Türk Musikisi'nde Makamlar - ŞEHNAZ MAKAMI |
Yanıt Yaz |
Yazar | |
invertor
Security Professional İnventor Kayıt Tarihi: 18-01-2008 Status: Aktif DeÄŸil Points: 3365 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı invertor
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
Gönderim Zamanı: 06-04-2009 Saat 19:40 |
ŞEHNAZ MAKAMI
Şehnaz Makamı Dizisi, yerinde Hicaz, Uzzal veya Hümayun dizilerinden biri ile Hüseyni perdesindeki Hümayun dizilerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. a. Durak: Dügah perdesidir b. Seyir: İnicidir c. Güçlü: Hüseyni perdesidir d. Yeden: Rast perdesidir e. Donanım: Si bakiye bemol, Do bakiye diyez Dizinin Seyri: İnici bir seyre sahip olan Şehnaz Makamının seyrine tiz durak civarından başlanır. Hüseyni perdesi üzerindeki Hümayun dizisinin seslerinde dolaşılır. Tiz durak olan Muhayyer perdesinde ısrarlı kalışlar yapılır. Muhayyer perdesinde Buselik beşlisi halinde genişleme sesleri kullanılabilir. Hicaz dörtlüsünün sesleri kullanılarak Hüseyni perdesine inilir. Hüseyni perdesinde asma kalış yapılır. Sonra Hicaz ailesinin sesleri kullanılarak pes seslere inilir ve Dügah perdesinde karar verilir. Bu Makamdaki Bazı Şerkılar: * Bana derler külhanlı, tığ gibi delikanlı (Kadri Şençalar) * Beni ateşlere salan o kapkara siyah gözler (Zeki Arif Ataergin) * Denizin dalgasını bekliyorum, dinliyorum (Şemsettin Ziya Bey) * Didem yüzüne nazır, nazır yüzüne didem (Nazım Yahya Efendi) * Ey dilber-i işvebaz, nedir bu sendeki naz (Rahmi Bey) * Feryad ki feryadıma imdat edecek yok (Tanburi Cemil Bey) * Fırsat bulsam yare varsam (Tanburi Mustafa Çavuş) * Gönül durmaz, su gibi çağlar (Dede Efendi) * Sakiye mey sun ki bir gün lalezar elden gider (Alaeddin Yavaşça) * Söyle niçin benden kaçtın, yüreğime yare açtın (Bimen Şen) |
|
Yanıt Yaz | |
Tweet |
Forum Atla | Forum İzinleri Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |