayıp bunu tercih etmeniz gerekir.
|
Ctrl + C
|
Mevcut komutu durdur. Genelde konsoldaki basit komutlar için kullanılır.
|
Ctrl + D
|
Eğer sizden girdi kabul eden bir konsol komutundaysanız dosya sonu
(EOF) yollar, promptaysanız logout olursunuz. O yüzden iki defa
basmayın.(Geçerli kabuk oturumundan çıkar.)
|
Ctrl + S
|
Uzun çıktı içeren komutların çıktı vermesini durdurur. Komut çalışmaya devam eder.
|
Ctrl + Q
|
Ctrl + S'den sonra kullanılırsa komutun çıktı vermesini sağlar.
|
Ctrl + Z
|
Çalışmakta olan komutu duraklatır. Duraklatılan komut bg ile arka
planda çalışır. fg ile ön planda çalışır. jobs ile duraklatılan
programlar görünür.
|
Farenin orta tuşu
|
Genelde bir başka pencerede seçilmiş bir yazıyı paste etmeye
(yapıştırmaya) yarar. Burada dikkat edilecek nokta Linux altında (KDE ve
bazı özel programların istisnası ile) kopyala+yapıştır işleminin
Windows'tan farklı olmasıdır. Bir yazıyı seçerseniz, o seçili olduğu
sürece yapıştırılabilir olur (bir kez paste edildikten sonra zaten
bufferda kalır) yani bir kopyalama emri vermeniz gerekmez, seçip
yapıştıracağınız yere gidip orta tuşa basmanız yeter. Konsolda
kullanılabilmesi için gpm çalışıyor olması gerekir
|
Shift + Insert
|
Yapıştırma işlemini klavyeden yapar.
|
Temel Linux komutları
Bilgi edinme komutları
KOMUT (KOMUT SATIRINDA YAZILIŞI) |
AÇIKLAMA
|
pwd |
Bulunduğunuz dizinin ismini verir.
|
hostname |
Makinanın konak ismini verir.
|
whoami |
Sisteme giriş yaparken yazdığınız kullanıcı isminizi verir.
|
id [kullanıcı_ismi] |
Kullanıcının kullanıcı kimliği, birincil grup kimliği ve üyesi olduğu grupları gösterir.
|
date |
Sistem tarihi göstermek ya da değiştirmek için kullanılır.Tarihin
yerele özgü gösterimle basılmasını isterseniz date +%c yazın. Örneğin
"tr_TR" yereli için sadece date komutu Prş Eki 23 21:31:06 EEST 2003
basarken date +%c komutu Prş 23 Eki 2003 21:31:19 EEST basar.date
102321322003 komutu sistem tarihini Prş Eki 23 21:32:00EEST 2003
yapar.Donanım saatini değiştirmek için setclock komutunu kullanmanız
gerekir.
|
time |
Belli bir komutun işlemini bitirmesinin ne kadar süre tuttuğunu
gösterir. Örneğin, bir dizinin listelenme süresini time ls ile
öğrenebilirsiniz.
|
who |
O an sistemde bulunan kullanıcıların kullanıcı isimlerini, hangi
uçbirimlerde çalıştıklarını ve sisteme giriş tarih ve saatlerini
gösterir.
|
finger [kullanıcı_ismi] |
Belli bir kullanıcı hakkındaki bilgi verir.
|
last |
Sisteme en son giriş yapmış kullanıcıların bugünden geriye doğru listesi.
|
more |
more sayesinde sayfa sayfa okuyabilirsiniz.
|
uptime |
Makinanın ne kadar süredir açık olduğu bilgisini verir.
|
tty
|
Bu komutu yazdığınız terminalin ismini bildirir.
|
ps |
Kullanıcının kullandığı uçbirimde çalıştırmakta olduğu komutların ve süreçlerin listesi.
|
more |
Sistemin açılışından beri çalışmakta olan bütün süreçlerin listesi.
|
top |
Temel sistem durumu, çalışmakta olan süreçler ne kadar bellek/işlemci kullandıkları vs.
|
uname -a |
Sistem hakkında çekirdek sürümünü, işlemci türü gibi bilgiler.
|
free |
Bellek kullanımını gösterir.
|
df -h |
Bağlı sabit disk bölümlerinin doluluk oranlarını gösterir.
|
du -sk [dizin] |
Belirtilen dizin in (belirtilmezse bulunduğunuz dizinin) içeriğinin diskte kapladığı alanın kB cinsinden boyutunu verir.
|
cat /proc/interrupts |
Çekirdek tarafından tanımlanmış sistem kesmelerinin listesi.
|
cat /proc/version |
Linux çekirdeğinin sürüm bilgileri.
|
cat /proc/filesystems |
Çekirdekte tanımlı kullanılabilecek dosya sistemlerinin listesi.
|
cat /etc/printcap |
Yazıcıların düzeni.
|
lsmod |
Yüklü çekirdek modüllerinin listesi.
|
set, declare, export |
Üçü de kabukta tanımlı ortam değişkenlerinin listesini verir. Tümünü (miras alınanlar dahil) sadece declare verir.
|
echo |
$PATH - PATH ortam değişkeninin değerini gösterir. PATH, kullanıcı
tarafından çalıştırılabilecek yazılımların aranacakları yerleri kabuğa
bildirmek için kullanılır.
|
more |
Sistem açılışından itibaren çekirdek tarafından üretilen iletiler.
Bu iletiler /proc/kmsg dosyasında bulunur ve dmesg komutu sadece
tampondaki son iletileri gösterir.
|
Genel amaçlı komutlar
- help Kabuk komutlarının listesini gösterir. Bu komutların herbiri için help komut_ismi komutu ile yardım alabilirsiniz.
- 'komut_ismi --help Söz konusu komut ile ilgili yardım iletisi basar (varsa).
- man başlık Sistemdeki kılavuz (man) dosyaları. Bir komut hakkında olabildiği gibi bir dosya ya da bir işlev hakkında da olabilir.
- apropos başlık söz konusu başlıkla ilgisi olan komutların listesi.
- ls O an bulunulan dizinin içeriğini listeler.
- ls -al | more O an bulunulan dizindeki bütün dosyaları
gösterir (. ile başlayan gizli dosyaları da) Komut burada more komutuna
yönlendirilmiştir, bu sayede çıktının bir ekrandanfazla olması
durumunda bir ekranlık çıktıdan sonra devamını göstermek için bir tuşa
basmanız gerekir.
- cd dizin dizin dizinine geçilir; dizin verilmezse ev dizinine geçilir.
- cp kaynak hedef Bir yerdeki dosya ya da dizinleri başka bir
yere kopyalamak içindir. Unix'lerde genelde bu tür komutlarda her zaman
kaynak önce hedef sonra yazılır.
- mcopy kaynak hedef DOS'tan Unix'e ya da tersine (disketi
bağlamanız şart değil) bir dosyayı başka bir yere kopyalar.Aynı mantıkta
çalışan mdir,mcd,mren,mmove,mdel,mmd,mrd,mformat gibi komutlar da
vardır.
- ln hedef [isim] Sözkonusu hedef e sabit bağ oluşturur.
Sözkonusu dosyalar iki yerde de var gibi gözükür, herhangibir değişiklik
diğerini de etkiler,biri silindiğinde diğeri kalır. Sabit bağların
kısıtlamaları, bağ dosyası ile asıl dosyanın aynı dosya sistemi içinde
olması gerekliliği ve
- dizinlerle özel dosyalara sabit bağ verilememesidir.
- ln -s hedef [isim] hedef 'e bir sembolik bağ dosyası (isim verilmezse hedef ile aynı isimde) oluşturur.
- Sembolik bağda hedef 'in nerede bulunacağının bilgisi vardır.
Sembolik bağlar dizinler için de kullanılabilir. Tek sorunu hedef
silindiğinde bağ bozulmuş olur.
- rm dosya ... Verilen dosya ları siler. Sileceğiniz dosyanın sahibi olmanız gerekir.
- mkdir]] dizin dizin dizinini oluşturur.
- rmdir]] dizin ... Belirtilen dizin 'ler boşsa silinir.
- rm -r dosya ... Dosya ve dizinleri ve dizinlerin içindeki
dizinleri ardarda siler. Root olarak kullanırken dikkat edin, çünkü
herşeyi silebilirsiniz!.
- exit ... Konsoldan çıkar. Eğer terminalde ilk açtığınız kullanıcıda değilseniz, ilk açtığınız kullanıcıya geçiş yapar.
- cat dosya | more Bir dosyayı sayfa sayfa görüntülemek için kullanılır.
- less dosya Önceki komuta eşdeğerdir, biraz daha fazla özellikleri vardır
- vim]] dosya Bir metin dosyasını düzenlemek için kullanılır.
Aynı türden nano, joe, mcedit gibi metin düzenleyicileri de
kullanabilirsiniz, ancak vim ile UTF-8 kodlu metinleri de
düzenleyebilirsiniz. Diğerleri bunu yapamaz.
- find]] / -name "dosya" dosya adlı dosyayı en üst dizinden
itibaren aramaya başlar. Dosya ismi,ve  gibi arama karakterleri
de içerebilir. Örneğin benim sistemimde "fazlames" dizgesi ile
fazlamesai.net.txt ve fazlamesai.org.txt dosyaları bulunuyor.
- locate]] dosyaismi http://%20find" rel="nofollow - Dosya sıkıştırma ve açma komutları
- gzip -9 dosya Belirtilen dosya yı en iyi şekilde sıkıştırır ve dosya.gz haline getirir.
- bzip2 dosya Belirtilen dosya yı en iyi şekilde sıkıştırır ve dosya.bz2 haline getirir. Çoğunlukla gzip'den daha iyi sıkıştırır.
- gunzip dosya.gz gzip ile sıkıştırılmış dosya.gz dosyasını dosya olarak açar.
- bunzip2 dosya.bz2 bzip2 ile sıkıştırılmış dosya.bz2 dosyasını dosya olarak açar.
- tar -xvf arsiv.tar İsmi arsiv.tar gibi belirtilen (sıkıştırılmamış) arşiv dosyasını bulunulan dizine açar.
- tar -zxvf arsiv.tar.gz İsmi arsiv.tar.gz gibi belirtilen sıkıştırılmış arşiv dosyasını bulunulan dizine açar. Dosya uzantısı .tar.gz
- olan dosyalardan başka .tgz olan dosyaları da açar.
- tar -zxvf arsiv.tar.gz -C dizin Sıkıştırılmış arşiv dosyasını belirtilen dizine açar.
- tar -jxvf arsiv.tar.bz2 -C dizin Bzip2 ile sıkıştırılmış arşiv dosyasını belirtilen dizin e açar. (Eski sürümlerde -Ixvf kullanılırdı.)
- tar -zcvf arsiv.tar.gz dizin1 dizin2 ... dosya1 dosya2 ...
Belirtilen dizin ve/veya dosya ları arsiv.tar dosyası haline getirir ve
ardından gzip ile sıkıştırıp arsiv.tar.gz haline getirir.
- unzip arsiv.zip -d dizin arsiv.zip zip arşivini belirtilen dizin e açar.
- unarj e arsiv.arj arsiv.arj arj arşivini açar.
- uudecode -o hedef kaynak uuencode ile kodlanmış (genelde eposta ekleri) dosyayı açar.
------------- “Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.
|
Mesajı Yazan: kral
Mesaj Tarihi: 09-01-2022 Saat 19:38
|