Olağanüstü güvenlik önlemleri almamak için bir internet kafe'de ki bilgisayardan, anlık mesajlaşma yazılımıyla söyleştiğimiz Türk Bilgisayar korsanı U.T, Botnet robotları ve internet güvenliğiyle ilgili görüşleriniprogramlar.com editörleriyle paylaştı. Son derece sakin geçen konuşmada her şeyi geride bıraktığını anlatan ve kullanıcıları bilgisayarlarını güvenli hale getirmeleri için pek çok tavsiyede bulunan U.T, tedbir elden bırakmamış olacak ki, sohbeti bitimiyle beraber, kendini resetleyen bilgisayar fdisk işlemiyle başlayarak konuşma kayıtlarımızla beraber başka alemlere doğru yelken açtı.
U.T Botnet'ler konusunda, "Bir botnet'in nerede olduğunu bilemezsiniz. Çoğu zaman güvenlikçiler botnet'in bir parçasına ulaştıklarında botnet'in tamamını ele geçirdiklerini sanıyorlar, fakat biz onlardan her zaman bir adım daha öndeyiz. Öyle ki belki sizin bilgisayarınız bile botnet'in bir parçasıdır. Bunu bilemezsiniz. Artık botnet'ler öğreniyor, saklanıyor, çoğalıyorlar. Yani giderek daha zeki varlıklar haline geliyorlar." diyerek Botnet'lerin ileride çok daha tehlikeli olma ihtimalleri olduğunu vurguladı. Ünlü Türk Bilgisayar korsanı U.T, bilgisayarlarını güvenli hale getirmeleri için kullanıcılara şu tavsiyelerde bulundu, "Yapabileceğiniz tek şey antivirüs yazılımlarınızı sürekli güncellemek, güvenmediğiniz, kökenini bilmediğiniz programları yüklememek, size 'evet-hayır' soruları çıkaran sitelerden uzak durmak ama aslında internet'ten uzak durmak. Bu mümkün olmadığı için de güvenlik konusunda biraz paranoyak olmalısınız."
Kurumsal alanda her gün U.T gibi onlarca azılı bilgisayar korsanıyla karşılaşan bilgi teknolojileri uzmanı B.A ise, Botnet'lerin evrim geçirmiş bir çeşit virüs ağı olduğunu söyleyerek, "Kişisel bilgisayarları güvenli hale getirmek için öncelikle kullanılan işletim sisteminin lisanslı ve güvenlik güncelleştirmelerinin açık olduğundan emin olmalıyız. Bunun yanında iyi bir antivirüs yazılımı kullanmalı ve güncelleme aralığını mümkün olan en kısa süreye çekmek faydalı olacaktır. Lakin bu durumda bile %100 güvenlikten bahsedemeyiz. Bu tedbirlere ilave olarak, tanımadığımız kişilerden gelen e-postaları açmayarak ve şüpheli web sitelerinden uzak durarak oldukça güvenli bir bilgisayara sahip olunabilir" diyerek kullanıcıların bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bu noktada programlar.com olarak kurumsal kullanıcıları bir yana bırakıp, ev kullanıcılarına soruyoruz; "Binlerce Türk Lirası harcadığınız bilgisayarlarınıza lisanlı bir işletim sistemini ve güvenlik yazılımını neden çok görüyorsunuz? Kişisel bilgileriniz çalınıp sahte kimlik belgeleri yapılabilir, adınız internet dolandırıcılıklarına karışabilir ve dahası tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz.
Saygılar.