Polisten ümidini kesip laptopunu çalan hırsızı ilanla arayanlara iyi haberimiz var. Çalınan bütün elektronik eşyaların seri numaraları yakında polisin sitesinde yayınlanacak. Hırsızlar bilgisayar, kamera, fotoğraf makinesı, plazma televizyon çalarken iki kere düşünecek.
Evinden, arabasından bilgisayar, fotoğraf makinesi, kamera gibi elektronik eşyası çalınan çoğu kimse ‘nasıl olsa bulamazlar’ diye artık polise gitmiyor. Hırsızını ilanla arayanların sayısı her geçen gün çoğalıyor. Gazetelerde “Sevgili hırsız!” diye başlayıp, “Arabamdan çaldığınız laptop bilgisayarımın içindeki bilgileri gönderirseniz sizi ödüllendireceğim!” şeklinde devam eden ilanlara sık sık rastlamak mümkün. Hırsızınızın yolu Bursa’ya düşmediği sürece çaldırdığınız laptopunuza kavuşmanız mümkün görünmüyor. Çünkü Bursa polisi hırsızı yakalamakla kalmıyor, çalındıktan sonra formatlanan bilgileri geri çağırarak kişisel bilgilerden bilgisayarın gerçek sahibine ulaşıyor.
İstanbul’da bir evden çalındıktan sonra Bursa’da ele geçirilen bir laptop bilgisayar, polise başvurmadığı halde gerçek sahibi bulunarak iade edildi. Çalıntı laptop, Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü’ne getirildiğinde formatlanmış haldeydi. Kaybolan bilgileri yeniden çağıran bilgi işlem polislerinin karşısına yüzlerce fotoğraftan oluşan bir aile albümü geldi. Yazılı bilgiye rastlamayan polisler, fotoğrafları tek tek incelerken bir kareye takıldılar. Bu fotoğrafta küçük bir afacan gülümsüyor, arkasında ise bir araba gözüküyordu. Fotoğrafı büyütüp aracın plakasını tespit eden polisler, ruhsat bilgilerinden laptop bilgisayarın gerçek sahibine ulaştılar. Denizli’de laptop bilgisayarını çaldıran bir üniversite öğrencisine ise bilgisayarın hafızasında kalan bir e-mail adresinden yola çıkılarak ulaşıldı. Laptoplar sahiplerine, hırsızlar cezaevine gönderildi.
Bursa Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Şubesi, Türkiye’de bir türlü önlenemeyen elektronik eşya hırsızlığını sona erdirecek bir proje hazırladı. Pilot uygulaması Bursa’da yapılacak projenin başarıya ulaşması için Türkiye genelinde uygulanması gerekiyor. Çünkü elektronik eşyalar çalındıktan sonra başka illerde satışa sunuluyor. Bu yüzden Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulacak basit bir program ile çalıntı elektronik eşya bilgilerine tüm il emniyet müdürlüklerinin erişiminin sağlanması gerekiyor. Projenin uygulama safhasında; polis merkezlerine gelen tüm elektronik eşya hırsızlıklarına yönelik bir form oluşturulup, olaya yönelik bilgiler ile beraber cihazın tanımlanmasını sağlayan marka, model, seri numarası gibi bilgilerin forma girilmesi sağlanacak. İl Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Bürosu’na gelmesi sağlanacak formların ilgili personel tarafından Asayiş Daire Başkanlığı sayfasında yayınlanması ile ulusal veri tabanı oluşturulacak. Asayiş Daire Başkanlığı’nın çalıntı elektronik eşya bilgilerini web sayfasından yayınlayarak hem teknik servislerin hem de vatandaşın sorgulamasına açılması planlanıyor.
Proje sayesinde; emniyet şüpheli işyerlerine operasyon yaptığında çalıntı eşya olup olmadığı hemen anlaşılacak, çalıntı olduğu tespit edilen elektronik eşyaların gerçek sahiplerinin irtibat bilgilerine anında ulaşılabilecek. Emniyet müdürlüklerinde sistematik olarak çalıntı elektronik eşya bilgileri tutulmadığından çalıntı mallar bulunsa da sahiplerine ulaşılamıyor. Asayiş Daire Başkanlığı’nın web sayfasından çalıntı elektronik eşyaların yayınlanması sağlandığı takdirde teknik servislere gelen çalıntı malları tespit etme imkanı doğacak ve en yakın emniyet birimini bilgilendirerek suçluların yakalanması sağlanacak. İkinci el elektronik eşya satın almak isteyen vatandaşlar yine Asayiş Daire Başkanlığı’nın web sayfasından çalıntı mal olup olmadığını öğrenme fırsatı yakalayacaklar, çalıntı olduğunu tespit ettiklerinde en yakın emniyet birimini bilgilendirecekler. Çalıntı Elektronik Eşya Projesi sayesinde cep telefonları gibi bilgisayar, dizüstü bilgisayarlar, fotoğraf makineleri, kameralar, TV-VCD-DVD-LCD-Plazma TV ve oto teypleri kontrol altına alınabilecek. y.durukan@zaman.com.tr
Serdar Urçar (HP Türkiye Kişisel Sistemler Grubu Ülke Müdürü): Polisle işbirliği yaparız
Önemli bir konuya parmak basıyorsunuz. Bugün dizüstü bilgisayarlar yaşamımızın önemli bir parçası. İçinde iş ve kişisel yaşamımıza ait hayati bilgiler var. Bir bilgisayarı kaybetmek bir uzmanı kaybetmek gibidir. Bir süre sonra yeni nesil bilgisayarlar geliyor, bunların içinde sim kartı yuvası olacak. Herhangi bir yerden internete bağlanılabilecek. O özelliğe sahip olan cihazlar zaten üzerinde bir sim kartı olduğundan, GSM operatörüne bağlı olduğundan çalıntı cep telefonları gibi takip edilebilir. Ama çok pratik, çok kolay uygulanabilir şeyler değil bunlar. Çalıntı Elektronik Eşya Projesi kapsamındaki ulusal veri tabanı hayata geçerse kesinlikle caydırıcı olur. Biz de emniyet güçleriyle işbirliği yaparız.
Murat Aydoğan (Işık Sigorta
Pazarlama Koordinatörü): Sigorta
oranları artar
Taşınabilirlerin sigortalanmamasının sebebi tamamen çok yüksek risktir. Maalesef suiistimale de çok açık. Sigorta şirketleri VIP müşterilerine veya aynı anda farklı ürünleri, poliçeleri olan müşterilerine bu kolaylığı sağlayabiliyor. Emniyetin böyle bir data oluşturulması elbette çok güzel olur. Bir eşya çalındıktan sonra bulunduğunda bu data mutlaka kullanılacaktır. Son zamanlarda hırsızlar laptop, LCD televizyona yöneldi. Biz bu gibi ürünlerden çok ciddi hasar görüyoruz. Elektronik eşyalar kayıt altına alınınca sigorta oranı mutlaka artacaktır. Sigorta şirketinin zararı da çok minimize olur. |