![]() |
Unix Nedir ? |
Yanıt Yaz ![]() |
Yazar | |
megabros ![]() Security Professional ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 08-06-2009 Konum: Turkey Status: Aktif Değil Points: 752 |
![]() Yanıt Yaz
Alıntı megabros
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
![]() ![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 18-04-2010 Saat 11:23 |
UNIX işletim sistemi bir ağ işletim sistemidir. Birden çok bilgisayar aynı anda bu işletim sistemini kaynaklarını paylaşmak için kullanabilir. UNIX işletim sistemi kullanan herkesin özel bir kullanıcı adı Username yada Login vardır. Kullanıcı adı account olarak da anılır. Çok sayıda kişi de bir grup adı olarak bir kullanıcı adını kullanabilir. Kullanıcılardan biri Süper-Kullanıcı, Süper-User yada Root olarak adlandırılır. UNIX'de dikkat etmeniz gereken en önemli husus tüm komutların küçük harfle yazıldığıdır. Yani küçük harf - büyük harf ayrımı vardır. Oysa DOS işletim sisteminde böyle bir ayrım söz konusu değildir. UNIX de Username yanında kullanıcıların şifresi, Password , vardır. UNIX başladığında sizden kullanıcı adı ve şifre isteyecektir. Örneğin Linux Server'a girmek için alpha3 login: btturk Unix Sistem Promptu (Komut istemi işareti, DOS daki > Komut Parametreleri komut [seçim][ifade][dosya_adı] şeklindedir. Hepside seçimliktir. seçim : Komuta ait parametrelerden biridir. Seçim - işareti ile yapılır. ($ls -a gibi) Komutlar Listeleme ls $ls Burada yanında / ile görünen yazılar dizindir. $ ls -l Parametreler Dosya ve Dizin İzinleri Unix bir Ağ İşletim Sistemidir. Eğer bir kullanıcı izin verirse bilgisayarında bulunan herhangi bir dosyayı herkes paylaşabilir. Unix işletim sisteminde tüm dosyalar ve dizinler üç tür erişim hakkına sahiptir. Bunlar; read (okuma), write (yazma), execute (çalıştırma) izinleri. Genel olarak bir dosyanın erişim haklarının yapısı rwx|rwx|rwx Sahip Grup Topluluk şeklindedir. Örneğin r--r--r-- rwxr---- Bu izinler kullanıcı tarafından belirlenir. Kullanıcı kendi bilgisayarında bulunan istediği dosyanın erişim hakkını istediği gibi belirleyebilir. Erişim İzinin Değiştirilmesi a) 2lik sisteme göre r-- r-- r-- Dosyanın eski hali (salt okunur) rw- r-- r-- Yeni hali (Kullanıcıya yazma izni verilmek isteniyor) Yeni dosyanın erişim hakları iznine verilmek isteniyor. İzinleri değiştirmek için 1. r,w,x gördüğümüz yere 1, - gördüğümüz yere 0 yazılır. Bu adımlardan sonra dosya istenen özelliği kazanmış olur. rw------- dosyası için gruba okuma ve çalıştırma ve topluluğa sadece çalıştırma izni vermek için b) Simgesel Yöntem u sahip kullanıcı izni(user) Örneğin abc.gif dosyasını özellikleri şöyle olsun işlemini yapmak yeterlidir. Dizin İşlemleri cd $ ls -l $cd fortran işleminin sonucunda fortran dizinine geçilir. Bir dizin yukarı çıkmak için cd .. kullanılır. pwd $cd gubim mkdir dizin_adı $mkdir loft loft adlı bir dizin oluşturma rmdir dizin_adı $rmdir loft Bir dizini içindeki dosyalarla birlikte silmek için Dosya İşlemleri cp [hedef][kaynak] $cp dead.letter fortran/ rm dosya_adı $rm dead.letter mv [kaynak][hedef] welcome.txt dosyasını C++ dizinine taşımak için xit.gif dosyasının ismini gen.gif olarak değiştirmek için gen.gif dosyasını gubim dizinine taz.gif olarak taşımak için Giriş ve Çıkışı Yönlendirme (> ve >> komut &g $ls > sakla.txt sakla dosyasının içeriği silindi ve ls nin etkisi dosyanın içine yazıldı. Dosya Oluşturma ve Görüntüleme $ls edit dosya_adı new.txt adlı bir dosya açmak için $edit new.txt [ UW PICO(tm) 3.6 File:new.txt Modified ] Merhaba! ^G Get Help ^O WriteOut ^R Read File ^Y Prev Pg ^K Cut Text ^C Cur Pos cat abc.f dosyasının içeriğini görüntülemek için abc.f dosyasının içeriğini sayfa sayfa görüntülemek için yeni.txt dosyasını oluşturmak için Ekrana Mesaj Yazma echo mesaj $echo Merhaba Dünya... Eğer mesaj ekranın bir satırına sığmıyorsa > işareti kullanılarak alt satırdan devam edilebilir. $echo UNIX İşletim Sistemi'nin en belirgin özelliklerinden birisi, C * ve ? $ls Durumuna göre aşağıdaki işlemleri inceleyiniz. $ls per* Geri Planda Komut Çalıştırma Bir komutu geri planda çalıştırmak olasıdır. Bu sayede komut yorumlayıcısı komutun tamamlanmasını beklemez. İstenen bir komutu geri planda çalıştırmak için komutun sonuna & işareti eklenmelidir. Komut derleyicisi işlemin gerçekleştiğine dair bir rakamı ekrana getirecektir. $ls C++/bin & ong>Tarih $date Grupta Bulunan Kullanıcıları Görüntüleme $who Arka arkaya birden fazla komut aynı satırdan çalıştırmak için ; işareti kullanılır. $ls;date Komut Yorumlayıcısının Bekletilmesi sleep saniye_olarak_zaman Komut derleyicisinin 20 saniye bekletilmesi için 5 saniye sonra tarihin görüntülenmesi için Bellirli Bir Zamanda Komut Çalıştırma at zaman Bu gün saat 10:00 da rm fert.doc işleminin gerçekleştirilmesi için (işlem bitinde ^x yada ^d yapın) Yapılacak olan tüm işleri listelemek için 1. işlemi iptal etmek için Saat 13:40 da randevu olduğuna dair bir mesaj Bir Dosyayı Birkaç Parçaya Bölme $cat abc.txt Bu dosyayı üçe bölmek için Üçe bölünen bu dosyanın bölünmüş haldeki dosyaları xaa.txt içeriği 1111,2222 abc.txt xab.txt içeriği 3333,4444 xac.txt içeriği 5555 Dosyaların karakter/Kelime/Satır Sayısının Belirleme wc dosya_adı $wc acb.f Parametreler Saygılar. Düzenleyen megabros - 18-04-2010 Saat 11:23 |
|
![]() |
Yanıt Yaz ![]() |
|
Tweet |
Forum Atla | Forum İzinleri ![]() Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Açık Forumda Anketlerde Oy Kullanma |